Libero_Recruitment_2021_10_dad-comforting-baby-on-chest_Desktop

A csecsemőkori kólika kezeléséről: tanácsok újdonsült szülőknek

Amikor 9 hónap után végre a kezedben tarthatod a kisbabádat, könnyen érezheted úgy, hogy a nehezén már túl vagy. Az igazság viszont, hogy valójában csak ekkor kezdődnek a szülői lét legszebb és legnehezebb pillanatai is. Újdonsült édesanyaként vagy édesapaként nem egy váratlan (vagy egyelőre ismeretlen) helyzettel kell majd megbirkóznod, amelyek között az egyik leggyakoribb a rengeteg sírással és stresszel járó csecsemőkori kólika.

Legfrissebb cikkünkben ezt a témakört vesszük górcső alá, ezért ha tovább olvasol, minden hasznos információt megszerezhetsz:

  • az újszülötteknél jelentkező, intenzív hasfájós időszakról,
  • a csecsemőkori kólika kezeléséről és tüneteiről,
  • és az ezzel járó szülői stressz enyhítéséről.

A kólika, azaz a három hónapos hasfájás hátterében

A várandósság 20. hetére a magzat emésztőrendszere már szerkezetében kiépül, de funkcionalitásában ettől még nem lesz teljes. Mivel a baba világra jötte után sincs még “érett” állapotban, az újszülöttek sok hasfájós, puffadásos időszakon mennek keresztül. Ennek egyik legnagyobb százalékban előforduló típusa (10-40%) a három hónapos kólika, ami egyaránt érintheti a tápszeres és az anyatejes kisbabákat.

A kólika jelentkezésével egy nehéz periódus veszi kezdetét, amiben a kicsi, és Te, mint szülő is sok kellemetlenséggel fogtok szembenézni. A jó hír viszont, hogy nem egy betegségről, csak egy átmeneti állapotról van szó, ami egyrészt veszélytelen és kezelhető, másrészt a kicsi három hónapos korára nyomtalanul el is tűnik.

Az egyetlen nehézség, hogy a probléma kiváltó okai a mai napig ismeretlenek. Régen úgy gondolták, hogy az emésztéssel van összefüggésben, azonban erre nincs tudományos bizonyíték. Mindenesetre a bélflóra valóban közre játszhat a kialakulásában, mert már több kutatás is alátámasztotta, hogy a kólikás gyerekek bélrendszerében kevesebb a „jó” (Lactobacillus) baktérium, mint azoknál, akik kevesebbet sírnak. Emellett a nem megfelelő etetési szokások – például túletetés, habzsolás –, a tejfehérje–, és/vagy laktózintolerancia is befolyásolhatják a kólika jelentkezését.

A sok sírás nem feltétlenül utal kólikára

A kólika első számú tünete, hogyha a három hónapos (vagy annál kisebb) babád sokat sír, viszont a sírás még önmagában nem jelent semmit. Az újszülöttek kommunikációs eszköztára ugyanis sokáig csak a könnyekre és a keserves pillanatokra korlátozódik, ha bármi zavarja a komfortérzetüket, így jelzik. Legyen szó a pelenkacseréről, arról, hogy melegük van vagy fáznak, idővel pedig a fogzás is kiváltó oka lesz a gondterhes sírásnak.

Így ismerheted fel a kólika tüneteit!

Ezek alapján tehát nem könnyű egymástól megkülönböztetni a normális és a kólikás sírást, de szerencsére létezik egy olyan tünetegyüttes, ami segít az eligazodásban. Először is jó, hogyha megjegyzed: nagy valószínűséggel kólikáról van szó, hogyha a kisbabád három hónapnál kisebb, egészséges, de mégis egyik pillanatról a másikra, rohamos, hangos, magas frekvenciájú sírásba kezd.

A szakemberek azt mondják, hogyha ezek gyakorisága eléri a heti három alkalmat és a három órán át tartó gyötrelmet, szinte biztos, hogy a probléma gyökere a csecsemőkori hasfájás lesz. Emellett a kólika tünete lehet még, hogyha:

  • a kicsi teste teljesen megfeszül (ökölbe szorított kezekkel, felhúzott vagy teljesen kinyújtott, megfeszült lábakkal fekszik),
  • a baba hasa gyakran korog és válik puffadttá,
  • az újszülött egészséges, a korához képest megfelelően növekszik, és mégis sokszor menetrendszerűen, illetve vigasztalhatatlanul zokog.

Praktikák és jótanácsok kólikás babák szüleinek

A kólikával megbirkózni nem könnyű. Minden szülő számára embert próbáló feladat napjában többször végighallgatni az órákon át tartó keserves sírást. Nemcsak azért, mert így képtelenség pihenni, hanem amiatt is, mert az óvó-védő ösztönök hatására az anyuka-apuka szívét is mardossa a kétségbeesés. Szerencsére néhány praktika és jótanács betartásával lehetőség van a csecsemőkori kólika kezelésére, fájdalmainak enyhítésére.

1. Figyelj oda a kicsi etetésének körülményeire!

Néhány baba nagyon mohón eszik. Emiatt a kelleténél több levegőt nyel le, aminek hatására a beleit nagy terhelésnek teszi ki. Sokat segíthet, hogyha a kicsi etetése során gyakran tartasz szünetet, és odafigyelsz az állandó büfiztetésre.

A habzsolás megakadályozására is akad egy-két tippünk: 1) cumisüveg esetén érdemes olyan típust választanod, aminek a tetején a folyadékot áteresztő rész jóval kisebb, 2) ha pedig szoptatsz, még az etetés előtt célszerű lefejned egy keveset az anyatejből, hogy a szívás hatására lassabban jöjjön. Emellett a rendszeres hasfájás tünetei elkerülhetők és enyhíthetők, hogyha az étkeztetés alatt megfelelő a kicsi testhelyzete (mindvégig egyenesen tartod), és hogyha figyeled, hogy a baba teljesen a szájába vegye a mellbimbót.

2. Alkalmazz nyugtató technikákat!

A görcsös, fájdalmakkal teli állapot orvoslásához érdemes előtérbe helyezni néhány nyugtató technikát. Ide tartozik például a babamasszázs, amiről rengeteg videót találhatsz az interneten. (Persze, ha szeretnél biztosra menni, szakembert is fogadhatsz a helyes mozdulatok elsajátításához.)

A hasfájós babának emellett a meleg fürdő vagy egy speciális bepólyálás is segíthet – az utóbbi módszerhez bátran kérj tippeket a védőnőtől vagy a gyermekorvostól! Végül, de nem utolsó sorban nagyon sokat jelenthet az is, hogyha a sírás közben, a testedhez minél közelebb tartod a kisbabád – például babahordozó-kendőbe teszed –, de az is, hogyha kocsikázol vele, illetve egyenetlen felületen babakocsiban tologatod. Ezek a praktikák kifejezetten hatékonyak, hiszen így a kicsi számára újrateremted a pocakodban töltött időszak körülményeit, azaz azt az állapotot, ahol a legnagyobb biztonságban érezte magát.

3. Szoptató kismamaként változtass az étkezési szokásaidon!

Kevesen tudják, de az újszülöttek hasfájására a szoptató édesanya étkezési szokásai is negatív hatással lehetnek. Ha az anyuka gyakran fogyaszt fűszeres ételeket, hüvelyeseket vagy allergiát kiváltó élelmiszereket – különös tekintettel a tojásra, tejre, búzára –, bizony, növeli az esélyét annak, hogy a gyermekénél felbukkannak a kólika tünetei. Így ha Te is szopiztatod a kisbabádat, azt javasoljuk, vedd figyelembe a helyes táplálkozás alapszabályait, és kerüld a puffasztó, nehéz ételek fogyasztását!

 

Extra tipp: a csecsemőknél jelentkező hasfájás ellen javasolni szokták a tejsavbaktériumot tartalmazó cseppek használatát is. Ezek a készítmények képesek javítani a bélflóra állapotán, ráaadásul vény nélkül kaphatók. Ha érdekel a lehetőség, akkor mindenképp arra buzdítunk, hogy az alkalmazásuk előtt konzultálj szakemberrel!

Jegyezd meg: tilos rázni a kólikás újszülöttet!

A kólikás kisbaba kezelése, megnyugtatása nagyon sok kitartást és türelmet igényel, de jól tudjuk, hogy a sokadik álmatlan éjszaka után nem olyan könnyű higgadtnak maradni. Épp ezért hívjuk fel most a figyelmed egy nagyon fontos dologra: bármilyen fáradt és ideges is vagy, soha ne rázd a kólikával küszködő kisbabádat!

Ez az erőteljes reakció ugyanis nagyon súlyos következményekkel járhat: lelki trauma, de agyvérzés eredője is lehet. Az egészséges szülő-gyermek kapcsolat kialakításához és fenntartásához egyébként is szükség van az állandó önkontrollra – ez lebegjen mindig a szemed előtt!

Merj segítséget kérni!

Tehetetlenség, aggodalom, kimerültség: sajnos ilyen, és ehhez hasonló fogalmak társulnak a csecsemőkori hasfájás időszakához. Ilyenkor a kicsi mellett az anyuka és az apuka is egy intenzív fizikai és mentális terhelésnek van kitéve, ami miatt elengedhetetlenné válik a szülői stressz feloldása és kezelése.

Ha épp ebben a cipőben jársz, ne félj felvállalni az őszinte érzéseid, azt, hogy nem bírod tovább, merj segítséget kérni! Szólj barátaidnak, családtagjaidnak, hogy legalább egy alvás erejéig vegyék át a stafétabotot! Ha közben úgy érzed, hogy a gondolataid rendezéséhez is szükséged van támogatásra, bátran keress egy pszichológust! Hidd el, mindenki készséggel áll majd a rendelkezésedre, de ha mégis aggódsz, hogy egy ilyen kérés hogyan hat a kapcsolataidra, nyugtasson a tudat: ez az állapot nem tart örökké!

Oszd meg a cikket