15_Handduk_0303_Desktop

Melegkiütés babáknál: ezt kell tudnod a bőrprobléma hátteréről

A fejlődésben lévő babák szervezete eleinte nem tudja megfelelő módon szabályozni a hőháztartást, aminek hatására gyakori, hogy testükön melegkiütések jelennek meg. Amikor édesanyaként először találkozol a jelenséggel, aggodalomra adhat okot, de valójában nem kell tőle tartanod, hiszen egy veszélytelen bőrproblémáról van csupán szó. Lássuk, mit tehetsz a melegkiütések ellen!

Mi okozza a melegkiütést a babáknál?

Köztudott, hogy a bőr a védelmi funkcióján túl, a testhőmérséklet szabályozásában is nagy szerepet játszik. A melegkiütés (más néven miliaria rubra) első számú oka, hogy a babák verejtékmirigyei szűkösek – még nem fejlődtek ki rendesen –, és emiatt az izzadtság nem tud megfelelően távozni. Ezáltal a bőr a meleg és párás idő hatására érzékenyebbé válik, rétegei között pedig gyulladás alakul ki.

A bőrprobléma végül pici kiütések formájában jelentkezik a kicsik testén. A piros foltokkal elsősorban az apróság nyakán és hátán találkozhatsz, de a melegkiütések babáknál lábon, arcon, popsin és előfordulhatnak – tulajdonképpen bárhol, ahol a bőr túlmelegedik. Fontos tudni, hogy a pattanásszerű kiütések télen is megjelenhetnek, hogyha a babát túlöltözteted, vagy ha láz hatására a kicsi túlhevül.

Hogy néz ki a melegkiütés?

A melegkiütésnek több típusa létezik – például az erősen kipirosodó babapopsi is lehet arra utaló jel –, de általában vörös pöttyök vagy foltok formájában jelentkezik. Sötét bőrön értelemszerűen nehezebben észrevehető, sokszor azonban tapintással is azonosítani lehet. Hasonlíthat az újszülötteknél hormonok hatására kialakuló kiütésekhez, de ezeknél azért kevésbé feltűnő. Különálló vagy csoportosuló pöttyök formájában is megjelenhet, ilyenkor viszont a bőr keménnyé és érdessé válik az érintett területen.

A gyerekeket általában nem zavarja a kiütés, de bizonyos esetekben a viszketés miatt nyugtalanná válhatnak. Ha a babán sok hólyagos kiütést találsz, nem biztos, hogy már csak egy ártalmatlan meleg allergiáról van szó. Ebben az esetben mindig keresd fel a védőnőt vagy a gyerekorvost, hogy kizárhassátok az egyéb, nagyobb veszélyekkel járó okokat!

Mit tehetek a melegkiütés megelőzése érdekében?

A melegkiütések kialakulását egy minimális odafigyeléssel meg tudod előzni. Ahogyan azt már említettük, a túlöltöztetés elkerülésével biztos lehetsz abban, hogy csökkenteni tudod a miliaria megjelenésének kockázatát. Válassz jól szellőző, lazább, természetes anyagokból készült ruhadarabokat a gyermeked számára, de kánikulában az is jó megoldás, ha egyszerűen nem adsz rá semmit!

Emellett sokat segíthet az is, hogyha a nagy melegben többször megfürdeted a picit – a legjobb, hogyha hűs és langyos vízzel megmosod a homlokát és a nyakát. Amikor az allergiás kiütések megjelennek a gyerekeknél, nagyon sokat számít még a folyamatos pelenkacsere. Ha a pelus még üres, de már kellően nedvessé vált a melegben, nyugodtan vedd le a gyerkőcről, és hagyd egy kicsit szabadon levegőzni a bőrét! Figyelj oda arra is, hogy a kisbabád ne üljön sokat olyan helyen (például autós hordozóban, babakocsiban stb.), ahol a bőrének szellőzése korlátozottá válik!

A melegkiütés kezelése babáknál

Még a legtöbb óvintézkedés betartása mellett is gyakran előfordul, hogy az apró kiütések ugyanúgy megjelennek a baba testén. Ha különösebb problémát nem okoznak, a melegkiütés kezelése nem válik indokolttá, ugyanis idővel magától felszívódik.

Amennyiben viszont azt tapasztalod, hogy gyermeked nagyon sokat vakarózik, a kiütések pedig az arcon, a háton és a lábon is egyre tovább terjednek, duzzadtabbá válnak, lehetséges, hogy a bőr felülfertőződött. Ekkor már elengedhetetlen a szakorvosi beavatkozás, és a miliaria kezelése fertőtlenítő és antibiotikumos krémekkel.

​​

Oszd meg a cikket