libero_touch_08_505_desktop

A játékok rendszerezése

Az őrületbe kergetnek a gyerek cuccai? Összegyűjtöttünk számodra néhány praktikus módszert, amellyel véget vethetsz a parttalan játékáradatnak a lakásban.

1. A nagy, mély játékdobozok általában nem válnak be. Ezekben ugyanis a játékok egyetlen kaotikus kupacot alkotnak, a kis játékrészek elvesznek a többi között, a gyerek pedig – logikus módon – garantáltan a földre borítja a doboz teljes tartalmát, ha meg szeretne találni valamit. Szerezz be inkább sok kicsi, könnyen kezelhető és szállítható, fedél nélküli játéktárolót, így a gyerkőc csoportosíthatja a dolgait – az egyik dobozba mehetnek az építőjátékok, a másikba az autók és így tovább.

2. Szórakozásnak sem utolsó dolog, ha nagy, színes címkéket biggyesztesz a dobozokra (kabátok, kalapok, táskák, ugrókötelek és így tovább). Elegánsnak nem mondható, viszont legalább megtaláljátok a gyerekkel, amit kerestek.

3. Használj szimbólumokat és színeket, például gyerekenként egy színt – ha a ti esetetekben működőképesnek találod a dolgot. Például: Zolika kabátja a piros fogason lóg, ahogyan piros a törölközője és a fogkeféje is – így Zolika azon játékai, amelyekhez senkinek sem szabad nyúlni, értelemszerűen szintén a piros dobozba kerülnek.

4. Csoportosítsd a játékokat típus szerint – pl. kirakósok, olvasnivalók, kreatív cuccok –, így mindennek lesz logikus helye, amely az adott tevékenységhez kapcsolódik. A pakolás és a takarítás is könnyebben megy, ha tudod, hogy a zsírkréták, ecsetek, papírok, játszóruhák ugyanott vannak. A nap folyamán aztán könnyen rendet rakhatsz, mert ha a gyerek megunta a festést és most már kirakózni akar, akkor a kreatív dolgokat egyszerűen beledobálod a megfelelő tartóba és jöhet a kirakós doboz.

5. A szisztematikus pakolás nemcsak szórakoztató és érdekes, de egyúttal segít, hogy jó szokásokat alakíts ki egy életre a gyerekben. Az óvónők például szinte művészi szinten űzik a dobozok és ládák címkézését.

6. Érdemes megfigyelned, hogyan rendszerezik és tisztítják a játékokat az oviban. Mielőtt új játékkal kezdene játszani a kicsi, segíts neki elpakolni az előzőt – így nem lesz olyan reménytelen rendetlenség a nap végére.

7. Nézd át a gyerek játékait minden 3-6 hónapban, különös tekintettel azokra a dolgokra, amelyeket sosem vesz a kezébe. Könnyebb elkerülni a zűrzavart a gyerekszobában, ha megváltok azoktól a vackoktól, amelyet nem használ a kicsi.

8. A rendetlenségnél azonban sokkal fontosabb, hogy a gyerek nehogy lenyeljen véletlenül egy üveggolyót vagy egy legódarabkát. Kérd a nagyobb gyerekek segítségét és egyszerűen pakoljátok magasabbra a kis, értékes és veszélyes játékdarabkákat. A kisbaba számára is elérhető magasságban csak a neki való dolgok, pl. a rágható könyvek és játékok maradjanak!

Neked is lenne pár tanácsod? Kíváncsian várjuk őket!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.