libero_tomorrow_project_12_desktop

Ne legyen szokás a verekedésből!

Egyáltalán nem szokatlan ebben a korban, hogy gyermeked megüti egy kis barátját pusztán azért, mert az épp az útjában van. Persze ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy helyes is lenne. Neked mint szülőnek szerencsére van pár eszköz a kezedben a tettlegesség megakadályozására.

Nem szokatlan kisgyerekeknél, ha megharapják vagy ütögetik egymást, netán meghúzgálják párszor egy játszótársuk haját. Ennek ellenére persze nagyon nehéz helyzet ez számodra, hiszen ideges leszel és – őszintén szólva – kicsit zavarba is jössz.

A kisebb gyerekek azonban anélkül is kárt tudnak egymásban tenni, hogy tudatában lennének annak, amit csinálnak – ők egyszerűen csak meg akarnak szerezni egy játékot vagy éppen védik a „felségterületüket”. Ebben a korban a gyerekek még nagyon énközpontúak és csak korlátozottan érzékelik mások érzelmeit és fájdalmát. Lehet, hogy csemetéd csak azért ütött meg valakit, mert le akarta vezetni az idegességét, a haragját vagy épp nem tudott mit mondani a másiknak.

A megelőzés a legjobb gyógymód

A legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálod megelőzni és kivédeni a problémákat, amennyire csak lehetséges:
• Maradj a közelben, amikor gyermeked más gyerekekkel játszik és cselekedj gyorsan, ha úgy látod, mindjárt tettlegességre kerül sor.
• Bátorítsd a helyes magatartást. Ha azt látod, hogy csemetéd szépen játszik (még akkor is, ha éppen maga van), fordulj nagyobb figyelemmel felé és dicsérd meg.
• Add a szájába a kicsinek, mikor mit mondjon. Például: „Dávid, mondd Daninak, hogy most te következel!” Ne felejtsd el megdicsérni a gyereket, amikor szépen el tudja mondani, mit szeretne.
• Határozottan mondd meg a gyereknek, mit tegyen és mit ne tegyen, például: „Zsófi, ne verd Petit! Kérd el tőle szépen az építőkockákat!”
• Ha gyermeked bánt egy másik gyereket, mutasd meg neki, hogyan kell nyugodtnak maradni (például mutasd meg, hogyan simogassa meg a másik fejét – ahelyett, hogy a haját tépné). Gyakoroltasd pár másodpercig a gyerekkel az új viselkedési formát.

Neked is van pár tanácsod? Kíváncsian várjuk!

Oszd meg a cikket