hero-desktop hero-mobile

A legfontosabb kis élőlényeinkért!

hero-sticker

Mi a Liberónál azt szeretnénk, ha a gyerekek egy olyan bolygón cseperednének fel, ahol ezernyi növény és állat él.

Kiemelten fontosak a méhek és más beporzók! Fenntartják ökoszisztémánk egyensúlyát, hozzájárulnak a növényzet és élelmünk sokszínűségéhez. Így amikor gondoskodunk kis méhbarátainkról, azt a bolygónkért is tesszük, amit gyermekeink örökölnek majd.

cards-background-desktop cards-background-mobile

Segíts a méheknek

Hjälp bina med mat

Segíts a méheknek élelemmel

Ültess méhbarát virágokat!

Hjälp törstiga bin

Segíts a szomjas méheknek!

Készíts méhitatót!

Hjälp bina med boplats

Segíts a méheknek lakhelyet találni

Készíts méhhotelt!

Cikk bezárása
close
article-hero

Segíts a méheknek élelemmel

A méhek és más beporzók számára az egyik legnagyobb veszélyt a táplálék, vagyis a virágpor és a nektár hiánya jelenti. Segíthetsz nekik jóllakni, ha virágokat ültetsz, kialakítasz egy rétet, vagy egyszerűen csak nem nyírod le a füvet a kerted egy részében.

Ültess méhbarát virágokat!

A méhek által kedvelt virágok és növények ültetése a legnagyobb segítség, hogy táplálékot találjanak! Válassz bátran különböző fajtákat, amik tavasztól őszig virágoznak.

Ültess virágot akár cserepekben az erkélyen, az udvaron, a terasz egyik sarkában vagy a kertben. A helyi virágüzletben kérdezd meg, melyek a „méhbarát virágok”, így olyan javaslatokat kaphatsz, amik megfelelnek az ültetési hely adottságainak és a környezetednek.
article-image-1
Hagyd nőni a füvet!

Városainkban a zöldterületek túlnyomó többségén rövidre vágják a gyepet, és ugyanez igaz a lakókertekre és a társasházak kertjeire is. Bár a zöld pázsit szép látványt nyújt, nem támogatja megfelelően a biológiai sokszínűséget. A méhek nagyon szeretik a természetesen virágzó növényeket, ilyen például a gyermekláncfű, a lóhere és a cickafark.

Ha a gyep helyett egy virágos rétet hagyunk, az azt is jelenti, hogy megspórolhatjuk a fűnyírással töltött időt. Ez még egy érv mellette!
article-image-2
flower
article-hero

Segíts a szomjas méheknek!

Ugyanúgy, ahogyan mi emberek, a méhek is megszomjaznak és szükségük van folyadékra. Azonban, amikor kint száraz az idő, nehezen találnak vizet. Segíthetsz rajtuk, ha készítesz egy házi méhitatót, és a virágok közé helyezed.

Készíts méhitatót!

A méhek szorgosan dolgoznak a növények beporzásán, így hozzánk hasonlóan ők is megszomjaznak és szükségük van folyadék pótlásra. Számukra biztonságos víz lelőhelyet nehezen találnak, hiszen a pocsolyák vize gyorsan elpárologhat, a patakok és a folyók pedig elsodorhatják őket. Egy méhitató, vagy másnéven méhfürdő létrehozásával segíthetsz rajtuk. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető otthon megtalálható dolgokból is.
article-image-1
Vegyél egy tálat, ami legalább 20 centiméter átmérőjű. Töltsd meg vízzel és tegyél bele köveket, tobozokat, vagy kagylókat, amiken megpihenhetnek a méhek, amikor inni szeretnének. Helyezd virágok közé és időnként ellenőrizd, nehogy kiszáradjon.
article-image-2
flower
article-hero

Segíts a méheknek lakhelyet találni

Egy kis vadméhnek nehéz lehet otthont találnia. Készíts méhhotelt, ahol a méhek és más beporzók biztonságban aludhatnak. Hálából segítenek beporozni a gyümölcsfákat, a bogyósgyümölcs-bokrokat és a virágokat!

Készíts méhhotelt!

Sok vadméh egyedül él, és nehezen talál magának lakhelyet. Főleg azért, mert mi, emberek elvesszük tőlük természetes élőhelyeiket. Ha segíteni szeretnél a hontalan méheknek és más beporzóknak, könnyedén felállíthatsz egy méhhotelt. Hálából segítenek beprorozni a környezetedben lévő gyümölcsfákat, a bogyósgyümölcs-bokrokat és a virágokat!

A méhhoteleknek sok fajtája és formája létezik, de nem kell feltétlenül nagynak lennie. A legfontosabb, hogy tegyél ki egyet a kertedben. Elkészítheted sajátodat, vagy be is szerezhetsz egyet! A méhhotelbe tehetsz például bambuszcsöveket, tobozokat, rudakat, szalmát vagy lyukakkal ellátott fadarabokat.
article-image-1
Hová tedd a méhhotelt?

A méhhotelt körülbelül 1-1.5 méter magasra tedd, például egy fatörzsre, házfalra, kapuoszlopra vagy a kerítésre. A kiválasztott hely lehetőleg legyen szélvédett, virágzó növények és fák közelében, keleti vagy déli tájolású. Ezután csak szurkolnod kell, hogy a kis vendégeid hamar megtalálják új otthonukat!
article-image-2
flower
diaper-sticker-mobile