libero_recruitment_2021_24_family-in-hallway_desktop

Biztonság egy folyton változó világban

A rutin szó unalmasan hangzik egy felnőtt számára – a gyerekek mégis nélkülözhetetlennek érzik a megszokott dolgokat. Egyszerűen szeretik azt, ami kiszámítható: ettől ugyanis boldognak és biztonságban érzik magukat.

Ha gyermeked van, a világ állandóan változik. Ahogy csemetéd növekszik és egyre okosabbá válik, úgy érezheti néha bizonytalannak az őt körülvevő világot. Állandóan új felfedezések és ismeretek lepik meg – nem csoda hát, ha szereti mindazt, ami ismerős és kiszámítható. Számodra a rutin szó alighanem unalmasan hangzik, de gyermeked éppen ettől érzi magát biztonságban. Egyszerűen szereti felismerni maga körül a dolgokat és ellenőrzése alatt tartani azokat.

A rutin kiszámíthatóvá teszi az életet

Az ismétlődő dolgoktól kiszámíthatóbbnak tűnik a világ gyermeked számára. Az esti fürdés annak a jele, hogy vége a napnak és ideje aludni menni. A kézmosás és az előke pedig az evéshez tartozik. De ezeken túl is számos olyan apró dolog van, amely kiszámíthatóbbá teszi a napot, mint például a délutáni séták, a meseolvasás ugyanabban a székben ülve elalvás előtt és a többi.
Ahogy a gyermek cseperedik, egyre több olyan szokást vezethetsz be, ami a mindennapi tevékenységekhez kapcsolódik. Például rendet csinálhatsz a nap végén, a játék után vagy felakaszthatod a gyermek kabátját és megmoshatod a kezét, miután hazaértetek az oviból.

A rutin biztonságérzetet ad

Persze az sem helyes, ha mostantól a rutin uralja az életedet. De tény, hogy éppen a rutincselekvésekből kialakulhatnak olyan jó szokások, amelyektől boldogabbnak és elégedettebbnek érzi magát a kicsi. Egy gyerek számára könnyebb együttműködőnek és segítőkésznek lenni, ha tudja, mi következik. Egyszerűen megnyugtató számára – legyen akár egész pici, akár kicsit idősebb.

Neked mi a véleményed a rutindolgokról? Oszd meg gondolataidat velünk!

Oszd meg a cikket