close

A kis anyaszomorító

Körülbelül 72 órával a szülés után a legtöbb anyuka szomorúságérzetet tapasztal és sokaknak támad sírhatnékja. Ezek a furcsa érzések mind a hormonváltozásoknak köszönhetőek.

Őrültségnek tűnik, mégis nagy rá az esély, hogy újdonsült anyukaként le fogsz ülni sírdogálni, a szükségesnél többet fogsz aggodalmaskodni, sőt: vannak kismamák, akiket kegyetlen gondolatok lepnek meg, miközben a karjukban fekvő csecsemőt babusgatják. De ne ess kétségbe: ez teljesen normális jelenség, neve is van: gyermekágyi szomorúságnak (baby blues-nak) hívják. Nagyjából 72 órával a szülés után alighanem nálad is jelentkezni fog. Sírhatnékod támad majd, mélységesen elszomorodsz, kétségbeesés kerülget és megmagyarázhatatlan aggodalom fog el a rád bízott kisemberrel kapcsolatban.

Szomorúság és könnyek

A hormonváltozás igazi érzelmi tűzijátékot rendez a szervezetedben! Néhány, a babavárás idején fontos hormon szintje csökken, miközben a szoptatáshoz szükséges hormonok szintje emelkedik. Apukák, ilyenkor kell akcióba lépnetek és megnyugtatni az újdonsült anyukát. Bele fog telni pár napba, de csigavér: végül elmúlik majd.

Az újfajta érzékenység természetesen meg fog maradni bennetek, hiszen a szülővé válás nyilvánvalóan megváltoztat titeket érzelmileg – ám a szomorú periódusnak pár napon belül el kell múlnia. Ha ez a te esetedben mégsem így történik, továbbra is a padlón vagy és örömtelenek a napjaid, érdemes beszélned a dologról orvosoddal vagy védőnőddel. Ez a kicsivel komolyabb probléma ugyanis már valószínűleg nem más, mint a szülés utáni depresszió, amelytől az újdonsült anyukák 10-15 %-a szenved.

Szülés utáni depresszió

Ha szükséges, háziorvosod elküld pszichológushoz. A szakemberrel történő beszélgetés segít majd enyhíteni aggodalmadat és megváltoztatni gondolataidat, amelyek megakadályoznak abban, hogy örömet érezz és bízz a gyermekeddel való kapcsolatodban.

Olvass többet a témáról Szülés utáni depresszió című cikkünkben!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...