mjuk_1200x450_image

A baba bőre

Bőrünk megvéd bennünket a külső környezeti hatásoktól és élettanilag alapvető fontosságú D-vitamint termel. Ezért olyan fontos, hogy vigyázzunk rá. A kisbabák bőre folyamatosan fejlődésben van – így különleges gondoskodást igényel.

Ahogy a kisbaba napról napra növekszik, úgy fejlődik és változik megállás nélkül a bőre is. Ez a változás az elkövetkezendő években állandó lesz. Könnyen megértheted, milyen nagymértékű változásról van szó, ha összehasonlítod kisbabád pihe-puha talpát a saját talpad vastagabb bőrével.

Bőrünk és a D-vitamin

Ritkán gondolunk bele, milyen fontos szerepet is lát el a bőrünk. A kisbaba bőre segít a megfelelő testhőmérséklet és hidratáltság fenntartásában, miközben véd a vírusok és baktériumok ellen. A bőr emellett érzékszerv is: miközben tapintással tájékozódunk, bőrünk révén érzékeljük a körülöttünk lévő világot. Az emberi bőr mindezeken túl különféle tápanyagokat termel, többek között D-vitamint.

A bőr mint az immunrendszer része

A csecsemők bőre még fejlődésben van: jelentősen különbözik tehát a felnőttek bőrétől, amit már megszoktunk. Éppen ezért hasznos néhány ténnyel tisztában lenni a bababőrt illetően:
1. A kisbaba immunrendszere még fejletlen. Ha újszülötted bőre érintkezik a te bőröddel, akkor a bőrödet borító, védő hatású baktériumflóra fokozatosan átkerül gyermeked bőrére.
2. Kisbabád bőre körülbelül fele olyan vastag, mint a tiéd, ennek következtében természetesen jóval érzékenyebb.
3. A kicsik bőre ugyan hidratáltabb, mint a felnőtteké, de nehezebben tartja fenn az optimális hidratáltsági szintet.
4. A csecsemők látszólag inaktív verejtékmirigyekkel születnek. Többek között ennek köszönhető, hogy nehezebben szabályozzák testhőmérsékletüket.
5. Ahogy növekszik a baba, bőre pH-értéke egyre alacsonyabb lesz. A megfelelő pH-szint fenntartásához kifejezetten babáknak készült termékek használata ajánlott.

Ha további kérdéseid vannak, fordulj védőnődhöz.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.