close

Testvér a láthatáron

Ismét babát vársz? Gratulálunk! Olvasd el tanácsainkat, hogyan készítheted fel nagyobbik gyermekedet az előtte álló változásokra. Mert ahogy az idő telik, már nem ketten, hanem hárman várjátok a babát. Egyikőtök szerint viszont ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet…

Képzeld el a következő helyzetet: egy nap a párod egy másik nővel vagy férfival állít haza és arra kér, hogy legyél kedves az új feleségével/férjével, mert mindkettőtöket egyformán szeret. Gondold csak végig, mennyi „vicces” dolog történne ezt követően veletek…

A féltékenység természetes

Ha beleélted magad a fent leírt szituációba, rögtön nyilvánvalóvá válik számodra, hogy némi féltékenység várható lesz az új baba érkezése kapcsán is. Semmiképpen ne várd el a gyerektől, hogy ugyanannyira örüljön a testvérének, mint a család felnőtt tagjai.
Szerencsére nem a féltékenység az egyetlen érzés, amit az újszülött képes ébreszteni idősebb testvérében vagy testvéreiben. Egy testvér emellett képes szeretni is a kisebbet, gondoskodni róla a maga módján, gyengéden bánni vele, sőt: akár rajongani érte.

Készítsd fel a gyereket!

Néhány dolog, amit megtehetsz nagyobbik gyermeked felkészítése érdekében:
1. Hívd fel a gyerek figyelmét más, többgyerekes családokra, hogy lássa: normális, sőt: szórakoztató jelenségről van szó.
2. Ismertesd össze gyermekedet közvetlen közelről kisbabákkal. Ez segíteni fog abban, hogy a gyerkőcben tudatosuljon, milyen kicsi és gyámoltalan is egy baba – nem pedig egy, a másik gyereknél jobban értékelt játszótárs a család számára.
3. Vidd magaddal a gyereket, amikor kontrollra mész a védőnőhöz, illetve az ultrahangra is, hadd lássa a kistestvér mocorgását. Ha ő is a folyamat részese lehet, izgatott lesz és valószínűleg kevésbé lesz féltékeny.
4. Meséld el a gyerekednek, hogy egy kisbabának mennyi segítségre van szüksége és hogy esetleg szokatlan dolgokat csinálhat, például sokat sír. Ezáltal a nagyobbik gyerek kicsit felsőbbrendűnek érzi majd maját és remélhetőleg toleránsabb lesz az újszülött igényeivel szemben.
5. Ha nagyobbik gyermeked kiköltözik a kiságyból vagy egyéb változást tapasztalsz rajta, például bújósabb lesz, az már a kicsi érkezésével kapcsolatos változások előszele. Néhány hónapra akár el is rakhatjátok a kiságyat – így ha egyszer ismét feltűnik, hogy a kistestvér beleköltözhessen, kevésbé érzi majd úgy a gyerek, hogy elfoglalták a felségterületét.

Neked is lenne pár tanácsod? Örömmel vennénk, ha megosztanád velünk őket!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...