terhesseg-biztos-jele

A terhesség első jelei - mikor és mire számíthatunk?

A női testben már a megtermékenyülés pillanatától kezdve jelentős változások kezdődnek. Megváltozik a hormontermelés, az anya szervezete elkezd felkészülni a következő kilenc hónapra. A terhesség első jelei ezért már viszonylag korán, a fogantatást követő első egy-két hétben is jelentkezhetnek. Fontos azonban, hogy a terhességi tünetek egyénenként változhatnak, és megjelenésüknek más okai is lehetnek. A cikkben áttekintjük, hogy melyek a terhesség korai jelei, és milyen tünetek várhatóak később. Szó lesz arról is, hogy mely tünetek tekinthetők biztosnak.

 

A terhesség első jelei a megtermékenyülés utáni 1-2 hétben

A terhesség legelső jelei már megjelennek a fogantatás utáni első két hétben. Ezek a jelek azonban még bizonytalanok, hiszen akár más okok, például betegségek vagy egyszerűen csak a PMS (premenstruációs szindróma) is okozhatnak hasonló tüneteket.

További fontos tudnivaló, hogy a terhességet nem a megtermékenyüléstől számolják, hanem az utolsó menstruáció időpontjától. Tehát amikor 1 hete történt a fogantatás, azt szabályos menstruációs ciklus esetén már 3 hetes terhességnek veszik.

Lássuk, melyek a terhesség legelső jelei!

Puffadás, teltségérzet, esetleg székrekedés

A megtermékenyülés után fokozottan termelődik a progeszteron nevű hormon. Ez a simaizmok ellazulását okozza, ami miatt lelassul a bélműködés. Ennek következménye lehet a puffadás, vagy székrekedés. Ugyanakkor sokaknál előfordul a menstruáció előtti puffadás is, ezért ez a tünet meglehetősen bizonytalan.

A puffadás és teltségérzet egyébként gyakori a terhesség későbbi szakaszaiban is, hiszen a magas progeszteron termelődés a terhesség alatt végig fennmarad. A legjobb, ha ilyenkor rostos ételeket fogyasztunk, tehát teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt eszünk, illetve fontos a bőséges folyadékbevitel is.

Pecsételő vérzés

Viszonylag gyakori a kis mennyiségű, pecsételő vérzés is a megtermékenyülés utáni 2. hétben, ami a beágyazódásra is utalhat. Néhányan összekeverik a menstruációval, pedig annál jóval kisebb mennyiségű és az állaga, színe is más.

Ha a pecsételő vérzést később, a terhesség 5. hetétől tapasztaljuk, akkor azonban érdemes felkeresni a kezelőorvost. Ez ugyanis lehet az alacsony progeszteron termelődés jele, és progeszteron pótlásra lehet szükség. Ritkán a pecsételő vérzés méhen kívüli terhességre is utalhat, amit fontos mielőbb kideríteni, ugyanis akár életveszélyes állapotot is okozhat.

A mell érzékenysége, feszülése

Már a menstruáció kimaradása előtt megjelenik a mell fokozott érzékenysége, feszülése, amely annak köszönhető, hogy a szervezetben több ösztrogén és progeszteron termelődik. Ez a tünet is megtévesztő lehet azonban, mivel sokaknál menstruáció előtt is tapasztalható a mellek érzékenysége, teltsége.

Kicsit később jelentkezhet a mellbimbók megnagyobbodása és besötétedése. Ez utóbbi főleg a világos bőrűek esetén lehet látványos, és biztosabban jelzi a terhességet, mint a mellfeszülés.

Fáradékonyság és megnövekedett alvásigény

A megtermékenyülés után a hormonoknak köszönhetően a  szervezet működése felgyorsul, ami miatt hirtelen több energiára van szükség. Sok kismama azt érzi, hogy nem tudja kipihenni magát, és a nap bármelyik szakaszában el tudna aludni. Ebben az időszakban fontos a sok pihenés. A fáradékonyságnak természetesen sok más oka is lehet, ezért a terhességnek ez a jele sem tekinthető biztosnak.

Fejfájás és szédülés

A fejfájás gyakran jelentkezik a fáradékonysággal együtt, és szintén hormonális okokra vezethető vissza. Szédülés is előfordulhat - főként akkor, ha hirtelen állunk fel, vagy sokáig kell állnunk.

Hangulatingadozás, fokozott érzelmi érzékenység

A hormonok hatására előfordul, hogy a kismama nagyon érzékenyen reagál a külső ingerekre, sőt akár ok nélkül is előfordulhat lehangoltság vagy hirtelen jókedv. Ugyanakkor a hangulatingadozás viszonylag sűrűn jelentkezik a PMS tüneteként is, ezért ez a tünet sem jelent bizonyosságot.

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger már a terhesség elején elkezdődhet, ilyenkor nagyobb részben okozzák hormonális hatások. A méh is elkezd növekedni, így a húgyhólyagnak egyre kevesebb hely jut. Ez a tünet a terhesség további részében a méh nagymértékű növekedésével egyre fokozódik.

Megváltozott hüvelyi folyás

A terhesség első heteiben már megváltozhat a hüvelyi folyás mennyisége és minősége is. Ilyenkor bőségesebb folyást tapasztalhatunk, állaga kissé vizesebb, színe pedig fehéres.

Figyelem! Ha a hüvelyi folyás mellett csípő vagy viszkető érzés jelentkezik, esetleg a a színe sárgássá, zöldessé változik, vagy kellemetlen szag jelentkezik, az fertőzésre utal. Ilyenkor minél előbb el kell menni nőgyógyászati vizsgálatra, hogy a fertőzést kezelni tudják.

Megnövekedett pulzusszám és magasabb testhőmérséklet

A magasabb testhőmérséklet szinte azonnal jelentkezik a fogantatás után - mértéke azonban annyira csekély, hogy akik nem mérik rendszeresen az ébredés utáni testhőmérsékletüket, nem veszik észre.

A terhesség 4. hetétől pedig megemelkedik a pulzusszám is. Ez annak köszönhető, hogy a terhesség alatt egyre több oxigénre van szükség, így a szív jobban dolgozik. A terhesség későbbi szakaszaiban a kismama vérének mennyisége is megnő, hiszen el kell látnia a növekvő magzat vérkeringését is.

Megkülönböztetünk alacsony és magas kockázatú várandósságot. Az alacsony kockázatú várandósság esetén jót tesz a rendszeres a rendszeres, kíméletes mozgás, sport. Ez ugyanis segíti a vérkeringést és növeli az oxigén felvételének képességét is.

A terhesség tünetei a terhesség 5. hetétől

A terhesség 5. hetétől (ami tehát a megtermékenyülés utáni 3. hét)  a terhesség első jelei már általában együtt és erősebben jelentkeznek. Ilyenkorra már megtörtént a beágyazódás és az embrió fejlődése rohamosan gyorsul. Hamarosan már biztosan meg lehet állapítani a terhességet. Mik a terhesség jelei ebben az időszakban?

A menstruáció késése és elmaradása

A menstruáció kimaradása a terhesség viszonylag biztos jele. Azonban előfordulhat, hogy a menzesz csupán késik. De akár terhesség esetén is előfordulhat a menstruáció jelentkezésének megszokott időpontjában kis mennyiségű, állagában más jellegű vérzés is, amit gyakran összetévesztenek a menstruációval.

Hányinger, reggeli rosszullét

A kismamák nagyon gyakran tapasztalnak a terhesség 5-6. hetétől hányingert, rosszullétet, bár a tünet ritkán már korábban is megjelenhet. Ez talán az egyik legkellemetlenebb terhességi tünet, amely az első trimeszterben fokozottabb, a második trimesztertől jellemzően enyhébb, vagy akár meg is szűnhet. Sajnos néhányan a terhesség egésze alatt küzdenek a problémával.

A hányinger vagy hányás oka  terhesség alatt termelődő HCG hormon, illetve az is, hogy az emésztési folyamatok megváltoznak. Bár a rosszullétek általában erősebben jelentkeznek a reggeli órákban felkelés után, a nap bármely részében előfordulhatnak.

A rosszullétek jelentkezését csökkenteni lehet azzal, ha sosem üres a gyomrunk. Érdemes tehát mindig egy kis harapnivalót, egészséges rágcsát tartani magunknál, és figyelni a napi többszöri étkezésre, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Terhességi vészes hányás

Kutatások alapján a vészes hányás hátterében lelki tényezők is szerepet játszhatnak, emiatt ha a kismama állapota megengedi érdemes ezzel kapcsolatban is szakemberhez fordulni!

A rosszullétek súlyosabb formája az úgynevezett terhességi vészes hányás, amikor a kismama naponta többször tapasztal rosszullétet és hányást. Ez akár már pár nap alatt is komoly kiszáradáshoz és ásványi só veszteséghez vezethet, ezért ilyen esetben mindenképpen a kezelőorvoshoz kell fordulni, hiszen veszélyezteti mind a kismama, mind a magzat egészségét.

Ételundor vagy kívánósság

A kismamák gyakran mesélnek vicces történeteket arról, hogy milyen furcsa ételeket vagy italokat kívántak a terhesség alatt. A kívánósság nem csak szóbeszéd - igen gyakori tünet ugyanis, hogy a várandós nők olyan ételeket vagy éppen étel kombinációkat kívánnak meg, amelyeket amúgy sosem ennének.

Az érem másik oldala, amikor a terhesség alatt bizonyos illatok vagy ízek visszataszítóvá válnak, sőt akár rosszullétet is okozhatnak. Igen sűrűn fordul elő, hogy a várandósság alatt a kismama nem bírja elviselni a cigaretta szagát, de gyakori a kávé illatára vagy a főzés közben termelődő erős illatokra való érzékenység.

Ez a tünet leggyakrabban a terhesség 5. hetétől jelentkezik, de néha akár korábban is tapasztalhatunk ilyet.

Mikor érdemes terhességi tesztet végezni?

Bár a terhesség első jeleiből lehet következtetni a várandósságra, biztos eredményt csak a terhességi teszt elvégzésével kaphatunk. Ez képes ugyanis kimutatni a kizárólag terhesség alatt termelődő HCG hormont. Már léteznek extra érzékeny terhességi tesztek, amelyek sokszor képesek kimutatni a terhességet a menstruáció várható időpontja előtt is. Fontos azonban tudni, hogy a HCG hormon termelődésének kezdete és mértéke egyénenként változó lehet. Negatív teszt esetén - ha a menzesz továbbra sem jelentkezik - érdemes pár nap múlva megismételni a tesztet.

Mire kell figyelni a teszt elvégzésénél?

  • A különböző tesztek másképpen működhetnek, ezért mindig olvassuk el a használati útmutatót, és tartsuk be annak utasításait!
  • A HCG hormon mennyisége a reggeli vizeletben a legmagasabb, ezért érdemes  a biztosabb eredmény érdekében ilyenkor végezni a tesztet.
  • A teszt elvégzése után -  a teszt típusától függően - mindig van egy időintervallum, amikor a teszt érvényes. Ha ez az intervallum lejárt (jellemzően 10-15 perc elteltével), akkor a teszt már nem nyújt megbízható eredményt. Ilyenkor ugyanis hamis pozitív eredményt is mutathat.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha a terhesség első jeleit tapasztaljuk?

A terhességet akkor tekinthetjük teljesen biztosnak, amikor az orvosi vizsgálaton az ultrahangos készülékkel történő vizsgálat alatt már látható a terhesség, és az embrió szívhangja is hallható. Ez azonban csak a  terhesség 6. hetétől várható - előbb még nem biztos, hogy látszik a petezsák és nem érzékelhető a szívhang sem. Emiatt tehát orvoshoz akkor érdemes fordulni, mikor az utolsó menstruáció után 6 hét eltelt.

Természetesen ha valami rendellenességet, vagy extra rosszullétet tapasztalunk, már korábban is javasolt az orvosi vizsgálat.

Összefoglalva a fentieket a terhességnek számos jele lehet, de nem mindegyik jelentkezik mindenkinél vagy azonos időben. A terhesség biztos megállapításához szükséges a pozitív  terhességi teszt, illetve azt követően az ultrahangos orvosi vizsgálat.

Ha szeretnél többet megtudni a várandósságról, és a baba érkezésére való felkészülésről, olvasd el a Libero többi cikkét is! Örömteli várandósságot kívánunk!

Oszd meg a cikket