close

Náthás a baba

A kisbabák főleg az orrukon át lélegeznek, ezért különösen aggasztó lehet, ha megfáznak. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy megkönnyítsük a légzést a náthás időszakokban? Olvasd el cikkünket és megtudod!

Nem ritkaság, hogy a baba legyengül vagy megfázik. Az eldugult orr különösen kellemetlen egy kicsi számára, hiszen megnehezíti a légzést és az evést is. Náthás időszakokban kérj a patikában sósvizes sprayt vagy orrcseppet, és cseppents a kicsi mindkét orrlyukába szoptatás előtt. Ezzel hidratálod a nyálkahártyát és tisztítod a légutakat.

A cseppentés kicsit macerás, de annál hatásosabb. Fektesd a babát egy sima, egyenes felületre, és tartsd meg a fejét az egyik kezeddel, miközben a másikkal cseppentesz az orrlyukaiba. Nem árt ezt a műveletet négyóránként megismételni – mindaddig, amíg az orrdugulás meg nem szűnik.

Bedugult orr – nehéz alvás

Az eldugult orr nemcsak kellemetlen, de megnehezíti az alvást is. Ilyenkor emeld meg a kiságyat a baba fejénél kb. 15 centivel, mondjuk egy-két könyv segítségével. Ezáltal a kicsi könnyebben tud majd lélegezni. Ha nagyméretű babaágyatok van, rakd a gyereket lejjebb az ágyban – úgy, hogy a lába elérje az ágy végét. Ezzel megakadályozhatod, hogy véletlenül a takaró alá csússzon – de persze így sem árt a szokottnál gyakrabban ránézni.

Tartsd szárazon a baba orrát és törölgesd gyakran, ezzel védve a körülötte levő bőrt. Kenhetsz egy kis cinkkenőcsöt is az orra alá, nehogy kirepedezzen a bőre.

Gyógyszerek kicsiknek

Ne adj a gyerekednek semmiféle gyógyszert, pláne ne köhögés vagy nátha ellenit anélkül, hogy ne beszélted volna meg az orvossal vagy a gyógyszerésszel!

Ha kezedben az ajánlott gyógyszer, akkor se feledkezz meg az alábbiakról!

• Pontosan kövesd a gyógyszer adagolására vonatkozó utasításokat!
• Ha teheted, gyerekzáras gyógyszert válassz, használat után pedig gondosan csavard vissza a tetejét! Tartsd biztonságos helyen a gyógyszert, ahol a gyerek nem érheti el.
• Sose adj a babának olyan gyógyszert, amit eredetileg valaki másnak írtak fel!

Ha a gyerek belázasodik, illetve nem javul az állapota, esetleg rosszabbodik, hívd a gyerekorvost!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...