when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_image

Ha késik a kistestvér

Ha első gyermeketek könnyen összejött, joggal feltételezitek, hogy a másodiknál sem lesz gond. A legtöbb pár meglepődik, amikor azzal szembesül, hogy mégsem megy olyan gyorsan a dolog – és hogy ez a jelenség még csak nem is megy ritkaságszámba.

Másodlagos meddőségnek nevezik azt a jelenséget, amikor a testvérke nehezen akar megfoganni. A kutatások szerint hat párból egyet érint ez a probléma. Persze ez utóbbi sovány vigasz, hiszen idővel egyre türelmetlenebbé váltok. Ha elsőre ment, most miért nem?! Érthetetlen és lehetetlen helyzet. Sőt: szomorú, bosszantó és nagyon frusztráló.

Miért nem tudok újra teherbe esni?

A másodlagos meddőségnek számtalan oka lehet – ovulációs problémák, policisztás ovárium szindróma (PCOS), mióma, hormonzavarok, endometriózis, egy korábbi méhen kívüli terhesség, medencetáji gyulladásos megbetegedések, szexuális úton terjedő betegségek (például chlamydia) – vagy akár férfimeddőség.

A fő ok viszont sokszor csupán az, hogy öregszel, következésképp a termékenységed sem a régi már. A terméketlenség okai drámaian megszaporodnak, amikor egy nő a 20-as éveiből a 30-asokba lép.

Keressétek meg a terméketlenség okát!

Általános tanács, hogy érdemes kivizsgálást kérnetek, ha 12 hónapja próbálkoztok sikertelenül és 35 év alattiak vagytok – 35 éves kor fölött pedig már 6 sikertelen hónap után ajánlatos orvoshoz fordulni. Ha rendszertelen a menstruációd vagy tudod, hogy párodnak alacsony a spermiumszáma, akkor előbb is felkereshettek egy szakembert.

Mindeközben pedig próbálkozzatok tovább szorgalmasan!

Nálatok is várat magára a kistestvér? Oszd meg a témával kapcsolatos gondolataidat velünk!

Oszd meg a cikket