_mgl2985_desktop

Szoptatás éjszaka

A kisbabáknak egészen a hatodik hónapig szükségük van az éjszakai evésre ahhoz, hogy hozzájussanak minden szükséges tápanyaghoz. Sok kicsinél azonban kitolódik a dolog: ők azok, akik később is előszeretettel követelik az anyatejet éjjel.

Mint a legtöbb szülő, alighanem te is abban reménykedsz, hogy gyermeked végig fogja aludni az éjszakát. Ki kell, hogy ábrándítsunk: nagyon kevés kisbaba van, akinek nincs szüksége az éjszakai szopásra. Különösen az első időkben fontos ez, hiszen a babának mindenképpen hozzá kell jutnia a megfelelő tápanyagmennyiséghez. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: szemed fénye ugyanis az evésen túl újra és újra meg akar győződni arról is, hogy a közelében vagy. Egyelőre szokatlan neki a hatalmas világ, amibe került, ezért szüksége van a fizikai közelségedre és az érintésedre ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Ez a szükséglet pedig szorosan összefügg a szoptatással – amely a táplálás mellett a baba-mama kapcsolatról is szól.

Persze nem valami felemelő érzés, ha újra és újra felébresztenek, sem az, hogy hullafáradt vagy, mégis fel kell kelned és mellre tenned a gyereket. Éppen ez a macera az, amiért a legtöbb anyuka maga mellé veszi a kicsit éjszakára. Más anyukák ezt el sem tudják képzelni, náluk magától értetődő, hogy a kiságyban a gyerek helye. Ugyanakkor nincs egyedül üdvözítő módszer. Egyszerűen tégy úgy, ahogy a legjobban megfelel nektek!

Egy ágyban a babával

Tartasz attól, hogy mi lesz, ha melletted alszik a gyerek? Az aggodalom többnyire fölösleges: az együttalvás kockázata ugyanis minimális – hacsak nem beteg valamelyikőtök. Soha ne vegyétek azonban a kicsit hosszabb alvásra magatok mellé, különösen akkor ne, ha valamelyikőtök súlyosan elhízott vagy gyógyszer, drog, esetleg alkohol hatása alatt áll. Ugyanígy: sose aludj a kicsivel vízágyban vagy keskeny kanapén, ahogyan nem ajánlatos együtt aludnotok akkor sem, ha a babának csípőficama van. A vizsgálatok szerint a hirtelen csecsemőhalál kockázata némileg megnő, ha a szülők dohányosok.

Ha gyermeked veled alszik, ne feledkezz meg a következőkről:

• Mindenképpen a hátára fektesd a babát – így a legbiztonságosabb (ez egyébként arra az esetre is vonatkozik, ha a gyermek a saját ágyában alszik).
• Legyen elég kemény a matrac.
• Ne legyen túl meleg az ágy.
• Ügyelj rá, hogy a baba fejét nehogy véletlenül betakard egy paplannal, párnával vagy bármi mással.
• Vigyázz, nehogy összenyomd a kicsit, miközben forgolódsz. Arra is figyelj, nehogy leessen a baba a nagy ágyról.

Most már mindig így lesz?

A legtöbb baba egészen hat hónapos koráig nem áll készen arra, hogy leszokjon az éjszakai evésről. Ügyelj rá, hogy reggeltől estig eleget szoptasd annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz még napközben hozzájusson. Mert az éjszakai szoptatásra ugyan egy ideig szükség van, mégis jobb, ha nem tart örökké.

Oszd meg a cikket