Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Desktop

Náthás a baba

A szezon első náthája szinte egyet jelent a gyermek mellett átvirrasztott éjszakákkal, ami senki számára nem könnyű időszak. Érintett vagy a témában? Náthás és köhög a baba? Nem tudod mitévő legyél? Egy átfogó cikk keretében összeszedtük, hogy hogyan ismerhető fel a megfázásos asztma vagy a krupp, és hogy mivel segíthetsz leginkább a babanáthán.

Hosszú távon lehetetlen megúszni a náthát, mert nagyon gyorsan terjed, és állandóan jelen van a gyerekek környezetében. De nem is érdemes mindenáron törni magad azért, hogy elkerüld, hiszen a baba immunrendszere a leküzdött betegségek révén erősödik. Persze, ettől még a helyzet nem lesz kellemesebb, és nem is lehet félvállról venni. A nátha jelenléte a kicsinek sok fájdalmat okoz, mivel hat hónapos koráig szinte csak az orrán keresztül veszi a levegőt, így a megfelelő folyadék– és tápanyagbevitel mértéke is kérdésessé válik.

Amit a csecsemők náthájáról tudni érdemes

A csecsemő megfázásának jelei és tünetei

Azzal talán nem okozunk túl nagy meglepetést, hogy eláruljuk – a náthát vírusok okozzák –, de azt már kevesebben tudják, hogy a hidegnek ehhez semmi köze (maximum annyiban, hogy a nyirkos időben a bacilusok könnyebben terjednek).

A nátha leginkább az első napokban fertőz – terjedhet például cseppfertőzéssel, tüsszentéssel vagy köhögéssel, de sokszor az is elég, hogy a gyerek a szájába vegye a kezét, esetleg megvakarja a szemét, miután hozzányúlt a játékaihoz vagy a náthás kispajtása kezéhez. Ilyenkor kezdetét veszi egy végeláthatatlan, átvirrasztott éjszakákkal teli időszak, amit az:

  • az orrfolyás,
  • a tüsszögés,
  • az intenzív orrdugulás jellemez,

de rosszabb esetben láz és köhögés is társulhat hozzá. Gyakori tünetként jelentkezhet még fejfájás és torokfájás is, amiket sajnos nehezebb egy olyan pici baba esetében felismerni, aki még nem képes szavakkal kifejezni magát.

Azzal kapcsolatban, hogy a baba életében meddig tart a nátha, nehéz pontos információt mondani. A megfázások általában egy-két hétig tartanak, de sajnos létezik olyan típusuk, ami akár egy hónapig is elhúzódhat.

Az immunrendszer fejlődése

Bármekkora időszakot is fedjen le, szülőként hatalmas kihívás a kicsi náthájának kezelése. Folyamatosan résen kell lenni, hiszen a baba megnyugtatása, megfelelő etetése ilyenkor sokkal nehezebb. Ha most Te is pont az első évet taposod a bébivel, biztosan sokat tapasztalod, hogy az otthon töltött idő még hatványozódik egy ilyen helyzetben. A jó hírünk, hogy idővel jobb lesz! Egy-egy fertőzés után az immunrendszer megtanulja, hogyan védekezhet az adott vírus ellen, így a kicsi legközelebb már biztonságban van – ne aggódj!

A baba náthájának kezelése: így segíts a kicsinek!

A náthás csecsemő kezelése nem is olyan nehéz, amíg azt látod, hogy a gyermeked élénk, elég folyadékhoz jut, és a közérzete is jó. Persze tudjuk, hogy aggódó szülőként ebben az esetben is mindent szeretnél megtenni, és szerencsére néhány praktikus tanács megfogadásával meg is könnyítheted a kisbabád lábadozását.

A náthás csecsemő altatásának megkönnyítése

Az eldugult orr nemcsak kellemetlen, de megnehezíti az alvást is. Gondolj csak bele, hogy felnőtt emberként is milyen dühítő egy ilyen helyzet, nem még egy kisbaba számára!

Ha arra ébredsz, hogy a kicsi féktelen sírásba kezdett és nyugtalan, elsősorban emeld meg a kiságyat a baba fejénél kb. 15 centivel, mondjuk egy-két könyv segítségével! Ezáltal a csöppség könnyebben tud majd lélegezni. Pro tipp: ha nagyméretű babaágyatok van, rakd a gyereket lejjebb az ágyban, úgy, hogy a lába elérje a végét – ezzel megakadályozhatod, hogy véletlenül a takaró alá csússzon. Ha ez a technika nem vált be, akkor próbálkozz meg a babahordozós sétával, vagy ültesd be a pihenőszékébe! A lényeg, hogy variáld a pozícióját, és a fejét tartsd minél fentebb!

A kicsi etetésének elősegítése

Nem győzzük hangsúlyozni, a náthás baba etetése nagy odafigyelést igényel. Ha az orrdugulás miatt a baba nyűgös és elutasítja az ételt, megpróbálhatod kiöblíteni az orrát sós vizes orrspray-vel. Így biztosan könnyebben kap majd levegőt evés közben, és Te is megnyugodhatsz, hogy elég tápanyaghoz hozzájut.

Fontos tudni, hogy néhány csepp ilyenkor közel sem elég, alapos átmosásra van szükség ahhoz, hogy a váladék nagy részét el tudd távolítani! Most biztosan felmerült benned a kérdés, hogy egy babánál ez hogyan lehetséges – már mondjuk is:

  1. Tartsd a babát félig fekvő helyzetben, óvatosan alátámasztva a fejét az egyik kezeddel!
  2. A pipettát, fecskendőt vagy spray-t tedd a baba orrlyukának külső oldalához, mert ott kevésbé érzékeny!
  3. Nyomd be a segédeszközt egyenesen az orrába (ne felfelé), vagy fújj a spray-vel! A babának nem fog tetszeni, valószínűleg prüszkölni fog, de veszélytelen a művelet.
  4. A gyógyszertárakban kapható orrszívó segítségével hatékonyan eltávolíthatod a váladékot. Ismételd meg ezt néhányszor, amíg úgy nem érzed, hogy az összes váladékot sikerült eltávolítanod!
  5. Ezután mindenképp figyelj arra, hogy a kicsi igyon – szoptasd meg vagy adj neki tápszert!

Köhög a baba, mit tegyek?

A nátha egyik leggyakoribb tünete a köhögés, ami a test egyik legfontosabb védelmi mechanizmusa. Gyakorlatilag, hogyha köhög a csecsemő, részben meg is nyugodhatsz, ugyanis ez annyit jelent, hogy a köhögési reflexe megfelelően működik, és hogy a szervezete igyekszik megszabadulni a légúti akadályoktól. A kevésbé kellemes része a dolognak, hogy egy-egy komolyabb megfázás akár több hetes köhögést is jelenthet, így az álmatlan éjszakák száma lassacskán csökken majd.

A gyerekek és a babák általában éjszaka és álmukban köhögnek, mert fekvő helyzetben jobban megduzzad az orr nyálkahártyája. Ezen legkönnyebben pont úgy segíthetsz, mint az orrdugulás esetén, a fej megemelésével, vagy a pihenőszékben való altatással.

Túl a megfázáson: ezekben az esetekben köhöghet még a kicsi

Hogyha a megfázás után sok idő elteltével is hörög és köhög a baba, akkor bizony más kiváltó okok után kell nézni. Összegyűjtöttük, hogy milyen lehetséges problémák állhatnak a háttérben, mikor fontos, hogy szakemberhez fordulj a kicsivel.

1) Asztma

A legtöbb kicsi még egy ideig köhög a megfázást követően, de ha egy ponton túl úgy érzed, hogy már rég javulnia kellett volna a helyzetnek, és még sincs változás, akkor lehetséges, hogy asztmáról van szó. Ilyenkor gyakori a váladékos köhögés és a nehézlégzés, ritkább esetekben pedig fáradtság és erőtlenség is jelentkezhet. Ha a gyermekednél pont ezeket a tüneteket veszed észre, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, és kérj kivizsgálást! Súlyos nehézlégzés esetén például sürgősségi ellátásra van szükség.

2) Ál– vagy pszeudokrupp

A gyerekeknél egy sima megfázás miatt úgynevezett ál– vagy pszeudokrupp is felléphet. Ilyenkor a hangszálak alatti nyálkahártya megduzzad, ami fájdalmas, rekedtes és “ugató” köhögést okoz. A duzzadás fekvő helyzetben rosszabbodik, ezért az éjszakai órák ekkor sem kíméletesek. A kruppos köhögés amennyire ijesztően hangzik, szerencsére annyira “ártalmatlan” is, de jó, hogyha szakember látja a babát!

3) Allergia

A hosszan elhúzódó tünetek allergiára is utalhatnak. Ha a kicsi gyakran tüsszent, folyik az orra, és viszket, könnyezik a szeme, lehet, hogy allergiás. Ilyenkor érdemes kivizsgálást kérni egy szakorvostól, hogy biztosan meg tudd állapítani az érzékenységet. A poratka-allergia többnyire reggel, a pollenallergia pedig a pollenszezonban érezteti hatását.

Gyógyszert lehetőleg csak orvosi utasításra!

Mostanra már majdnem minden lényeges információt tudsz, de a végére hagytuk az egyik legfontosabbat, amit a csecsemő megfázásának kezelésekor muszáj tudnod! Akármilyen nehéz is a kialakult helyzet, akármennyire nehéz az alvás vagy az etetés, orvosi utasítás nélkül, lehetőleg ne adj a babának gyógyszert, pláne ne köhögés vagy nátha ellenit!

Ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy mi a gond – és nem tudod a babáddal azonnal meglátogatni a rendelőt –, addig vidd ki inkább a tiszta levegőre, sétálj vele a szabadban, és ha erre nincs is lehetőséged, keresd az egyéb alternatívákat! Például az otthoni száraz levegő megszüntetésében egy párásító használata is segíthet.

A lényeg, hogy a korábbi tippekhez hasonlóan, keresd az alternatív megoldásokat, hallgass az anyai ösztönökre, amikor pedig már van időd, tered és lehetőséged, mindenképp konzultálj a gyermekorvossal és/vagy a védőnővel – így biztosan nem hibázol! 

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.