sca-od6-mgl0079-image

A beszédtanulás zavarai

Nem könnyű észrevenni, amikor a gyerek nyelvi és beszédfejlődésével gondok vannak. Ilyenkor hallgass az ösztöneidre és ha bármit aggasztónak találsz, keressetek fel egy szakértőt!

A nyelvi és beszédfejlődés még azonos korú kisgyerekeknél is nagyon különböző lehet. Míg egyes kicsik szivacsként szívják magukba a szavakat már 18 hónaposan, addig mások az ő korukban még csak egy-két szót ismernek. Vannak, akiknek a harmadik szülinapjukon már be nem áll a szájuk és a hangsúlyozásuk ugyanolyan változatos, mint a szókincsük – miközben mások néha még hebegnek-habognak vagy küzdenek a mondatok szerkesztésével.

A probléma azonosítása

Mivel a nyelvi és beszédzavaroknak számtalan változata létezik, egy szülő nem egykönnyen tudja megállapítani, hogy gyermeke fejlődése hol és mennyiben marad el a normálistól. Ebben az esetben hagyatkozz az ösztöneidre és beszélj egy szakemberrel.
Elengedhetetlen, hogy megbirkózzatok a problémákkal már az óvodáskorban, hogy a gyermek minél többet ledolgozzon a lemaradásból az iskola előtt. Szóval ha úgy érzed, hogy a gyermek nyelvi és beszédfejlődése bármilyen téren akadozik, akkor vedd fel a telefont és mielőbb jelentkezz be egy jó beszédterapeutához.

Három gyakori beszédzavar-típus

A gyerekeknél előforduló beszédzavarokat három típusba sorolják. Egyes kicsik későn kezdenek beszélni, illetve nem úgy és annyit beszélnek, ahogy és amennyit az ő korukban kellene. Másoknak problémáik akadnak a nyelvvel (akár a megtanulásával, akár a használatával). Végül pedig vannak olyan gyerekek is, akiknek nem magával a nyelvvel, hanem a szavak és hangok képzésével kapcsolatos nehézségeik vannak.

Nyelv- és beszédterápia

A nyelv- és beszédterápia tulajdonképpen egyfajta játékos beavatkozás. A kornak és az állapotnak megfelelő játékokkal dolgozik – ilyenek pl. a kártyás memóriajátékok vagy az olyan játékok, amelyek az ok-okozat összefüggéseket teszik világossá a kicsik számára. Nyelv- és beszédterápiára – az igényektől függően – pár hónapnyi időtartamtól kezdve akár 2-3 éven át is szükség lehet.

Oszd meg a cikket