_mgl4431_desktop

Teendők szülés utáni depresszió esetén

A szülés utáni depresszió nehéz teher, amit senkinek sem szabad egyedül hordoznia. Minél hamarabb kérünk segítséget, annál gyorsabb a gyógyulás.

Az úgynevezett szülés utáni vagy posztpartum depresszió (PPD) valamelyik formája tízből egy nőt érint. Kicsit talán félrevezető ez a név, mivel nem a gyermek születése váltja ki a depressziót, hanem az azt követő időszak, amikor teljesen új életet kell kialakítanunk. Egy traumatikus szülés egyértelműen okozhat rossz pszichés állapotot, de nem feltétlenül kell átesni a szó szoros értelmében vett szülésen a depresszió kialakulásához: újdonsült apukák, sőt örökbefogadó szülők is küzdhetnek depresszióval.

Az alábbiakban többet olvashatsz a szülés utáni depresszió tüneteiről, a lehetséges kezelési módokról, és azt is elmondjuk, hogyan lehet megkülönböztetni a gyermekágyi szomorúságtól (amit angolul „baby blues” néven ismerhetünk).

Mik a szülés utáni depresszió jelei?

Az újdonsült anyukák gyakran már a meglévő tünetek előtt aggódni kezdenek, és felteszik maguknak a kérdést, mikor jelentkezik a szülés utáni depresszió, mikortól szükséges foglalkozni a problémával. A legtöbben éreznek valamiféle poszt partum szomorúságot: ez általában a szülés után három nappal később jelentkezik, és két héten belül el is múlik. De ha a levertségérzet nemhogy elmúlna, hanem napról napra erősödik, testi lelki panaszok jelentkeznek, akkor depresszióról lehet szó, aminek a leküzdéséhez segítséget kell kérni. Gyakori tünetek:

 • Erőtlen vagy, és nem érdekelnek a körülötted zajló események.
 • Nehezen tudsz örülni, még olyan dolgoknak is, amiket régen szerettél.
 • Eluralkodik rajtad az érzés, hogy nem tudsz gondoskodni magadról vagy a babádról.
 • Nehezen alszol el, rosszul alszol, vagy idő előtt felébredsz.
 • Evésbe folytod a bánatodat, vagy teljesen elveszíted az étvágyadat.
 • Bűntudattal vagy reménytelenséggel küzdesz.
 • Visszatérő pánik- vagy dührohamaid vannak, esetleg szorongsz.
 • Aggódsz, hogy ártani fogsz a gyerekednek vagy saját magadnak.
 • Nehezedre esik a társas érintkezés, még a hozzád közel állókkal is.
 • Úgy érzed, hogy folyamatosan levert vagy, és minden nappal mélyebbre süllyedsz a rossz hangulatban.

Ez csak néhány példa – a tünetek jelentős eltérést mutathatnak mind formájukat, mind erősségüket nézve. Ugyanakkor az iszonyatos fáradtság, a bizonytalanság és a „nem vagyok elég jó” érzés újdonsült anyukák esetében teljesen természetes, hiszen nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi a normális, és hogyan kellene érezni magunkat, amikor a testünk működése és az érzelmi világunk a feje tetejére állt. Ha úgy érzed, hogy minden nappal mélyebbre süllyedsz a reménytelenségben, és nehezen tudod ellátni a mindennapi feladatokat, fordulj szakemberhez segítségért – az, hogy a szülés utáni depresszió meddig tarthat, nagyban függhet ettől. A bűntudat és a szégyen szintén jellemző a depresszióra, de ne feledd, hogy semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki újdonsült szülőként nehézségekkel küzd. A szülés utáni depresszió kezelése ma már korántsem számít akkora tabunak, mint pár évtizeddel korábban, így ha esetleg a családtól, barátokról nem kapsz megfelelő támogatást, kis kereséssel könnyedén találhatsz egy olyan közösséget, ahol megoszthatod érzéseidet és megfelelő szakemberektől tudsz segítséget kérni.

Gyermekágyi depresszió kapcsán komolyabb kórképek is felmerülhetnek: nagyon ritkán szülés utáni pszichózis is felléphet, amit nem szabad összekeverni a depresszióval. A pszichózis általában a baba születését követő két hét és három hónap közötti időszakban lép fel, ilyenkor a beteg hallucinálhat, hallhat nem létező hangokat, és valószínűleg nehezen tud kommunikálni másokkal. Ez a súlyos állapot azonnali kezelést igényel. Amennyiben az előbbieket tapasztalod magadon vagy családtagodon, ismerősödön, rögtön kérd pszichiáter segítségét!

Teszt a szülés utáni depresszió diagnosztizálására

A védőnő a családlátogatás során az EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) nevű teszt segítségével fel tudja mérni a depresszió valószínűségét. A kérdéssorra adott válaszokat egy orvos vagy pszichológus fogja kiértékelni, vagyis diagnózist kizárólag szakember állíthat fel. Nagyon fontos őszintének lenni a teszt alatt – csak így kaphatunk minél gyorsabban segítséget, ha szükségünk van rá. Amikor lelkiállapotunk nem felel meg a saját magunkkal szemben támasztott elvárásoknak (vagy a mások által velünk szembeni, vélelmezett elvárásoknak), mindig fennáll a veszélye, hogy kicsit szépítünk a dolgokon, és jobb színben próbáljuk feltüntetni a helyzetet, mint amilyennek valójában érezzük. Ez a reakció természetes, de könnyen lehet, hogy nem fogják tudni felismerni miatta a bajt. Ha újdonsült szülőként te vagy a párod rosszul érzi magát, ne várjatok a védőnő látogatására, kérjetek segítséget!

Hogyan kezelhető a depresszió újdonsült szülőknél?

Első lépésként beszélj valakivel, aki közel áll hozzád, mondjuk a pároddal vagy egy barátoddal. Sokszor már az is jót tesz, ha szavakba öntjük az érzéseinket, hiszen kicsit elvesszük a dolgok élét, és a körülötted levők is könnyebben tudnak segíteni. Később szakemberhez kell fordulni, aki hatásos kezelést nyújthat, elsősorban pszichoterápia („beszélgetős terápia”) formájában. Nem is gondolnánk, milyen kevés elég a gyógyuláshoz. Általában már az is jótékony hatású, ha valaki meghallgat minket, és segít rendet rakni a gondolataink között. Minél hamarabb kérünk segítséget, annál egyszerűbb lesz a kezelés. Néha egy rövid betegszabadság is helyre teheti a dolgokat, vagy amikor valaki, például a másik szülő, besegít a babával való teendőkbe. Időnként az antidepresszánsok is jó szolgálatot tehetnek, hogy átlendüljünk a legnehezebb időszakon.

Tanácsok a szülés utáni depresszió leküzdéséhez

Ha nyíltan beszélünk a betegségről, terápiába járunk, és esetleg antidepresszánst is szedünk, már sokat tettünk a gyógyulás érdekében. De itt még nincs vége: hasznos szokásokkal is hozzájárulhatsz a kezelés sikeréhez. Néhány példa:

 • Kérj segítséget a mindennapi feladatokhoz.
 • Sétálj egy nagyot a friss levegőn.
 • Alakíts ki higiéniai rutint, aminek része lehet például a zuhanyzás, a fésülködés és az átöltözés.
 • Aludj és egyél jókat. Bár az alvás nem könnyen kivitelezhető, amikor egy kis kópé mindig felébreszt, de gondold végig, hogy ki vagy mi segíthet. Muszáj aludnod.
 • Menj emberek közé, még akkor is, ha fárasztó. Nem kell feltétlenül nagy társaságra gondolni: elég, ha találkozol egy közeli baráttal vagy egy szeretett rokonnal.
 • Beszélj az érzéseidről azoknak, akikben megbízol. A betegségedről nem tehetsz, és egyedül rettentő nehéz ezt a terhet cipelni.

Annak is érdemes utánajárni, hogy a pajzsmirigyed elég hormont termel-e: ezt egy egyszerű vérvétel alapján megállapítják.

Meddig tart a depresszió?

Ez a fajta depresszió általában néhány hónap alatt elmúlik, és a legtöbben fél éven belül visszatérnek a régi kerékvágásba. Bizonyos esetekben azonban elhúzódhat a betegség, különösen akkor, ha „ügyesen” titkoltuk a környezetünk előtt, és senki más nem tud róla, hogy valójában mi történik. Minél tovább halogatjuk a segítségkérést, annál nehézkesebb lesz a kezelés.

A depresszió hossza tehát rengeteg szemponttól függ: milyen súlyos tünetekkel jelentkezik, milyen gyorsan kérünk segítséget, és milyen segítséget kapunk a környezetünktől, legyen szó akár az alvás biztosításáról, akár a beszélgetésekről.

Nem érdemes másokhoz hasonlítanunk önmagunkat, hiszen minden eset egyedi és más kezelést igényel. Fontos, hogy türelemmel és megértéssel álljunk önmagunk elé, hiszen nem könnyű egy ilyen krízishelyzetet kezelni. Arra tehát, hogy a depresszió tünetei mikor kezdenek enyhülni, nincsenek örökérvényű válaszok, viszont amennyiben kellő mennyiségű és minőségű segítséget kap az újdonsült anyuka, az életminőség biztosan javulni fog.

Mik a szülés utáni depresszió okai?

Nagyobb veszélyben vannak azok, akik korábban már átestek depressziós állapoton, de ha előrelátóak vagyunk, a várandósság alatti pszichoterápiával elkerülhető. Akkor is nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának, ha nehéz volt a várandósságunk vagy a szülésünk, ha a babával nagyon sokat kell foglalkozni (és mondjuk alváshiány alakul ki), vagy ha nem kapunk elég támogatást a környezetünktől. De még így sem teljes a lista: néha hormonok is okozhatják, és gyakran egyáltalán nincs rá magyarázat. Azt se felejtsük el, hogy a gyermekágyi időszak enyhén szólva küzdelmes időszak, amit az érzelmek hullámzása és az alváshiány jellemez – a depresszió kockázata pedig mindig magasabb, amikor érzelmileg megterhelő időszakon megyünk át.

Teljesen normális, ha bűntudatot érzünk a baba születése utáni depresszió alatt, de ilyenkor gondoljunk arra, hogy a gyerekünkkel való kötelékünk egész életünkre szól, és egy korai bukkanó nem teszi tönkre az anya gyerek kapcsolatot. Végig mellette leszünk, így rengeteg alkalmunk lesz kijavítani a nehéz kezdetet. Összegzésként a legfontosabb – ahogy már korábban kiemeltük – hogy ismerjük fel korán a gyermekágyi depresszió tünetet, merjünk segítséget kérni és vegyük körül magunkat olyan személyekkel, akik segíthetnek kikerülni ebből az átmeneti állapotból.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.