heatstroke-dehydration-and-young-children_id170_image

Az újszülött tetőtől talpig

Amikor az újszülött a világra jön, azonnal elkezd alkalmazkodni a méhen kívüli élethez - de még rengeteget kell fejlődnie. Új helyzet ez az anya és a család számára is, így időbe telik, amíg minden simán megy majd. Sokat segít, ha megismerkedsz jobban a jövevénnyel! A cikkből mindent megtudhatsz az újszülött fejlődéséről és gondozásáról, amire csak szükséged lehet a születés utáni első időszakban.

Az újszülött fejlődése

Az újszülöttek egész szervezete fejletlen még: természetes hát, hogy sok szerv működése akadozik egy ideig. Ezek közé tartozik többek között a bőr is, de a látása, és mozgása is koordinálatlan. A baba testében rengeteg dolog még csak most kezd funkcionálni, illetve alkalmazkodni a környezethez.

Hideg kezek és lábak

Amikor megfogod a baba miniatűr kezecskéjét és lábacskáját, alighanem hidegnek fogod érezni. Sok kisbabának az első napokban kékes színűek és hidegek a végtagjai. Ez a fejletlen keringésnek köszönhető és nem azt jelenti, hogy a baba fázik.

Az újszülött bőre

A babák bőrének színe és megjelenése nagyon változatos lehet. Lehet, hogy visszamaradt némi lanugo (már a magzati életben is jelen lévő bőrszőrzet) melynek nagy része már a megszületés alatt lekopik, a maradék fokozatosan fog eltűnni.

Az orron és a test egyéb részein néha pirosas foltokat találhatsz, amelyek majdnem úgy néznek ki, mintha kiütéses lenne a gyerek. Ezek azonban rövidesen maguktól el fognak múlni.

Bőrszárazság

Sok újszülöttnek nagyon száraz a bőre, és erős hámlást is tapasztalhatsz. Ez a jelenség teljesen természetes, nincs szükség semmiféle extra bőrápoló készítményre. Mivel a kisbaba bőrének olajtermelése még nem stabilizálódott, a túl korán alkalmazott kenőcsökkel, krémekkel ezt a folyamatot csak könnyen összezavarnád. A baba bőrének egészsége szempontjából az egyetlen elengedhetetlen dolog a tisztaság.

Hormonfoltok

A hormonok által okozott foltok kiütéshez hasonlóak és rendszerint a baba életének első hónapjában jelennek meg. A furcsa jelenségnek az anyatej az oka, amely tartalmazza az anya hormonjait. Az anyatejes kiütés piros udvarú, fehér közepű, pattanászszerű pöttyök formájában jelenhet meg az újszülött bőrén gyakorlatilag bárhol, melynek oka az anyai hormonok jelenléte. A foltok ártalmatlanok és hamarosan maguktól elmúlnak.

Az újszülöttnek is van teje?

 Bizony, előfordul! Az újszülöttek emlőmirigyei ugyanis – mind kislányok, mind kisfiúk esetében – tartalmazhatnak és termelhetnek ún. boszorkánytejet. Mindezt az anyatej okozza, amely tartalmazza az anya hormonjait.

Gyarapodás helyett fogyás

A legtöbb baba a születést követő első három-négy napban veszít a súlyából. A tejfakadás ugyanis esetenként nem zökkenőmentes. Aggodalomra azonban semmi ok: a kicsik rendszerint már életük első két hetében visszanyerik születési súlyukat. A szülészeten az egészen pici babákat gyakran meg is mérik, hogy megbizonyosodjanak róla: az anyatej és a szoptatás körül minden rendben van.

Az újszülött látása

Biztos te is eltűnődtél már, hogy vajon mit lát az újszülött. Ilyenkor még nincs precíz fókusz, a baba látása homályos. Ennek részben az az oka, hogy a két szem még nincs összehangolva, mozgásuk is koordinálatlan kicsit. Így nagyjából 30 cm távolságig tiszta a kép - ám ez éppen elegendő, hogy a pici az anyukája arcát lássa. Megfigyelheted azt is, hogy a figyelmét inkább az éles kontrasztok kötik le, de az emberi arcok is érdekesek a számára. A látás ezután folyamatosan javul, a színlátás pedig már két hónaposan kifejlődik.

Az újszülött hallása

Bár bizonyos frekvenciatartományt kevésbé jól hall, az újszülött hallása már a kezdetektől viszonylag fejlett. Azonnal reagál a hangos, hirtelen zajokra, amit akár sírással is jelez. Olyannyira,hogy a fejét is a hang felé fordítja, ami azt jelenti, hogy a hang irányát is képes érzékelni.

Az emberi hangra szintén érdeklődéssel reagál. Főként a magas, eltúlzott hanghatásokra - pont arra, ahogyan gügyögsz a babának. Pár nappal a születés után pedig érdekesebb számára az anyanyelve, mint más nyelvek. Mivel már a magzat is hall méhen belül, ezért megszületés után a baba az Édesanya hangját preferálja.

Az újszülött szaglása és ízérzékelése

Már születés után viszonylag fejlettek ezek a képességek. Az újszülött pár naposan automatikusan az anyatejjel átitatott párna felé fordul, 8-10 naposan pedig a saját anyjának a tejét preferálja.

Az újszülöttek mozgása

Az újszülött mozgása még nagyon fejletlen, szinte teljesen koordinálatlan. Ilyenkor még az úgynevezett reflexes mozgások jellemzőek, amelyek azt jelentik, hogy a baba bizonyos ingerekre csak rájuk jellemző automatikus, speciális választ ad. Ezek a reflexek nagyrészt az életben maradáshoz szükségesek. Ilyenek például a kereső és szopóreflex, átkaroló (moró) reflex, fogó reflex, lépegető reflex.

Az újszülöttek gondozása

A baba születése utáni időszak általában kihívást jelent az anyukáknak - főleg, ha az első babájukról van szó. Összegyűjtöttük, hogy mire kell számítani az első időszakban az újszülött ápolását illetően.

A köldökcsonk ápolása

Régebben a baba köldökét 70%-os alkohollal, illetve kifejezetten erre a célra kevert gyógyszertári hintőporral és steril vattával kezelték. Ma már új irányzat terjedt el, és a legtöbb orvos egyetért azzal, hogy a hintőpor inkább árt, mint segít. Sokan az alkoholt, vagy jódot sem javasolják.

Az új irányzat szerint elegendő a baba köldökét tisztán és szárazon tartani, szükség esetén lehet valamilyen fertőtlenítőszert alkalmazni. Ere a célra ma már sokszor oktenidin-hidroklorid vagy fenoxietanol tartalmú készítményt javasolnak, de az alkalmazott készítményeket mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal, vagy védőnővel.

Arra is kell figyelni, hogy vizelet vagy széklet ne kerüljön a köldökcsonk területére és a pelenka széle se súrolja. A köldökcsonkban nincsenek idegek, ezért nem fog fájni a babának, amikor épp a köldökét tisztogatod. A csonk maga a születést követő 8-12 napon belül esik le, rendszerint vérzik egy kicsit és enyhe szagot áraszt. Leválás után a bőrköldök véres maradhat, mely a fürdések alkalmával szépen kitisztul, de óvatosan kitörölhető.

Az újszülött táplálása

Az újszülött számára a legideálisabb táplálék az anyatej, akár 6 hónapos koráig önállóan is elegendő számára. Az etetés történhet emlőből, de szükség esetén a lefejt anyatej adható üvegből is. A szoptatásban ma már többféle irányzat létezik - sokan hisznek az igény szerinti szoptatásban, amikor a baba azonnal enni kap, ha éhes. Mások valamilyen rendszer szerint szoptatnak. Az Egészséségügyi Világszervezet ajánlása alapján 6 hónapos korig a kizárólagos szoptatás, anyatejes táplálás javasolt.

Az igény szerinti szoptatás annyit jelent, hogy a babát sem időben, sem mennyiségben nem korlátozzuk. Ebben fontos a család igényeinek figyelembe vétele. Ha a mellből történő táplálás valamilyen oknál fogva nem megoldható, vagy akár csak átmenetileg pótlás (lefejt anyatej vagy tápszer) válik szükségessé, az a lehetőségekhez képest szoptatásbarát módon történjen!

Ha az anyatej nem elegendő, vagy egyáltalán nincs lehetőség anyatejes táplálásra, akkor a tápszer lehet a megoldás. A tápszerek között találsz 1-2-3-mas jelölésűt, ezek közül az újszülött az 1-es számút kaphatja, amit az orvos felírhat receptre is. Ilyenkor akár támogatást is kaphatsz hozzá.

Az újszülött pelenkázása

Ma már igen széles a pelenkák piaca. Nagyon kedveltek, praktikusak az eldobható, egyszer használatos nadrágpelenkák, de áruk magasabb és a környezetet is terhelik. Érdemes legalább otthonra, vagy a nap egy részében mosható pelenkát használni.

A pelenkázásnál figyelni kell arra, hogy a pelus ne legyen túl laza - ilyenkor leeshet a piciről, illetve a feladatát sem látja el. Ha a pelus túl szoros, akkor pedig fájdalmat okozhat. A pelenkázást érdemes egy sima, mosható, keményebb felületen végezni, ahonnan a baba nem tud leesni mozgás közben. A pelenkázón a babát semmilyen körülmények között nem hagyhatod egyedül, még akkor sem amikor véleményed szerint még biztosan nem tud akkora mozgást tenni, hogy baj történjen.

Az újszülött fürdetése

Gyakori kérdés, hogy az újszülöttet minden nap kell-e fürdetni. Alapvetően nincs rá szükség, de sokan mégis ragaszkodnak hozzá a napi rutin részeként. Ha nem fürdetsz minden nap, akkor is figyelj arra, hogy a kényes részek (ágyék, popsi területe vagy az arc és kezek) mindig tisztán legyenek tartva, ezeket rendszeresen töröd át.

A fürdetéshez használt víz ne legyen testhőmérsékletű, és pár centi elegendő belőle. A víz hőmérsékletének a beállításában segítségedre lehet a vízhőmérő, de ennek használata esetén is mielőtt a babát belehelyezed ellenőrizd, kihűlt-e.

A babát még formázott kád esetén is stabilan tartsd a feje-nyaka alatt átnyúlva a karját fogva C fogással.A helyiségben is legyen viszonylag meleg, 24-25 fok az ideális. Fürdetés közben mindig tartsd a baba fejecskéjét.

Szem-, orr-, és fültisztítás

Néha előfordul, hogy a baba szeme váladékozik, csipásodik születés után, és gyakran a könnycsatorna sem nyílik meg azonnal. Ilyen esetben a baba szemét érdemes forralt, lehűtött vízzel törölni kívülről befelé, a szemzúg felé. Ha pár nap után sincs javulás, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Az orrocskából a beszáradt váladékot benedvesített textilpelenka sarkával lehet kitörölni. A váladékot szükség szerint tengervizes orrspray-vel tudod fellazítani. 

Kizárólag a fül külső részét, a fülkagylót szabad tisztítani. A hallójáratba tilos bármivel belenyúlni.

Körömvágás

Az újszülött körme gyakran hosszú, amivel megkarmolhatja magát. A köröm hosszából kizárólag lekerekített végű ollóval szabad vágni, amelyet minden használat előtt fertőtleníteni kell. A körmöt ne vágd túl rövidre, az ujjbegy végéig érdemes rövidíteni, és a sarkokat kerekíteni.

Extra tipp: A baba körmét akkor vágd, amikor alszik, ilyenkor sokkal kevesebbet mozog.

Meddig újszülött a baba?

Általában a korházi gyakorlatban 6 hetes korig nevezik a csecsemőt újszülöttnek. Ezalatt már rengeteget fejlődik, és a ti napi rutinotok is kialakul, rendezettebbé válik. A napi rutin kialakítása türelmet igényel. Legyen az első pár hét az ismerkedés időszaka, ahol az újszülött megismerheti elsődleges gondozóit, az újdonsült szülők pedig a gyermeküket és a reakcióikat erre az új kihívásra!

Kitartást és sok örömöt kívánunk erre az időszakra!

Ha további kérdéseid lennének, vedd fel a kapcsolatot a gyerekorvossal vagy a nőgyógyászoddal!

Oszd meg a cikket