sca_od7_mgl9247_desktop

Az egyedülálló szülő és segítői

Ha egyedülálló szülő vagy, a legnagyobb támogatás, ha magad körül tudhatsz egy megbízható emberekből álló nagy és mozgósítható hálózatot. Nem olyan nagy ördöngősség felépíteni: nálunk máris elkezdheted!

Amikor apa és anya is van a családban, meg tudjátok beszélni a gyerekkel kapcsolatos gondolataitokat, és praktikusan meg tudjátok osztani a szülői feladatokat is – segítve és kisegítve egymást. Amikor viszont egyedül vagy, az ilyen jellegű érzelmi és gyakorlati támogatás sajnos nem olyan könnyen elérhető.

Hálózatépítés indul!

Egyedülálló szülőként nagyon fontos, hogy legyenek olyan emberek, akikkel szükség esetén tudsz beszélni és akiktől segítséget kérhetsz. A dolog persze kölcsönös, ezért ez egyfajta hálózat, amelybe betagozódva könnyebben megbirkózhatsz a mindennapi szülői feladatokkal. Ilyen például egy hirtelen jött betegség vagy a gyerek szállítása, de ide tartozik a te szocializációd is: például az, hogy legyen, akivel megoszthatod örömeidet és gondolataidat. A tanácsok és a segítség mellett tehát mindez energiát is ad neked.

Hol keresd a támogatást?

- a közvetlen környezetedben – családtagok, barátok, szomszédok, azaz olyan emberek, akikben megbízol;

- szülőcsoportokban – nézz utána a helyi újságban, plakátokon vagy az interneten, hogy a ti környéketeken működnek-e ilyenek;

- az interneten – összebarátkozhatsz hozzád hasonló, egyedülálló szülőkkel egyebek között például chatszobákban. Néha egy jóízű beszélgetés is sokat segít, ehhez pedig még találkoznotok sem kell – elég hozzá az éter;

- klubok – ha van némi szabadidőd a gyerek mellett, ragadd meg a lehetőséget és foglalkozz olyasmivel, ami érdekel. Ha mindezt közösségben teszed, az ismét remek lehetőség arra, hogy összeismerkedj más felnőttekkel.

Kihagytunk valamit? Adj tanácsot a többieknek te is!

Oszd meg a cikket