libero_recruitment_2021_20_early-pregnant-woman-in-window_face_desktop

A termékenységi vizsgálat

Minden hatodik párnak termékenységi gondjai vannak. Egy termékenységi vizsgálat azonban segíthet abban, hogy mihamarabb kismama lehess. Időnként pedig már egy nőgyógyásszal folytatott beszélgetés is közelebb visz a célhoz.

A teherbe esésre való képtelenséget a szakemberek akaratlan gyermektelenségnek nevezik. Ilyenkor egyszerűen nem jön össze a dolog. Hatalmas lépés, ha ebben a helyzetben segítséget kértek. Nem könnyű folyamatosan táplálni a reményt, hogy ha csak egy hónappal tovább próbálkoznátok, sikerülhetne. Nőgyógyászhoz fordulni persze elméletben nagyon egyszerű és nem több egy magánügynél – ám egyszer csak várótermekben találjátok magatokat, aztán orvostól orvosig, majd kórházról kórházra jártok. Idegenekre kell bíznotok valamit, ami közöttetek, két egymást szerető ember között történik. Nem könnyű döntés ez. Mégis: amikor már teljesen hatalmába kerített benneteket a gyermek utáni vágyakozás, ez az egyetlen jó megoldás.
 
Mikor kérj segítséget?
Hogy meddig érdemes próbálkoznod a teherbe eséssel, mielőtt segítség után néznél? Ha nincs tudomásod semmi olyan problémáról, ami akadálya lehet a fogantatásnak, akkor rendszerint a következő javallatokkal találkozhatsz:

• Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, érdemes adni egy évet magatoknak. Vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy ciklusonként kb. 30% a teherbe esés esélye. Szóval pár kísérlet bőven belefér.
• 35 éves kor fölött: kb. 6 hónap sikertelen próbálkozás után
• 38 éves kor fölött: ha kb. 3 hónapig próbálkoztál eredmény nélkül
Nem szabad elhanyagolnod a nőgyógyászhoz járást, ha elmúltál 40 éves, vagy ha kórtörténetedben előfordult olyasmi, ami megakadályozhatja a terhességet.
 
Termékenységi vizsgálat
Termékenységi vizsgálatot nőgyógyászodtól kérhetsz. A teszt három területre fókuszál:

1. Peteérés
A peteérés (ovuláció) a magzat megfoganásának elengedhetetlen feltétele, ezért először is fel kell térképezni a ciklusod jellemzőit. Ehhez számtalan módszer áll rendelkezésre: vérvizsgálat, amely a hormonszintedről szolgáltat információkat; ultrahang, amellyel a peteérés figyelhető meg, illetve az ovulációs teszt és a klasszikus hőmérőzés.
Amikor egy gyermektelen pár segítséget kér a nőgyógyásztól, akkor az orvos először általában hormonkezeléssel, azaz tablettával próbálkozik, amely garantálja a peteérést. Sokaknál már ennyi beavatkozás is elegendő a teherbeeséshez.

2. Anatómia
A vizsgálat ezen része azt a célt szolgálja, hogy az orvos megbizonyosodjon róla: nem áll fenn jelenleg semmi fizikai probléma, például mentes a szervezeted az esetleges blokkoktól. Ennek megállapításához először is hüvelyi ultrahangvizsgálatot végeznek. A vizsgálat későbbi szakaszában kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe, és ha bármi gyanúsat találnak, akkor ún. kulcslyuksebészeti beavatkozásra lehet szükség.
Számos párnál előfordult teherbe esés, miután a petevezetéket kontrasztanyaggal vizsgálták. Olyan esetről is tudunk, amikor a megtermékenyülés annak következtében jött létre, hogy a kontrasztanyag mintegy „kitisztítva” a petevezetéket, utat engedett a spermiumoknak.

3. Spermiumok
Amilyen egyszerű egy spermavizsgálat, annyira sokatmondó lehet: segítségével kideríthető, ha túl kevés hímivarsejt áll rendelkezésre vagy ha a sejtek mozgása nem megfelelő. Fontos megbizonyosodni róla, hogy a spermiumok mozgása nem túl lassú-e. Ebben az esetben elegendő lehet a teherbe eséshez a mesterséges megtermékenyítés, melynek során a megfelelő pillanatban a hímivarsejt kap egy kis lökést.

Az esetek 10-20%-ában nem találják meg a valódi okát annak, hogy miért nem fogan meg a gyermek. Ilyenkor a lombikbébikezelés a megoldás, amelyet az akaratlan gyermektelenség minden fajtájánál alkalmaznak. Olvass többet a lombikbébiprogram menetéről!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.