terhessegi-teszt-pozitiv

Pozitív terhességi teszt - a legfontosabb tudnivalók

Az otthon végezhető terhességi tesztek már az elmaradó menstruáció első napján képesek kimutatni a terhességet, néhány teszt pedig akár már 3-4 nappal előtte is. Mit tegyél pozitív terhességi teszt esetén, egyáltalán mennyire biztos az eredmény? Mit jelent, ha a terhességi teszten halvány a csík és mikor lehet álpozitív a terhességi teszt? Mikor érdemes orvoshoz fordulni pozitív terhességi teszt után és milyen teendőid vannak még? A cikkből mindent megtudhatsz a témáról.

Hogyan működik a terhességi teszt?

Kezdjük az alapoktól! Először is érdemes megértened, hogy hogyan működnek a terhességi tesztek, és mire kell odafigyelni a használatkor, hogy valós eredményt kapj.

A terhességi tesztek a hCG hormont (humán choriogonadotropin hormon) képesek kimutatni, amely szinte kizárólag a terhesség alatt termelődik. A hCG hormon már a beágyazódáskor elkezd termelődni, mennyisége a vérben ezután körülbelül két naponta megduplázódik. Az érzékenyebb terhességi tesztek emiatt már 8-10 nappal a megtermékenyítés után képesek kimutatni a korai terhességet, tehát akár az esedékes menstruáció időpontja előtt 5 nappal.


Mire kell figyelni a terhességi teszt használatakor?

●       Nagyon fontos, hogy a terhességi teszt használata előtt olvasd el a használati útmutatót, és pontosan tartsd be annak lépéseit.

●       MIndig figyeld, hogy a teszt érvényes-e, tehát a kontrollcsík is megjelenik.

●       A teszt leolvasására csak egy bizonyos időintervallum alkalmas - ezt az időszakot a használati útmutatóban mindig jelzik. Ezután a vizelet elpárolgásával a tesztablakban is maradhat egy nagyon halvány csík - amelyet száradási csíknak, vagy fantomcsíknak, szellemcsíknak is neveznek. Ez nem jelent pozitív terhességi tesztet.

●       A hCG hormon koncentrációja a vizeletben mindig reggel, ébredés után a legmagasabb, így ez az időszak a legalkalmasabb a terhesség kimutatására. Ez főleg korai terhességi teszteknél fontos, a menstruáció várható első napjától már legtöbbször napközben is megbízható az eredmény.

Fontos tudni, hogy a negatív terhességi teszt nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem vagy terhes. Előfordulhat ugyanis, hogy túl korán végezted el a tesztet. Ha a terhesség tünetei továbbra is fennállnak (például a menstruáció nem jött meg a várt időpontban), akkor pár nap múlva ismét el kell végezni a tesztet.


 Hogy néz ki a pozitív terhességi teszt?

A pozitív terhességi tesztek az esetek kb. 99%-ban jelentenek valódi terhességet. Azt már említettük, hogy a teszt csak akkor érvényes, ha az úgynevezett kontrollablakban is megjelenik a csík. A különböző termékek azonban eltérő módon jelölhetik a pozitív eredményt.

●       A hagyományos terhességi teszteken általában két csík jelzi a terhességet;

●       Van olyan terhességi teszt is, ahol a pozitív eredményt egy + jel mutatja, míg a negatívat egy - jel;

●       A digitális terhességi tesztek pedig gyakran kiírják, hogy “terhes” vagy “nem terhes”.


Mit jelent, ha a terhességi teszt csak halvány csíkot mutat?

A halvány csík a teszten általában pozitív eredményt jelent, ha a leolvasást a megadott időszakban végezted. Lehet halvány a csík a terhesség korai szakaszában, főleg, ha sok folyadékot fogyasztottál és sokat pisiltél. Ilyenkor pár nap múlva érdemes megismételni a terhességi teszt elvégzését, hiszen a HCG hormon szintje napról napra emelkedik, és érdemes a reggeli vizelettel végezni a tesztet.


Mikor lehet álpozitív a terhességi teszt?

Nagyon ritkán előfordul, hogy a pozitív terhességi teszt eredménye mögött mégsem áll terhesség. Ez az esetek maximum 1%-nál fordulhat elő, hátterében pedig a következő okok állhatnak:

●       Olyan termékenységi gyógyszer szedése, amely HCG hormont tartalmaz;

●       Menopauza vagy petefészek probléma esetén;

●       Nemrég történt vetélés, terhességmegszakítás és szülés után, mivel a hCG hormon szintje hetek alatt ürül ki a szervezetből.


Mit jelent, ha pozitív terhességi teszt után negatív az eredmény?

Ha a pozitív terhességi teszt után negatív az eredmény, az legtöbbször azt jelenti, hogy a terhesség nem folytatódik, és úgynevezett kémiai terhesség állt fenn.  A kémiai terhesség a spontán vetélés egy korai fajtája, a vetélés ilyenkor nem sokkal az embrió beágyazódása után történik. Ultrahang nem tudja kimutatni az embriót, de a szervezet termel hCG-hormont, ezért az eredmény pozitív.

Főleg pozitív korai terhességi teszt után fordul elő gyakrabban a negatív eredmény, ebben az első időszakban ugyanis még magasabb a spontán vetélés eredménye. Felmerül a kérdés emiatt, hogy érdemes-e a menstruáció előtt tesztelni, hiszen sokkal nagyobb a csalódás, ha aztán mégis megjön a menstruáció vagy negatív lesz a következő teszt. Tervezett várandósság esetén a túl korán elvégzett teszt veszteség élményt szülhet, mi a későbbiekben nehézséget okozhat.


Pozitív terhességi teszt után menstruáció

Ha csak enyhe vérzésed volt, ami a menstruáció szokásos mennyiségénél kevesebb, és a teszt pozitív, akkor valószínűleg terhes vagy.  A várandósság elején lehetséges, hogy vérezgetsz kicsit, mintha menstruálnál, ám ilyenkor csak a hormonjaid játszanak veled. Akkor is tapasztalható némi pecsételő vérzést, amikor a sejtcsoport éppen beágyazódik a nyálkahártyába. Ez teljesen normális jelenség. Ha bizonytalan vagy, esetleg aggódsz, beszélj a kezelőorvossal a dologról.


Mi a teendő, ha a terhességi teszt pozitív?

Fontos kérdés, hogy a pozitív terhességi teszt után mikor menj orvoshoz. Lényeges tudni, hogy a petezsák kb. az utolsó menstruáció utáni 5. héttől látszik, de ilyenkor még maga az embrió nem érzékelhető. Az embrió szívverése a 6. héttől érzékelhető - ilyenkor legérdemesebb tehát orvoshoz fordulni.


Hogy néz ki a nőgyógyászati vizsgálat, ha a terhességi teszt pozitív?

A nőgyógyász mind manuális, mind ultrahangos vizsgálatot végez. Ilyenkor még hüvelyi ultrahangot alkalmaznak. A következőket vizsgálják:

●       Ép-e a terhesség?

●       Többes terhességről (ikerterhesség) van-e szó?

●       Az embrió elhelyezkedése

●       Megfelel-e az embrió nagysága a feltételezett terhességi kornak? (Ne ijedj meg, ha esetleg kisebb az embrió mérete - gyakran a megtermékenyítés később történik, mint ahogy azt feltételezik)

●       Hüvelykenetet is vesznek, illetve rákszűréshez mintát, ha szükséges (tehát az elmúlt 1 évben nem volt)

Ezután megkapod a beutalókat az első laborvizsgálatokra is.


A védőnő felkeresése

Ha az orvosi vizsgálat is igazolta a terhességet, akkor fel kell keresni az illetékes védőnőt a kapott lelettel. Tőle kapod meg az úgynevezett Várandósgondozási könyv, amelyben az adataid és az összes terhesség alatt végzett vizsgálat szerepel majd.

Extra tipp: jó ha tudod, hogy a munkáltató a munkaidő alatt is köteles elengedni a vizsgálatokra, amennyiben munkaidőn kívül nem tudod azokat megoldani. A kiesett munkaidőt nem pótoltathatja be.


Életmódbeli változtatások, ha a terhességi teszt pozitív

Ha a terhességi teszt pozitív, érdemes azonnal néhány életmódbeli változtatást végrehajtanod a te és a magzat egészségének érdekében. Lássuk, mire kell figyelni!

●       Az orvos és szülésznő választás lehetősége 2021-ben megszűnt. Erre már csak a magánintézményekben van lehetőség. A várandós gondozást végezheti végig ugyanaz a nőgyógyász, de ő a szülésednél hivatalosan nem lehet jelen. Emiatt a szülésre való felkészülés talán fontosabb, mint valaha. Az választott intézményben érdeklődni kell, hogy dúlát beengednek-e a szülésedre, illetve ez idő alatt Apa bent lehet-e! Jellemzően csak egy kísérőd lehet. De erre vonatkozóan intézményenként különböző a szabályozás

●       Ha eddig nem szedtél magzatvédő vitamint, ideje elkezdeni - akár a kezelőorvossal is egyeztethetsz erről. Legfontosabb a folsav bevitele, nem csak a várandósság alatt, hanem már a baba tervezésekor!

●       Mindenképp beszéld meg az orvosoddal, ha szedsz bármilyen gyógyszert rendszeresen. Előfordulhat, hogy a magzat egészsége érdekében változtatni kell a gyógyszeren vagy terápián,

●       Szokj le a dohányzásról, és ne fogyassz alkoholt! (Ez már a tervezés alatt sem javasolt)

●       Ne végezz túl intenzív edzést, inkább válassz kímélőbb, kevésbé megerőltető mozgásformát - ezt viszont végezd rendszeresen!

●       Tartózkodj a szaunától - a nagy forróság árthat a magzatnak.

 Sok örömet kívánunk a babaváráshoz!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.