close

Koraszülött babák

Nem általános jelenség, hogy egy baba a vártnál korábban jön világra. Amikor viszont mégis előfordul, akkor a kicsi rendszerint a leggondosabb ápolásban részesül a kórházban és nagyszerű kilátásai vannak a jövőre nézve.

Amikor meghallod a koraszülött szót, valószínűleg rögtön egy pirinyó kisbaba képe ugrik be, aki mindössze akkorka, mint egy kismadár és elfér a tenyeredben. Csakhogy az ennyire kicsi gyerekek sajnos nemigen születnének meg...

Miért, miért, miért?

Koraszülöttnek a terhesség 37. hete előtt született babákat nevezzük. A vártnál három héttel hamarabb érkezni nem jelent hatalmas kockázatot a gyermek számára – viszont minél korábban születik egy baba, annál nagyobb odafigyelést igényel.

Az újszülötteknek körülbelül 1%-a születik túlságosan korán, a terhesség 29-32. hetében. A legtöbb koraszülött baba a 32. hét után jön a világra és több mint 1500 grammot nyom.

A korai születésnek rengeteg oka lehet, például a terhesség alatti magas vérnyomás, a gyenge méhnyak vagy egy fertőzés, esetleg betegség, ami megtámadja a magzatot. Gyakran azonban sajnos homály fedi, miért akar egy gyermek korábban érkezni.

Jó túlélési esélyek

Mi az a legkisebb súly, amellyel képes a túlélésre egy gyermek? Ez számtalan tényezőtől függ, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a 24. hét után már fenn tudják tartani a babák életfunkcióikat. Persze mondani sem kell, hogy rendkívül intenzív ápolásra szorulnak még hosszú hetekig, de a koraszülöttek nagyobb része életben marad – köszönhetően a kórházi ellátás mai színvonalának. A 33. és a 37. hét között született babák 99%-a életben marad – a koraszülöttek többsége pedig szerencsére ebbe a csoportba tartozik.

A koraszülöttek nagyobb része teljesen normális gyermekké fejlődik.

Speciális gondozás

A koraszülött gyermekeket inkubátorba helyezik, ahol speciális kezelést kapnak. Ez a berendezés folyamatosan figyeli a csöppségek oxigéntelítettségi szintjét, vérkeringését, tápanyag-felvételét és agyának fejlődését – ahogyan a többi életjelüket is.

Tanulmányok szerint az 1980-as években született koraszülöttek 90%-a egészségessé fejlődött és normál iskolába járt. A rászoruló babák gondozásának színvonala szintén folyamatosan fejlődik, ezért a koraszülöttek kilátásai már ma is jobbak, mint akár öt évvel ezelőtt.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...