close

Amikor a szülést meg kell indítani

Csigalassúsággal telik az idő, amikor arra vársz, hogy végre meginduljon a szülés – és még lassabban, ha már túlhordtad a babát. A szülésmegindítást ennek ellenére egyszerre érezheted áldásnak és csalódásnak.

A túlhordás napjai gyakran szinte olyan hosszúnak tűnnek, mint maga terhesség – ráadásul macerásak és unalmasak is. Ám plusz-mínusz 15 nap a kijelölt időponthoz képest teljesen normális. (Persze hiába tudja ezt mindenki, valamiért mégis reménykedünk: hátha épp a mi esetünkben történnek majd másképp a dolgok.) A szüléseknek mindössze 10%-a indul meg óramű pontossággal. Ez persze sovány vigasz, amikor a napok csak peregnek és peregnek egymás után, neked pedig „hivatalosan” már rég ringatni kellene a gyerekedet.

Irány az orvos!

Egyszerűen várnod kell és kész. Várakozás közben viszont ajánlott elmenned az orvoshoz, hogy ellenőrizhesse, minden rendben van-e a babával és egyúttal megállapíthassa, szükséges-e időpontot adnia a szülésmegindításra, vagy még a pocakodban a helye a kicsinek.

Mikor kell megindítani a szülést?

A szülésmegindítást nemcsak azoknál a nőknél végzik el, akik két héttel túlhordták a babájukat. Akkor is időszerű lehet, ha a magzatvíz az összehúzódások kezdete előtt elfolyt, vagy ha komplikációk léptek fel, például toxémia.

Hogy történik a szülésmegindítás?

A megindítás módja és ideje függ továbbá a szülészettől, ahol szülni fogsz, illetve az intézmény szabályzatától, valamint attól, hogy a méhnyakad készen áll-e szülésre. Ne felejtsd el azt sem, hogy az először szülő nők rendszerint túlfutnak kicsit – míg a második vagy harmadik gyereknél ez már kevésbé jellemző.

A leggyakoribb szülésmegindítási módszerek a következők:

1. A hüvelybe helyeznek egy hormonokat tartalmazó pesszáriumot (prostaglandin tablettát), amely ellazítja a méhnyakat, így indítva be a szülést.
2. Oxitocin adagolásával szintén beindítható a vajúdás.
3. Felhasítják a babát körülvevő hártyát, aminek hatására elfolyik a magzatvíz.

A megindított szülés időigényes: nem valószínű, hogy a baba aznap meg is születik, amikor a szülést beindították. De a lényeg, hogy már kifelé tart!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...