libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Az ikerterhesség legfontosabb tudnivalói

Az ikerterhesség híre teljes meglepetésként érkezik. A szülőkben ilyenkor több érzésvilág kavarog: a boldogságtól kezdve, a nyugtalanságon és az aggodalmon át, egészen a döbbenetig. Nem meglepő, hiszen a családalapítás és a várandós időszak már önmagában is számos változást hordoz, rengeteg új helyzettel fel kell venni a harcot. Egy ikerterhesség során ezek összessége megduplázódik, ezért nagyon résen kell lenni ahhoz, hogy a gyermekvállaláshoz való pozitív hozzáállást az édesanya és az édesapa is mindvégig meg tudja őrizni.

Ha kismamaként Te is abba a szerencsés két százalékba tartozol, aki két picit hordoz a szíve alatt, akkor szerencsés vagy: sok kultúra úgy tartja, hogy az ikrek születése isteni ajándék. Nyugtasd meg magad, és gondolj arra, hogy Ti egy családként megtapasztalhatjátok azt a csodát, ami sokak számára mindig ismeretlen marad. A kicsik egymás mellett felnőve kialakítják a világ egyik legkülönlegesebb és legbensőségesebb kapcsolatát, ami egy bizonyos kor után sokat segít a szülői “munkában”. De még mielőtt ennyire előre szaladnánk, pár hasznos gondolat segítségével ismerjük meg együtt az ikerterhesség hátterének legfontosabb tudnivalóit!

Az ikerterhesség jelei és kialakulása

Honnan lehet tudni, hogy ikreim lesznek? – teszik fel sokan a kérdést. Nem egyszerű megmondani, hiszen többnyire a terhesség megszokott jelei mutatkoznak ilyenkor is. Előfordulhat, hogy a rosszullétek erőteljesebbek, a fáradtság és kimerültség érzése pedig intenzívebb – hiszen a test nagyobb és jelentősebb változáson megy keresztül –, de konkrét megkülönböztető jelzések nincsenek.Az ikerterhesség esélye mindig nagyobb, hogyha:

  1. a kismama, azaz Te magad is ikerként születtél, vagy a családodban vannak ikrek (az apuka génjei nem befolyásolják az esélyeket),
  2. idősebb korban vállalod a gyermeket. Egy bizonyos életkor felett ugyanis gyakoribb, hogy egy menstruációs ciklusban két petesejt is leválik.

Időközben felmerült benned a kérdés, hogy mikortól állapítható meg ikerterhesség? Valójában egészen korán: általában az első ultrahangos vizsgálatnál ki is derül, hogy egy vagy több baba érkezik a családba. Ez azonban még annyira képlékeny időszak, hogy az egyik vagy másik magzat nyomtalanul eltűnhet. Érdemes tudni, hogy az ikerterhesség felszívódásának nincsenek jelei, nem jár sem fájdalommal, sem vérzéssel.

Meddig dolgozhatok, ha két gyermeket hordok a szívem alatt?

Bár az ikerterhesség korai jelei nem térnek el egy általános terhességétől, a szüléshez közeledve, a várandós időszak kétségtelenül megterhelőbb lesz. A két magzat miatt több nehézséggel kell szembenézned, és természetesen a pocakod is nagyobb lesz. Ilyen esetben az orvosok sokkal több pihenést javasolnak, így arra mindenképp készülj fel, hogy a munkádat már jóval előbb szüneteltetned kell – nem fogsz tudni az utolsó percig dolgozni. Több baba esetén a kivizsgálások rendszeresebbek, hiszen a kockázatok elkerülése érdekében, folyamatosan figyelni kell a két kicsi fejlődését, fekvését.

Fontos még tudnod, hogy a második trimeszterben minden leendő anyukának részt kell vennie az alfafetoprotein-szűrésen, hogy idő előtt kiderüljenek az esetleges rendellenességek vagy problémák. Ikrek várása esetén (a terhesség természetéből adódóan) az AFP-eredmény gyakran magas és pozitív, de ekkor még nem kell azonnal megijedni. Az orvosok készséggel segítenek majd az eligazodásban.

Amit az ikerszülésről tudni érdemes

Az ikerszülések fele hüvelyi úton történik, és szinte ugyanúgy zajlik, mint minden más esetben. Az egyetlen különbség, hogy a vajúdás és a tágulási szakasz után két kitolási fázis következik. Mivel azonban az első baba már kellően kitágítja a méhnyakat és a szülőcsatornát, a kitolás a második újszülött esetén szinte mindig könnyebben megy. Összegezve tehát sem a munka, sem a fájdalom nem duplázódik meg az ikerterhesség miatt. Azt nem lehet előre megjósolni, hogy a kicsik egymás után érkeznek, vagy a test tart egy tíz perc és egy óra közötti pihenőt – mindkettőnek megvan az esélye.

Ikerterhességnél az orvosok alkalmazhatnak programozott császármetszést is, aminek folyamata szintén ugyanúgy történik, mint egy baba esetében. Akkor kerülhet rá sor, ha valamelyik baba farfekvéses, vagy a babák túl picik, és ezért nagy megerőltetést jelentene számukra a szülés. A döntést az orvos hozza meg, de természetesen mindenről tájékoztatja a szülőket.

Az ikrek születésének időpontja

Az ikerterhességről gyűjtött tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a kicsik javarészt a kiírt időpont előtt szoktak születni – átlagosan a 36. héten –, de ez még nem zárja ki a korai szülés vagy a túlhordás esélyét. Az ikrek azért szoktak korábban érkezni, mert a méhnyak nagyobb terhelésnek van kitéve, és a terhesség vége felé már alig van helye a babáknak. Néha az is előfordul, hogy a kiírt időpont előtt beindítják a szülést, ha az egyik csecsemő lassabban fejlődik a testvérénél.

Egypetéjű és kétpetéjű ikerterhesség: mi a különbség?

Az ikrek kétféleképpen foganhatnak, ezáltal az orvostudomány megkülönbözteti az egypetéjű és a kétpetéjű ikreket:

  • Kétpetéjű ikrek: ilyenkor két spermium két petesejtet termékenyít meg. A két magzat emiatt saját méhlepénnyel fejlődik, ezért a genetikai felépítésük eltérő lesz. Gyakori, hogy ebben az esetben a gyerekek nem hasonlítanak jobban egymásra, mint egy átlagos testvérpár, arról nem beszélve, hogy a nemük is különbözhet.
  • Egypetéjű ikrek: akkor beszélünk egypetéjű ikerterhességről,hogyha a petesejt a megtermékenyülés után szétválik. A szétválás időpontjától függően létrejöhet egy vagy több méhlepény. Ha mindez későn megy végbe, akár a magzatburok is közös lehet, de ez nagyon ritkán fordul elő. Az egypetéjű ikrek genetikai állománya már megegyezik, így a gyerekek kinézete, mozgása és hangja is nagyon hasonlít egymásra. Érdemes tudni, hogy mindezek ellenére, az ujjlenyomatuk nekik is egyedi.

Sokan szeretnék előre tudni, hogy egy– vagy kétpetéjű ikreket várnak, de ezt az ultrahangos vizsgálatok alapján nehéz megmondani. Ha viszont a felvételeken jól láthatóvá válnak a nemi különbségek, akkor biztos lehetsz benne, hogy kétpetéjű babákat vársz. Utóbbira egyébként is sokkal nagyobb az esély: a statisztikák azt mondják, hogy kétszer annyi kétpetéjű ikerpár születik, mint egypetéjű.

Így készülj az ikrek érkezésére testben és lélekben

Az ikerterhesség valódi érzelmi kavalkádot válthat ki: lehet izgalmas és idegőrlő, egyszerre érezheted magad a világ legszerencsésebb vagy legpechesebb szülőjének. Az érzések elfogadása a mentális felkészülés része, ezért mindenképp beszélj róla a pároddal, vagy olyan személlyel, akiben teljes mértékben megbízol.

Itt és most fel is hívjuk a figyelmed arra, hogy a saját egészségedet semmiképp ne hanyagold el, mert csak így fogod tudni jól venni a sorra eléd gördülő akadályokat! Legyen szó egy erdei sétáról, forró fürdőről vagy jógázásról, keresd meg a számodra legmegnyugtatóbb tevékenységet, hogy megtaláld a lelki békéd, és minél nagyobb lelkesedéssel tudd várni a kicsik világrajövetelét!

Emellett hagyd a párodnak, hogy a folyamat aktív résztvevőjévé váljon mind a várandósság alatt, mind a szülés után! Előre szervezd meg vele, hogy hogyan fog alakulni az életetek nagycsaládosként, gyűjtsétek össze közösen azokat a személyeket, akiktől bármikor tudtok segítséget kérni, hogyha már négy kéz sem elég a két kicsire.

Egy ikerpár érkezésekor valamivel a gyakorlati teentők is több felkészülést igényelnek. Gondolj például arra, hogy a babák csak bizonyos dolgokat használhatnak közösen, jó pár eszközt duplán is meg kell vásárolni. Érdemes ezeket már a szülés előtti időszakban összegyűjteni és elintézni, mert amikor kétszeresen válsz újdonsült édesanyává, az egyéb elintéznivalók mellett is százfelé fogsz szakadni.

Két csoda és egy új család

Amikor a két babával érkeztek haza a kórházból, készüljetek fel, egy nagyon érzelmes és megterhelő időszak veszi kezdetét! Az ikres szülők az első hónapokat általában nagyon fárasztónak élik meg, ami nem is csoda: két kicsi személyiségét kell megismerni, és kétszer annyi szükségletet kell kielégíteni.

Vannak, akik szigorú napirenddel tudják kézben tartani a dolgokat, mások a változatosságra és a rugalmasságra esküsznek. Hogy melyik lesz számotokra a bevált módszer, kizárólag a Ti habitusotokon áll, de egy biztos, az első hónapokban erőn felüli, és elképesztő munkát fogtok véghez vinni. Mindeközben ne feledjétek, a befektetett munka mellett az öröm is kétszer akkora lesz – minden egyes perce meg fogja érni az áldozatot!

Oszd meg a cikket