libero_brand-launch_kitchen-baby_desktop

Ha finnyás a baba

Mit tehet az ember lánya, ha gyermeke kizárólag egyfajta ételt hajlandó megenni – neadjisten: nem eszik semmit a világon? Bár nem könnyű, ilyenkor a legjobb megőrizni a hidegvérünket. Egyszerűen ne csinálj nagy ügyet egy kis válogatásból vagy abból, hogy éppen nincs kedve enni a kicsinek!

Két dolog van, ami kezdetben a kismama és a kispapa gondolatát uralja: az alvás és az evés. Ez érthető is, hiszen alapvető szükségletekről van szó. A legkétségbeejtőbb, ami történhet, ha a baba teljesen elutasítja az ételt. Abban az esetben, ha a gyerek már belekóstolt valamibe, de nem tetszett neki, jó módszer lehet, ha várunk pár napot, majd újra próbálkozunk. Babáknál ráadásul ez könnyebben megy, mint idősebb gyerekeknél.

Ha csak piszkálja az ételt

A gyerekek étvágya távolról sem nevezhető állandónak, ezért aztán nem létezik ideális adag sem. Ahelyett, hogy az egyes, katasztrofális kimenetelű étkezések fölött aggódnál, vizsgáld meg inkább a kicsi általános étvágyát. Lehet ugyanis, hogy úgy találod majd, hogy az egész napot tekintve eleget eszik a gyerek. A legfontosabb, amit tehetsz, hogy változatos, kiegyensúlyozott összetételű ételekkel kínálod. Ha a gyerek boldognak tűnik, növekszik a súlya és a magassága, akkor nincs okod az aggodalomra.

Ha csak egyfélét szeret

A babáknál nem ritka, hogy egyetlen ételre koncentálnak és minden másra csak az orrukat húzgálják. Lehet ez a krumpli, a borsó, az uborka vagy bármi más. Aggodalomra semmi ok: az efféle hóbortoknak rendszerint hamar vége szakad. Te csak nyugodtan tálald azt, amit terveztél és biztosíts a kicsi számára változatos étrendet. Ha így teszel, csemetéd hamarosan vadonatúj kedvenceket fog felfedezni magának.

Ha mindenre nemet mond

Nem szokatlan a gyerekeknél, hogy időnként elutasítják az ételt. Próbálj nem nagy ügyet csinálni a dologból! Persze mindig könnyebb mondani, mint csinálni…
Mindannyian tudjuk, milyen fontos dolog a megfelelő táplálkozás, és hogy mennyire aggasztó tud lenni, ha a kicsi semmi érdeklődést nem mutat iránta. Ilyenkor minden anyuka trükkökkel próbálkozik, pl. játékokat vet be, megvesztegeti vagy megfenyegeti a gyereket, hogy végre lecsússzon a torkán egy-két falat. Ez a huzavona könnyen cirkusszá fajulhat, hiszen érthető módon nincs mindig elég erőd és energiád a győzködéshez.

Az éhség a te oldaladon áll

Célravezető lehet, ha leültök az asztalhoz a gyerekkel és egy kis adag ételt a tányérjára teszel. Ne pazarolj viszont túl sok időt arra, hogy beleimádkozod az ételt. Ne az akarnokoskodásról szóljon az evés! Hidd el: kifizetődő, ha könnyedén veszed az egészet. Hiszen ne felejtsd el: az éhség a te oldaladon áll…

Melegítsd újra és tálald az ételt akkor, amikor a gyerek megéhezik. Lehetőleg ne jutalmazd meg pusztán azért, mert szépen evett – pláne ne sütivel vagy szendviccsel.

Ne erőltesd!

Ha a gyerek határozottan nem hajlandó enni és sosem tűnik éhesnek evésidőben, akkor inkább próbáld a főétkezéseken túl gyakran, kisebb adagokkal kínálni. Előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűen más a gyerek bioritmusa, mint a családé, így máskor is éhezik meg.

A gyereked ízlése egyedi – ahogy a tiéd is

Lehet, hogy gyermeked egyszerűen nem szeret bizonyos ételeket. Gondolj csak arra, te miket szeretsz és melyek azok az élelmiszerek, amelyeket ki nem állhatsz! Biztos vannak olyan ételek, amelyekkel sosem tudtál megbarátkozni – míg másokat megtanultál szeretni az idők során. A gyereked ugyanezen fog keresztülmenni.

Kérj tanácsot az evéssel kapcsolatban a védőnőtől! Ha valaki, hát ő már millió, a tiédhez hasonló történetet hallott – és valószínűleg nem kevés hasonló problémát sikeresen meg is oldott.

Veled is előfordult már, hogy a gyereked nem akart enni? Mivel győzted meg? Meséld el nekünk!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.