close

Elfolyt a magzatvíz!

Hoppá! Elfolyt a magzatvíz, de a fájások sehol? Ragadd meg a telefont és hívd a védőnőt! Lehet, hogy a szülés ideje még nem jött el – a kontrollé viszont annál inkább.

A filmekben a szülés kezdetét mindig a magzatvíz elfolyása jelzi – a jelenet pedig mindig nagyon drámai – vagy éppen komikus. A való életben azonban a magzatvíz nem mindig közvetlenül a fájások beindulása előtt távozik a testedből. Valójában két különböző dologról van szó – ráadásul nem könnyű megmondani, ténylegesen mikor folyt el a magzatvíz. A baba feje ugyanis dugószerűen helyezkedik el a szülőcsatornában, ami okozhat szivárgást – ám ez nem jelenti azt, hogy az összes folyadék távozott volna.
Ha mégis arra gyanakodsz, hogy ez történt, mindenképp hívd a védőnőt – még akkor is, ha nincsenek fájásaid!

Legalább 24 óra a szülés beindulása előtt

Maga a szülés az esetek többségében a magzatvíz elfolyása után 24-36 óra múlva indul be. Ez nagymértékben függ a baba elhelyezkedésétől és a magzatvíz színétől. Ha a folyadék zöldes, az azt jelzi, hogy a baba székelt. Ez pedig arról árulkodik, hogy a kicsi nem fekszik kényelmesen: nyomja valami. Ilyenkor CTG-vizsgálatot végeznek, hogy láthatóvá váljon a baba aktuális helyzete.

Amennyiben mindent rendben találnak, arra kérik a kismamát, hogy várakozzon a spontán fájásokra az elkövetkezendő 24 órában.

Rendszeres kontroll

Ha a magzatvíz távozott, ennek ellenére nincsenek fájásaid, otthon maradhatsz – de rendszeresen be kell járnod a szülészetre, hogy ellenőrizzék a baba helyzetét és aktivitását. Amennyiben 24-36 órával a magzatvíz elfolyása után még mindig váratnak magukra a fájások, beindítják a szülést.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...