sca_pants_extra_mgl1858_desktop

Amikor a gyerek nem akar szobatiszta lenni

Ha úgy tűnik, hogy gyermekednek sehogy sem akaródzik szobatisztává válni, a legjobb, amit tehetsz, hogy lazítasz, a lurkót pedig szépen bepelenkázod újra, aztán később újra nekiveselkedtek a dolognak.

Természetesen senki sem szeretné halogatni, hogy véget vessen a pelenkás időszaknak – ám ha a szobatisztaságra nevelés jelenleg hatástalan, akkor nem érdemes előrerohanni. Csemetéd alighanem pontosan jelezni fogja, amikor tudatára ébred annak, hogy valami történik – ám sajnos ez nem jelenti automatikusan azt, hogy készen áll búcsút venni a pelustól is.

Hogyha gyermeked ellenkezik és nem hajlandó kimenni a WC-re, hagyd rajta a pelenkát kicsit tovább. Ne csinálj nagy ügyet belőle! A szobatisztaság gyakorlása a gyerekkel egyetértésben kell, hogy történjen. A pelustól való megválás csapatmunka – az erőltetés pedig gyakran épp az ellenkező hatást váltja ki. Ha most sehogy sem működik a dolog, akkor hagyjátok abba egy pár hétre, aztán lássatok neki ismét.

Amikor a gyerek csakis a pelusba kakil

Gyakori, hogy a gyerekeknek nem sikerül azonnal a bilibe elvégezni a dolgukat. Ennek az lehet az oka, hogy számukra még nehéz feladat ülés közben azonosítani a nyomáshoz szükséges izmokat. Bármi is legyen az ok, hagyd a gyerkőcöt kicsit tovább ülni a pelusban. Ne szekírozd, inkább bátorítsd, hogy próbálgassa a bilijét. Ha természetesen kezeled a dolgot, egyszercsak megtörténik a „csoda”.

Gyakori balesetek

Természetes, hogy előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Lehetőleg ne kommentáld a nedves bugyit – hacsak nem az együttérzésedet szeretnéd kifejezni afelett, hogy a kicsinek nem sikerült időben a bilihez érnie.
Kissé frusztráló dolog, amikor azt látod, hogy a gyerek ide-oda táncol, egyértelműen pisilnie kell, mégis ellenáll és nem megy ki a WC-re, míg végül aztán bele nem csurrant a bugyiba. Elég általános azonban ilyen kicsi korban, hogy nem szólnak a gyerekek vagy pedig szólni akarnak, de már késő. Az is előfordulhat, hogy annyira élvezik a játékot, hogy inkább nem figyelnek oda az intő jelekre – hiszen ha kimennének pisilni, még lemaradnának valami jóról. Ha ez nálatok is előfordul, próbáld rávenni a gyereket, hogy menjen pisilni minden étkezés után – még akkor is, ha éppen nem kell neki.

Oszd meg a cikket