close

Szülési pozíciók

Enyhítheted a szülési fájdalmakat és könnyebbé teheted a vajúdást, ha mozogsz kicsit közben és változtatod a testhelyzetedet.

A szülés első fázisában az összehúzódások nagyon fájdalmasak. A kisbaba ugyanis csavargózik és forog, ahogyan lefelé halad a szülőcsatornában, ami ráadásul nem egyenes. Ezért sokat segíthetsz magadon, ha kikísérletezed a számodra legkényelmesebb pozíciót. Sétálhatsz, állhatsz, a falnak támaszkodhatsz, de nekidőlhetsz a segítődnek – a gravitáció ugyanis segít a kicsinek a lefelé haladásban.

Az is lehet, hogy neked a négykézláb állás a legkényelmesebb, esetleg ha oldalra ülsz, netán fekszel egy babzsákfotelen vagy könnyű széken. Az is segíthet, ha kezedet a combjaidra helyezed, kicsit előredőlsz és előre-hátra ringatod magad az összehúzódások alatt.

Válassz neked való szülési pozíciót!

A következő szakaszban, a tolófázisban szintén érdemes a legjobb szülési pozíciót választanod. Szülhetsz állva, fekve, guggolva, a kezedre vagy a térdedre támaszkodva, esetleg ülve – rajtad múlik.

Szülés hanyatt fekve

Természetesen nem kell szentírásként kezelned a mozgást és más alternatív szülési pozíciókat. Hallgass a testedre és kövesd az ösztöneidet! Semmi probléma nincs azzal sem, ha egyszerűen fekve maradsz, ha számodra az a legmegfelelőbb.

Mindeközben viszont ne felejts el figyelni szülésznőd tanácsaira sem!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...