190911_libero_CF6_065_Desktop

A desszert fontossága

Jó dolog a desszert – feltéve, hogy gyümölcsöket értesz alatta. A csokipuding és a jégkrém már egészen más kérdés. Légy óvatos a cukorral!

Amire sosem kellene megtanítanod a gyerekedet, az a cukros ételek szeretete. Ez persze nem könnyű, hiszen édesszájúnak születtünk: az anyatej ugyanis édeskés ízű. Mindenképpen jót teszel viszont a gyermekeddel, ha olyan sokáig húzod az édességekkel való megismerkedését, amilyen sokáig csak lehet. Talán unalmasan hangzik, de egy kisgyereknek pont elég, ha ízletes gyümölcsöket ehet – cukorra igazán semmi szüksége.

Egészséges alternatívák

Amikor eljött az édességevés ideje, kínáld meg gyermekedet uborka- vagy almaszeletekkel. Más gyümölcsöt is bevethetsz persze. A szárított gyümölcsökkel azonban bánj csínyján: a mazsola például bármennyire is népszerű édesség, sajnos rongálja a kis fogakat és túlságosan édes.

A desszert mint tápanyagbomba?

Desszertet két étkezés között ajánlatos a babának adni. Ez persze ideális esetben nem fagylaltot, süteményt vagy csokipudingot jelent. A gyümölcspüré (magában vagy zabkásához), az életkor szerint adható gyümölcsök vagy egy finom gyümölcssaláta viszont igazi vitaminbombák. A C-vitamin például segít a szervezetnek felszívni a vasat az ételekből.

Kínálj vizet az étkezésekhez!

A víz verhetetlen, ha az étkezések közben történő folyadékpótlásról van szó – és persze elsőrangú szomjoltó is.

Minél tovább sikerül távoltartanod a kicsit a cukortól, annál jobban szolgálod a gyermek szükségleteit, egészséges étkezési szokásainak kialakulását és fogai egészségét. Persze lehetetlen örökké távoltartani a cukortól. Később azonban az édesség és a cukros italok fogyasztása nagyobb eséllyel lesz a különleges alkalmak velejárója, mint egy mindennapos rossz szokás.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.