close

Az újszülött tetőtől talpig

Ez a kis gyűrött, ráncos, piros valami lenne a gyermeked? Csigavér: hamarosan ezerszer szebb lesz! Addig is ismerkedj meg a jövevénnyel – tetőtől talpig!

Az újszülöttek egész szervezete fejletlen még: természetes hát, hogy sok szerv működése akadozik egy ideig. Ezek közé tartozik többek között a bőr is. A baba testében rengeteg dolog még csak most kezd funkcionálni, illetve alkalmazkodni a környezethez. Nem stabil a bőrszerkezet és a hormonháztartás sem, de nem telik sok időbe, és minden normalizálódik.

Amikor megfogod a baba miniatűr kezecskéjét és lábacskáját, alighanem hidegnek fogod érezni. Sok kisbabának az első napokban kékes színűek és hidegek a végtagjai. Ez a fejletlen keringésnek köszönhető és nem azt jelenti, hogy a baba fázik.

A babák bőrének színe és megjelenése nagyon változatos lehet. Lehet, hogy visszamaradt némi lanugó, de ez idővel el fog tűnni. Az orron és a test egyéb részein néha pirosas foltokat találhatsz, amelyek majdnem úgy néznek ki, mintha kiütéses lenne a gyerek. Ezek azonban rövidesen maguktól el fognak múlni.

Bőrszárazság

Sok újszülöttnek nagyon száraz a bőre és gyakran úgy hámlik, mint egy vedlő kígyóé. Ez a jelenség teljesen természetes, nincs szükség semmiféle extra bőrápoló készítményre. Mivel a kisbaba bőrének olajtermelése még nem stabilizálódott, a túl korán alkalmazott kenőcsökkel, krémekkel ezt a folyamatot csak könnyen összezavarnád. A baba bőrének egészsége szempontjából az egyetlen elengedhetetlen dolog a tisztaság.

Hormonfoltok

A hormonok által okozott foltok kiütéshez hasonlóak és rendszerint a baba életének első hónapjában jelennek meg. A furcsa jelenségnek az anyatej az oka, amely tartalmazza az anya hormonjait. A foltok ártalmatlanok és hamarosan maguktól elmúlnak.

A köldök ápolása

A baba köldökét 70%-os alkohollal, illetve kifejezetten erre a célra kevert gyógyszertári hintőporral és steril vattával kezeld. A köldökcsonkban nincsenek idegek, ezért nem fog fájni a babának, amikor épp a köldökét tisztogatod. A csonk maga a születést követő 8-12 napon belül esik le, rendszerint vérzik egy kicsit és enyhe szagot áraszt.

Az újszülöttnek is van teje?

Bizony, előfordul! Az újszülöttek emlőmirigyei ugyanis – mind kislányok, mind kisfiúk esetében – tartalmazhatnak és termelhetnek ún. boszorkánytejet. Mindezt az anyatej okozza, amely tartalmazza az anya hormonjait.

Gyarapodás helyett fogyás

A legtöbb baba a születést követő első három-négy napban veszít a súlyából. A tejfakadás ugyanis gyakran nem zökkenőmentes. Aggodalomra azonban semmi ok: a kicsik rendszerint már életük első két hetében visszanyerik születési súlyukat. A szülészeten az egészen pici babákat gyakran meg is mérik, hogy megbizonyosodjanak róla: az anyatej és a szoptatás körül minden rendben van.

Ha további kérdéseid lennének, vedd fel a kapcsolatot a gyerekorvossal vagy a nőgyógyászoddal.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...