_i2a2391_desktop

Érzékeny mellbimbók

Ó, jaj! Sajnos, szülés után a mellbimbóid különösen érzékenyek lehetnek. Sőt: az érzékenység enyhe kifejezés erre a helyzetre… Az egész jelenség – a fájdalmon túl – nagyon meglepő. Mert ugye hogy van az, hogy nem áll készen a melled a szoptatásra, holott ez a dolga? Csak semmi pánik: lesz ez jobb is!

A kismamát sokszor szinte sokkolja, amikor meg kell tapasztalnia, hogy kezdetben mennyire fájdalmas tud lenni a szoptatás. Nos, a mell túlérzékenysége tényleg nem egy leányálom – de mindennek van magyarázata. A mellbimbók egyszerűen még nem készültek fel új feladatukra. Ráadásul vannak olyan kisbabák, akik nagyon mohón látnak neki a szopásnak. Ha pedig ez nem lenne elég: a mellbimbó akár fel is hólyagosodhat… Szerencsére azonban a leírt kellemetlenségek ideiglenesek és veszélytelenek.
Ha ez megvigasztal, elmondhatjuk, hogy a sérült mellbimbók rendszerint gyorsan regenerálódnak, ezért hamarosan te is jobban fogod érezni magad. Az érzékenységnek búcsút mondhatsz, amint gyermeked ráérez a megfelelő szopási technikára.

Gyulladt mellbimbók

Persze amikor épp csillagokat látsz a fájdalomtól, egy örökkévalóságnak tűnhet, mire elillannak a kezdeti problémák. Amikor például gyulladt a mellbimbód, a fájdalom miatt nagy nehézséget okozhat a baba mellre helyezése. Sajnos az sem segít, ha megfogadod mások tanácsát és lazítani próbálsz. Hiszen ki tud relaxálni, amikor épp kíméletlenül harapdálja valaki a mellét?! A fájdalom ráadásul gyakran épp a kezdet kezdetén tetőzik. Ilyenkor ugyanis a kisbaba megpróbál erősebben szívni – annak érdekében, hogy mielőbb hozzájusson az anyatejhez. Ebben a helyzetben érdemes megpróbálkoznod a következő praktikákkal:

• Jegeld mellbimbóidat közvetlenül azelőtt, hogy szoptatni kezdenél.
• Tegyél valami meleget a melledre, pl. egy megmelegített babzsákot. A meleg elősegíti a tejfakadást, így a kisbabának nem kell annyira erőlködnie.
• Szoptatás előtt fejd egy kicsit kézzel a melledet, hogy a gyermek könnyebben hozzájusson az anyatejhez.
• Ügyelj rá, hogy a kicsi helyesen tapadjon a melledre. Ha a szája teljesen nyitva van, az alsó ajkát pedig lefelé biggyeszti, akkor minden rendben van.
• Ne várakoztasd sokáig a babát az etetés előtt. Egy ideges vagy csüggedt baba nehezebben tud megfelelően cumizni a melledből.
• Ha szükségét érzed, közvetlenül szoptatás előtt fejj egy kicsit kézzel. Ezzel megkönnyítheted a baba dolgát – és persze a magadét is.
• Lehetőleg azzal a melleddel kezdj szoptatni, amelyik kevésbé fáj. Amikor a másik melled magától folyni kezd, helyezd rá a babát.
• Óvatosan vedd le a kicsit a melledről. Finoman tágítsd ki a baba száját úgy, hogy az egyik ujjadat bedugod a szája szélén, majd húzd el a fejét magadtól.
• Minden egyes szoptatás után kend be mellbimbóidat anyatejjel és hagyd őket megszáradni a szabad levegőn.
• Mindig tartsd melegen és szárazon a melleidet. Ne viselj nedves kismamamelltartót, se nyirkos melltartóbetétet!
• Ha a fájdalom szinte kibírhatatlanná teszi a szoptatást, néhány napig fejj kézzel és tápláld a babát kiskanállal.

Neked is van néhány bevált trükköd az érzékeny mellbimbók kezelésére? Emlékszel még, hogy jutottál túl ezen a kritikus perióduson? Mikorra szűnt meg teljesen a fájdalom? Oszd meg velünk élményeidet!

Amennyiben minden igyekezeted ellenére nem tapasztalsz javulást, kérd ki védőnőd véleményét vagy fordulj szoptatási szaktanácsadóhoz.

Ha további segítségre, illetve laktációs tanácsadásra van szükséged, felkeresheted a La Leche Ligát is.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.