close

Szülés utáni depresszió

A nők 10-15 %-a szenved szülés utáni depresszióban a szülést követő első évben. Ez a betegség egyfajta érzelmi állapot, leegyszerűsítve: szomorúnak és nyugtalannak érzed magad, ez pedig életed minden területét befolyásolja. A megoldás azonban könnyen elérhető, csak kérj segítséget bátran!

Teljesen természetes, ha erőteljesen reagálsz életed egyik legfontosabb eseményére. Amellett, hogy boldog vagy és örülsz a gyermekednek, az anyaságot egyúttal olyan változásként élheted meg, ami más, mint amire számítottál. Leigázottnak és erőtlennek érezheted magad – mintha képtelen lennél kezelni új életedet.

Kellemetlen és bonyolult érzelmek ezek.

Ha nincs energiád megbirkózni mindazzal, amit elvárnak tőled, kimerültté válsz és elveszíted a jövőképedet – ez pedig egyenes út a depresszió felé.

A szülés utáni depresszió nehéz teher ahhoz, hogy egyedül elbírd. Számtalan alattomos módon lehúzhat téged. Lássuk, melyek a leggyakoribb tünetei:

– szomorúnak és levertnek érzed magad, sírva fakadsz minden látható ok nélkül
– nincs energiád és elveszíted az érdeklődésedet minden körülötted lévő dologgal kapcsolatban
– gondjaid vannak a koncentrálással
– nehezen tudsz kötődni a gyermekedhez
– állandóan fáradt vagy és mindig aludnál
– nehezen tudsz aludni, ha mégis sikerül, akkor sem alszol jól és korán ébredsz
– elveszíted az étvágyadat vagy evéssel vigasztalod magad
– ésszerűtlenül költekezel: például megveszel valamit csak azért, hogy jobban érezd magad
– nincs önbizalmad és túlérzékeny vagy
– bűntudatod van és önmagadat vádolod azért, mert nem vagy elég jó anya
– semminek sem tudsz igazán örülni
– félsz, ha egyedül vagy
– rettegsz attól, hogy valami baja esik a gyermekednek vagy neked
– félelemmel tölt el, ha el kell menned valahová, busszal kell közlekedned vagy vezetned kell
– titkolni próbálod érzelmeidet a környezetedben élők előtt
– azon aggódsz, hogy mentálisan beteggé válsz vagy már beteg is vagy

A felsoroltak azonban csak a leggyakoribb tünetek, a lista sajnos korántsem teljes…

Nem vagy egyedül
A kutatások szerint a nők 10-15 %-a szenved depressziótól a szülést követő egy évben. Egyeseknél ez az állapot kevesebb mint két hét alatt véget ér, másoknál néhány hónapig is eltart, de vannak olyanok is, akiknek több évbe telik, amíg talpra állnak. Szintén tény, hogy minél előbb kérsz segítséget, annál jobbak a kilátásaid.

Mit tehetsz tehát?
A szülés utáni depresszió túl nagy teher ahhoz, hogy egyedül elvidd a hátadon.

Az első lépés, amivel jobbá teheted helyzetedet, ha beszélsz arról, hogyan érzed magad. Azáltal, hogy szavakba öntöd érzelmeidet, már meg is tetted a kezdő lépést terheid könnyítésére – ennek köszönhetően pedig a körülötted lévők is könnyebben tudnak rajtad segíteni.

Kezdd a pároddal! Minél nyíltabbak vagytok egymással, annál könnyebben átvészelhetitek a nehéz időket. A családtagjaid és a legközelebbi barátaid szintén hatalmas segítséget jelenthetnek. Ha egyedülálló szülő vagy, akkor különösen fontos, hogy legyenek olyan felnőttek, akikkel meg tudod osztani a gondolataidat és érzéseidet.

Szakemberek
Beszélj védőnőddel vagy háziorvosoddal, hiszen ők azért vannak, hogy segítsenek neked – ha pedig további segítségre lenne szükséged, tudnak neked ajánlani pszichológust vagy pszichiátert.

Kutatások kimutatták, hogy a szülés utáni depresszió elmúlik, és sokkal gyorsabban véget ér, ha segítséget kap a beteg. Tanulság tehát: kérj bátran segítséget – gyermeked érdekében pedig ne habozz elfogadni azt. Nincs semmi, ami miatt szégyenkezned kellene – egyszerűen életed egy nehezebb szakaszát éled.

Ne feledd: a segítség egy karnyújtásnyira van tőled. Nem vagy egyedül!

Ha neked is volt már részed szülés utáni depresszióban, kérjük, oszd meg gondolataidat velünk. Sok-sok olyan kismama látogat oldalunkra, akiknek szüksége lehet a segítségedre.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...