190910_libero_ug4_633_desktop

Az első fogak

Az első fogak kibújása igazi mérföldkő a baba életében. Vannak kisbabák, akiknél a fogzás sima ügy, míg más kicsik sajnos szenvednek tőle.

A fogzás általában 5-6 hónapos korban veszi kezdetét – de a kort illetően természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb eltérések. Egyes gyerekek foggal születnek – míg másoknak várniuk kell az első fogacskákra akár az első születésnapjukig is.

Az első fogacskák

A legtöbb kisbabánál először a két alsó metszőfog jelenik meg, amelyeket rövidesen követ a két oldalsó – először felül, aztán alul. Egy kisgyereknek 20 foga fejlődik ki, amelyeket tejfogaknak nevezünk – ezek helyére kerül később 32 db maradandó fog.

A fogzás jelei

A fogzás minden kisbabára más hatással van: egyes gyerekek észre sem veszik, hogy történik valami, míg másoknak nehéz perceket szerez.

A fogzás jelei:
• a lurkó az öklét a szájába dugdossa
• piros arcok és fülek
• csorgó nyál
• nyafogás és általános nyugtalanság
• enyhe láz

Hogyan enyhítheted a fogzás kellemetlen tüneteit?

Ha gyermeked nyugtalan a fogzás időszakában, próbálkozz a következőkkel:
• vásárolj fogzást segítő gyűrűt, amit kedvére rághat a gyerek – egyes foggyűrűket le is lehet hűteni a hűtőben
• adj a kicsinek kenyérhéjat
• kínáld több folyadékkal a gyereket – a cumizás ugyanis nyugtató hatású
Ha a gyerek netán harapna a szoptatás alatt, maradj nyugodt, határozottan mondj nemet és hagyd abba a szoptatást. Várj pár percet, majd kezdd újra. Ha szükséges, ismételd meg a tiltást és az anyatej megvonását egy röpke időre.

Fogmosás

Érdemes már az első fogacskák felbukkanásakor elkezdeni fogmosásra szoktatni a gyereket. Válassz gyerekfogkefét, amelynek kicsi a feje és puha a sörtéje, és vásárolj a gyerkőcnek fluoridos fogkrémet. Ne aggasszon, hogy eleinte csak szopogatja vagy rágja a fogkefét a kicsi: a lényeg, hogy így hozzá fog szokni ahhoz, hogy a fogkefének a szájában a helye. Egy borsószemnyi fogkrém éppen elegendő egy kisgyereknek. A fogkefén kívül a másik lehetőség, ha egy icipici adag gyerekfogkrémet kensz egy puha kendőre és azzal tisztogatjátok a tejfogakat egészen a baba egyéves koráig. Egy borsószemnyi fogkrém bőségesen elég egy ekkora gyereknek.

Oszd meg a cikket