LIBERO_TOUCH_01_370_03_Desktop

Beszélni tanul a gyerek

Csokorba szedtünk neked néhány módszert, amelyet bevetve segítheted gyermeked kommunikációs készségeinek fejlődését és bővítheted szókincsét.

Gyermekedben megvan a természetes vágy arra, hogy kommunikáljon veled – te pedig bátoríthatod és támogathatod ebben. Néhány jótanács:

• Gondoskodj róla, hogy a kicsi minél gazdagabb és változatosabb beszédet halljon maga körül, és mutass érdeklődést, lelkesedést a beszéd iránt.
• Beszélj a gyerekhez a babák univerzális nyelvén: változtasd a hangmagasságodat, használj több árnyalatot beszédedben, hangsúlyozz erősebben, beszélj alkalmanként lassabban és egyes szavakat emelj ki. Például: „Igen, így van, ez egy LABDA.” A kisgyerekek annál jobban szeretik hallgatni a beszédet, minél több színt és árnyalatot érzékelnek benne.
• Bátorítsd a korai kísérleteket a gügyögésre (kb. hathónapos korig). Azok a babák, akik többet gügyögnek, hamarabb kezdenek beszélni és 18 hónapos korukra gazdagabb lesz a szókincsük is. Mindez pedig annak a következménye, hogy pozitívan reagálunk arra, ha a baba kimondja például a „mama” szót: ez ugyanis segít tudatosítani a kicsiben, hogy a szavaknak céljuk van.
• Kapcsold ki a tévét – semmi szükség háttérzajokra, sőt. A gyerekek akkor tanulnak leghatékonyabban, ha interakcióba léphetnek szüleikkel és más emberekkel.
• Beszélj lassan és tisztán, egyszerű szavakat használva, hogy gyermeked biztosan megértse, amit mondasz.
• Szélesítsd a gyerkőc nyelvismeretét annyira, amennyire csak tudod: ismertesd meg új szavakkal, melléknevekkel és mondatokkal.
• Ne sürgesd a gyereket. Várj türelmesen: ne fejezd be a mondatokat csemetéd helyett. Legyenek változatosak a társalgásaitok: engedd a kicsinek, hogy ő is vezesse a beszélgetést. Egy gyereknek a beszéd mellett persze azt is meg kell tanulnia, hogyan hallgasson figyelmesen.
• Legyél szemfüles gyermeked szókincsének fejlődését illetően. A kisgyerekek eleinte szavak helyett gyakran bizonyos hangoknak tulajdonítanak jelentést, ami számodra elsőre valószínűleg nem egyértelmű. Például a „ba” jelentheti a babát, a „fe” a felt és így tovább. Az is jellemző, hogy a gyerekek egyszerű szótagokat használnak teljes gondolatok kifejezésére – például az „az” jelentheti azt, hogy „Add ide azt!”, de akár azt is, hogy „Mi az ott?”. Minél gyakrabban bátorítod a gyereket, annál valószínűbb, hogy több szót és hangot fog használni.
• Minden módon ösztönözd gyermekedet a beszélésre. Kérd meg, hogy ismételje meg, amit mondasz neki. Például: „Nézd csak azt a kutyát! Ki tudod mondani, hogy kutya? Hogy csinál a kutya? Mondd, hogy vaú!” Lehetőleg ne eldöntendő kérdéseket tegyél fel, hanem olyanokat, amelyekre hosszabb választ kell adni. Például: „Igen, Zsófi szomorú. Mitől szomorodott el?” Nevezd meg a gyerkőc testrészeit, amikor reggel öltözteted, számold meg a gombjait, beszélgessetek a színekről és a ruhák alakjáról. Számoljátok meg hangosan a zöldségeket, amelyek a kosaratokba kerülnek és nevezzétek meg a színeket is, amiket láttok a szupermarketben.
• Olvass a gyereknek annyit, amennyit csak tudsz. Ez nem csupán a szókincsét gazdagítja és nemcsak az érdeklődését kelti fel a könyvek iránt, de fejleszti a koncentrációs készségét is. Ha olvasás közben új szavakkal találkoztok, szánj időt arra, hogy megkérdezd a kicsit, mit jelent.
• Ahogyan nő a gyerek, beszélgessetek felnőttek módjára. Ne gügyögj és ne mondj gettit a spagetti helyett, csak azért, hogy utánozd a gyereket.
• Javítsd a kisember kiejtését. Ha „ótót” mond autó helyett, erősítsd meg abban, hogy sikeresen kommunikál (azaz megértetted, amit mond) és ismételd meg helyesen a szót: „Igen, jól mondod, ez egy AUTÓ.”

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.