koszmo-kezeles-kefe

A koszmó okai, kezelése és megelőzése

A koszmó egy igen gyakori bőrprobléma, amely legtöbbször baba korban jelentkezik - az anyukák nagy ijedtségére. Az elváltozás valóban ijesztő lehet, mert ilyenkor a bőr - legtöbbször a fejbőr - sárgássá, pikkelyessé válik. Szerencsére a koszmó nem súlyos betegség, és nem okoz fájdalmat a kicsinek. Kezelése ennek ellenére fontos, és a megelőzésért is sokat tehetsz. Cikkünkből mindent megtudhatsz a koszmó okairól, tüneteiről, megelőzéséről és a koszmó kezeléséről házilag.

Mi a koszmó?

A koszmó a seborrheás dermatitis nevű betegség egy igen gyakori, de enyhe fajtája, pontos neve Seborrhea Capitis. Általában 3 hónapos és 1 éves kor között jelentkezik, ritkábban újszülött, óvodás vagy akár serdülő korban is előfordulhat.

Az ijesztő bőrtüneteket az elhalt hámsejtek és a bőrmirigyek által termelt faggyú lemezes rétegekben való egymásra rakódása okozza. A bőr így pikkelyes, hámló megjelenésű lesz.


A koszmó okai

A koszmó neve megtévesztő lehet, sokan azt gondolják, hogy kialakulásának a “kosz” szóhoz van köze, és a megfelelő higiénia, ápoltság hiányára gondolnak. Valójában a koszmó akkor is jelentkezhet, ha a baba gondos ápolásban részesül. Fontos tehát, hogy ne érezd magad rosszul, ha a jellegzetes tünetek megjelennek! Ugyanilyen tévhit, hogy a koszmóra való hajlam attól függ, hogy a baba hajjal vagy anélkül született.


Hogyan alakul ki a koszmó valójában?

A koszmó kialakulásának fő oka a fokozott, szabálytalan faggyútermelés. A bőr emiatt jobban zsírosodik, ezért a kémhatása eltolódik lúgos irányba. A bőr víztartalma csökken, a bőr felső rétege hámlani kezd, és megjelennek a faggyúba tapadt elhalt hámsejtek.


A koszmó hajlamosító tényezői:

●       Ha a baba bőre eleve érzékenyebb, szárazabb;

●       Ecémára, atópiára vagy allergiára való hajlam esetén is gyakrabban jelentkezik;

●       Nem megfelelő a fejbőr vérkeringése,

●       Túl vastag sapka használata, amely nem engedi szellőzni a bőrt;

●       Vitaminhiány esetén: főleg cink és B-vitamin hiánynál;

●       Nagyobb gyermekeknél a túlzott hús- és tejfogyassztás is hajlamosít a betegségre;

●       Pubertás korban hormonváltozás miatt.


A koszmó tünetei

Eleinte a koszmót szinte lehetetlen észrevenni, csak szakavatott szem képes felismerni erős fényben és alapos vizsgálat után. Ezért az anyukák gyakran csak akkor veszik észre, amikor a probléma már nagyobb területre terjed ki és látványosabb. A tünetek egyébként jellemzően a fejbőrön, gyakran a kutacsnál a fejtetőn, a kicsi arcocskáján, a hallójáratoknál jelennek meg, de gyakori a koszmó szemöldökön is.


Hogyan ismerheted fel a koszmót?

●       A koszmó színe lehet fehéres-sárgás, vagy súlyosabb esetben barnás;

●       Felülete pikkelyes és tapadós;

●       Megjelenhet szórványosan, de súlyosabb esetekben nagy összefüggő felületeket is alkothat;

●       Viszketés vagy fájdalom nem kíséri;

●       A pikkelyes réteg eltávolítása után a bőr piros lehet, súlyosabb esetben váladékozhat vagy sebesedhet.


A koszmó kezelése

A koszmó kezelése házilag is lehetséges, orvoshoz csak súlyos esetben kell fordulni - erről a későbbiekben még szó lesz. Bár a betegség nem súlyos, de elhanyagolni nem szabad, mivel ilyenkor gombás vagy bakteriális felülfertőződés is történhet. A kezeléshez viszont türelem szükséges - a tünetek újra és újra jelentkezhetnek.

A koszmó kezelésének lényege, hogy az elhalt bőrréteget rendszeresen el kell távolítani, és a kipirosodott bőrt ápolni kell


A koszmó kezelése házilag

A koszmó kezeléséhez szükséged lesz néhány kiegészítőre, termékre:

●       Valamilyen hidegen sajtolt olaj: például olívaolaj, vagy búzacsíra- körömvirágolaj. Elérhető kifejezetten koszmó kezeléséhez kifejlesztett olaj és gél is, ezek alfa-bisabololt (fertőtlenít) és E-vitamint (regenerálja a sejteket) tartalmaznak;

●       Babakefe: lehet puha- vagy keményebb sörtéjű, sőt kapható koszmó kefe is;

●       Puha törölköző, géz vagy rongy, amivel majd az elhalt hámsejteket tudod eltávolítani;

●       Vékony, természetes anyagból készült kendő vagy sapka;

●       Nem kötelező, de segít felgyorsítani a gyógyulást a koszmó elleni sampon;

●       Hámosító hatású krém: például körömvirágkrém - de sose használj szalicilsav tartalmú krémet, mert ez káros a babára;


A koszmó kezelésének lépései:

  • Kend be az érintett területet olajjal
  • Fedd le a vékony sapkával vagy kendővel - így az olaj jobban beszívódik és a környezet is tiszta marad
  • Ujjaiddal vagy a törölközővel, gézlappal, kefével körkörös mozdulatokat alkalmazva távolítsd el az elhalt réteget. Fontos, hogy gyengéd legyél, a túl erős dörzsölés felsértheti az érzékeny bőrt! Ha nagy terület érintett, akkor csak egy részéről távolítsd el a réteget.
  • Mosd meg a baba fejbőrét és haját - az elhalt réteg eltávolítását ilyenkor is végezheted
  • Ha a hajban maradtak bőrdarabok, távolítsd el egy fésűvel őket
  • A kipirosodott fejbőrt kend be a körömvirág krémmel
  • A kezelést heti 2-3 alkalommal célszerű végezni, ennél gyakrabban nem, mivel a túl sok hajmosás ellentétes hatást is válthat ki.


Mikor fordulj orvoshoz?

Érdemes orvoshoz fordulni, ha a tünetek hosszabb ideig nem javulnak, vagy súlyosbodnak, esetleg vérző seb, kellemetlen szagú váladékok jelentkeznek. Ilyen esetekben valószínűleg valamilyen felülfertőződés történt.

Az orvos általában valamilyen gyenge szteroidos gyulladáscsökkentő krémet, vagy gombaellenes készítményt ír majd fel.


A koszmó megelőzése

A koszmó kialakulásának esélyét egy kis odafigyeléssel és extra ápolással lehet csökkenteni:

●       A fejbőr véráramlását serkentheted, ha a baba fejét mindennap vízzel öblíted, majd kefével finoman átdörzsölöd, akkor is ha még nincs haja. Lehet keményebb sörtéjű kefét vagy koszmó kefét használni

●       Hetente 2-3 alkalommal mosd meg a baba fejbőrét és haját kímélő babasamponnal

●       Erősebb hajlam esetén használhatod a koszmó elleni sampont is - megelőzés céljából elegendő heti-kétheti rendszerességgel

●       Mindig figyelj arra, hogy természetes anyagú, jól szellőző sapkát adj a picire - télen sem szabad túl vastag, műszálas darabot használni

Sok sikert, türelmet és kitartást kívánunk!

Oszd meg a cikket