close

Hogyan kezdődik a szülés?

Honnan tudhatod, hogy elkezdődött? Van egy biztos jele: a rendszeres méhösszehúzódás. Ha 10 percenként három összehúzódást tudsz összeszámolni, itt az ideje elindulni a kórházba.

Elérkeztünk a 38 héthez. Mostantól minden fájdalmat és összehúzódást kritikusan kell szemlélned, és még az eddiginél is nagyobb figyelmet kell fordítanod a pocakodat bitorló kis jövevényre. Mostantól bármikor eljöhet a ti időtök – igaziból!

Ne törődj vele, hogy ha két héttel későbbre vagy csak kiírva. Ez ugyanis semmit sem jelent, ha a baba előbb akar jönni. Igazság szerint ekkor már sok anyuka szeretne mielőbb túllenni a nehezén. Na persze, dönthet úgy is a kicsi, hogy a kiírt időpont után két héttel jelentkezik csak… A legjobb talán az, ha elfelejted a feltételes módot és nem találgatsz. Pont elég azzal törődnöd, hogy ekkora hassal kényelmesen tudj aludni, és hogy minél többet kímélhesd a lábad.

Összehúzódás-tréning

De mégis: honnan tudhatod, hogy elkezdődött a dolog? Az biztos, hogy kisebb fájdalmak már jelentkezhetnek ebben az időszakban. Azon se lepődj meg, ha a pocakod olyan keménnyé válik, mint a kő: feltehetően csak a majdani összehúzódásokra treníroz a tested. Lehet, hogy elveszíted a nyálkadugót is (ez látványra olyan, mintha véreznél), de nyugalom: újra tudja magát képezni.

A filmekben minden a magzatvíz elfolyásával kezdődik. Ez rendszerint szórakoztató vagy éppen drámai. A valóságban a dolgok fokozatosan történnek. A magzatvíz például inkább szivárog, mint folyik. A szülés viszont akár azelőtt is elkezdődhet, mielőtt a magzatvíz elfolyt volna.
Előfordul, hogy a magzatvíz az összehúzódások kezdete előtt akár már három nappal elkezd folyni. Ha csak a gyanú felmerül benned, hogy folyik a magzatvized, azonnal hívd a kórházat!

Rendszeres összehúzódások

Egyetlen olyan dolog van, ami alapján biztosra veheted, hogy megindult a szülés: ez pedig az összehúzódások megjelenése. Az összehúzódások egyre erősebben és gyakrabban jelentkeznek. Lehet, hogy egy kis időre abbamaradnak, de aztán újrakezdődik az egész.

Ilyenkor már biztosra veheted, hogy az utolsó próbatétel előtt állsz, mielőtt a gyermekedet megölelhetnéd.

A szülési folyamat valójában már pár héttel korábban megkezdődik, a szülés utolsó heteiben ugyanis már egy hormon puhítani kezdi a méhszájat. Sok nő ezt nem is érzékeli, mások viszont enyhe fájásokról és kisebb hátfájásról számolnak be.

Menni vagy pihenni?

Fölösleges több szót fecsérelni az összehúzódásokra. Ez ugyanis már a dolgok sűrűje: ilyenkor kezd el fájni a szülés! A méhnyakad egyre érettebbé válik, ezért itt az ideje, hogy hívd a szülőszobát.
Ha viszont jól érzed magad, egyelőre maradhatsz akár otthon is. Sok kismama szeret otthon várakozni, az ismerős fürdőkádban ücsörögve, a saját ágyában elnyúlva és a saját bögréjéből kortyolgatva. Mások viszont nagyobb biztonságban érzik magukat a kórházban. Ez egyéni választás kérdése megintcsak – mint annyi minden a szüléssel kapcsolatban.

Összehúzódások hárompercenként

Ha már tízpercenként körülbelül három összehúzódást érzel és nem akarsz tovább otthon ülni, itt az ideje elindulnod és személyesen találkoznod a szülésznőddel.
Ne aggódj azon, hogy nem érsz be időben: ez elég ritkán fordul elő.

Sok szerencsét!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...