190911_libero_cf6_777-final_desktop

Pápá, nappali alvás!

A napközbeni alvás elhagyása nem egyszerű dolog: mindenkit próbára tesz egy kicsit. De ne aggódj: hamarosan elcsitulnak a dolgok és működőképes rutinná válik az, ami ma újdonság.

Ebben az életkorban nagy erőfeszítéssel jár elaltatni éjszaka a gyereket, ha a lurkónak sehogy sem akaródzik nyugovóra térni. Ez a makacskodás azonban fontos jelzés is lehet: nem kizárt, hogy itt az ideje elhagyni a napközbeni alvást, mert a kicsinek már nincs rá szüksége. Néhány egyéb árulkodó jel:
- ha a nap folyamán leteszed aludni a gyereket, egy óra múlva már ébren van
- ha valami miatt ki kell hagynotok a napközbeni szundit, a gyerek cseppet sem nyűgös, sőt: remekül érzi magát

A hisztis időszakok kezelése

Az egyik nehéz időszak a nappali alvás elhagyása idején, amikor a nap vége felé egy túlfáradt, következésképp nyűgös, sőt: hisztis gyereket kell kezelned. A gyerkőcnek majd leragad a szeme, te pedig sajnálod őt ezért. Ilyenkor egyszerűen hozzátok előrébb a vacsorát és fektesd le korábban a gyereket – közben pedig ne feledkezz meg arról, hogy ez egy átmeneti periódus, méghozzá sajnos a nehezebb fajtából. De csigavér: hamarosan ez is elmúlik.

Amikor nehezen megy az elalvás

A leszokás legnehezebb időszaka, amikor a gyereknek szüksége van ugyan a napközbeni szundikálásra, de már nem tud elaludni este. Vagy másképpen: nincs már szüksége a nappali alvásra, mégis elalszik az autóban vagy a babakocsiban. Ilyenkor tartsátok magatokat az eddig megszokott napi rutinhoz, de az esti lefekvés idején ne változtass. Amikor leteszed aludni, adj a kezébe könyveket, hogy nézegethesse őket elalvás előtt kb. ¾-1 órán keresztül.

Jó tudni, hogy nem minden gyermek alszik el pár percen belül, miután nyugovóra tért. Egyes gyerekeknek szükségük van arra, hogy lecsillapodjanak kicsit, amely eltarthat akár egy órán át is.

Nappali alvásból csendespihenő

Alvás ide vagy oda: napközben egy kis pihenő mindenkinek jót tesz. Ezért ezt a szokásotokat ne adjátok fel teljesen: ha két és fél éves gyereked nem is szundikál már nappal, pihennie azért kell. Tedd le egy kicsit délután és adj a kezébe pár könyvet, amiket szívesen nézeget. Közben pedig ne felejtsd el feltenni a lábadat te is.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.