birthsupport_image

Az ‘apás szülés’ szerepe a családdá válás folyamatában

Egy-két évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy az édesapa is aktív szereplője legyen a gyermeke érkezésének, napjainkban viszont ennek már semmi akadálya. Az ‘apás szülés’ lehetőségéről megoszlanak a vélemények: vannak, akik egy csodálatos közös utazásként könyvelik el, míg mások ódzkodnak tőle.

Ebben a témakörben aligha lehet az egyik vagy másik álláspontot teljes értékű igazságként kezelni, de tény, hogy az apukák jelenlétének sok pozitív hozománya van a szülőszobán. Több kutatás is alátámasztotta, hogy azzal, hogy a férfi is a meghitt pillanatok részévé válik, az apa-anya-gyermek kapcsolat már az első pillanatban szilárd alapokat kap, hiszen a szereplők kölcsönhatásba kerülnek egymással. Emellett azt is megfigyelték, hogy a kismamák a párjuk mellett nyugodtabbak és magabiztosabbak tudnak maradni, így a legnagyobb fájdalmak jelentkezésekor sem biztos, hogy igénylik a különböző fájdalomcsillapítási módszereket.

Mindent összevetve tehát, az apás szülés lehetősége adott, csupán időben el kell dönteni, hogy szeretnétek-e élni vele. Ha sikerül közösen megegyeznetek – és azt választjátok, hogy a szülés közben végig egymás mellett lesztek –, fontos, hogy mentálisan is felkészüljetek a közös pillanatok átélésére. Cikkünkben most a leendő apukákat szólítjuk meg, megmutatjuk, hogy miként tudnak a párjuk tökéletes kísérőjévé válni.

Az apás szülés pozitív hatásai

Az apás szülés pozitív hatása ma már vitathatatlan – persze, csak akkor, hogyha a leendő szülők közösen egyeztek meg benne, és mindketten ugyanannyira szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel. Napjainkban az “együttszülések” száma csak növekszik, nem véletlenül. Ha egy pár tagjai képesek közös nevezőre jutni, és az apás szülés mellett dönteni – egy biztos –, több szempontból is csodálatos pillanatok elébe néznek.

Kölcsönhatásban egymással

Amikor egy férfi szülővé – avagy édesapává válik –, hasonló lelki mechanizmusokat él át, mint a kismama, amikor anyuka lesz. Ha ugyanis a várandósság idején a férfi is tevékenyen jelen van, nem kizárólag az anya és a magzat között alakul ki kapcsolat, de mindhármójuk köteléke elmélyül, aminek csúcspontja a közös szülésélmény. A három szereplő ekkor kovácsolódik egy családdá, ekkor kerül olyan kölcsönhatásba egymással, amit valóban csak egy csodaként lehet definiálni.

Az apás szülésnek köszönhetően a férfi és a nő közötti viszony is még meghittebbé válik, ami nagy hatást gyakorol a kapcsolatukra és külön-külön a személyiségfejlődésükre. Ennek hátterét már tudományosan is vizsgálják, aminek megfelelően a szülés együtt történő átélését, a szakemberek családközpontú szülészeti gyakorlatként is emlegetik. Az apa szerepe tehát már ekkor nagyon fontossá válik, hiszen amikor kisbaba születik, család is születik.

Az érzelmi támasz jelentősége

A kismama igényein túl, szerencsére egyre több férfi érzi azt, hogy közvetlen támaszként és segítségként, ott szeretne lenni a gyermeke születésénél. A folyamatnak egyszerre kíván a passzív megfigyelője és az aktív résztvevője lenni, hogy a kedvesének minél nagyobb biztonságot tudjon nyújtani a legnehezebb pillanatokban. Ez az indíttatás benne, és végül a kismamában egy erőteljes pozitívumként csapódik le, olyannyira, hogy a nő biztonságérzete megnövekszik, szülési fájdalmainak intenzitása csökken. Szinte hihetetlen, de az apa jelenlétekor sok anyuka elutasítja a fájdalomcsillapítási módszerek lehetőségét a vajúdási fázis során.

Felkészülés az ‘együttszülésre’: tippek és tanácsok leendő apukáknak

Ma már minden várandós nőnek lehetősége van arra, hogy szüléskísérőt válasszon magának. Ez az esetek 60%-ban az édesapát jelenti, de az sem ritka, hogy végül egy közeli hozzátartozó vagy egy dúla tölti be a támaszt nyújtó fél szerepét. Akárhogyan is alakul, a tökéletes társ az lesz, aki már a várandósság időszakában is végigkíséri a kismamát a szülésre való felkészülés összes szakaszán.

A következő bekezdésekben összegyűjtött tanácsainkat ugyan elsősorban a leendő anyuka párjának fogalmaztuk meg, de minden szülést kísérő személy számára hasznosak lehetnek. Lássuk tehát, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a kismama Téged választ a támaszának!

1) Legyél jelen a szülést megelőző időszakban!

A gyermekvállalással együtt jár, hogy segítesz a másiknak, osztozol vele a felelősségen. Ha leendő apukaként Te is kiveszed a részed a terhességgel kapcsolatos teendőkből, a szülés során is jobban tudod majd támogatni a párodat.

A felkészüléshez sokféleképp hozzájárulhatsz:

   • részt vehetsz kedveseddel a különböző szülésfelkészítő tanfolyamokon és az orvosi vizsgálatokon,
   • tájékozódhatsz a fájdalomcsillapítás egyes lehetőségeiről,
   • utánanézhetsz a szülés különböző szakaszainak,
   • elsajátíthatsz olyan masszázs– és légzőgyakorlatokat, amikkel majd éles helyzetben is segíteni tudod a másikat,
   • illetve összeállíthatod az ‘apás szülési szetted’, amiben minden olyan felszerelés megtalálható, ami lehetővé teszi, hogy a kicsi érkezésekor a szülőszobán maradj.

A lényeg, hogy aktívan jelen legyél már a várandósság időszakában is, hogy végül mind a 9 hónapot egy közös utazásként tudjátok elkönyvelni. Beszélgessetek sokat, hozzatok közös döntéseket, és mindenről kérjétek ki egymás véleményét!

2) Koncentrálj a szülés gyakorlati oldalára is!

A mentális felkészülés során azokat a lépéseket is érdemes sorra venned, amik gyakorlatban fogják segíteni a szülés gördülékeny lebonyolítását. Jó, hogyha például előre segítesz összepakolni a kismama kórházi csomagját, időben elmented a szülészet telefonszámát, vagy úgy begyakorlod a kórházba vezető leggyorsabb utat, hogy azt álmodból felkelve is tudd! Ezek mind olyan konkrét teendők, amikre apukaként valóban lehet ráhatásod a szülés beindulásakor.

3) Érzelmileg is támogasd a másikat!

A legfontosabb, amit a másik támaszaként megtehetsz, hogy a megfelelő szóval vagy érintéssel mindvégig biztonságot és nyugalmat biztosítasz. Ezekkel nemcsak érzelmi alapon, de fizikálisan is hozzájárulsz a párod jó közérzetéhez – a testi érintések ugyanis oxitocint szabadítanak fel, amiknek köszönhetően a fájdalomcsillapítás természetes úton is végbemegy.

A kismamának tehát éreznie kell, hogy mind testileg, mind lelkileg számíthat Rád, még akkor is, amikor a vajúdás közben bántóvá, támadóvá, a folyamat ösztönös cselekvőjévé válik. A szóbeli visszacsatolások és az együttérzés hatására ő maga is kellő önbizalommal és bátorsággal tud szembenézni a méhösszehúzódások okozta fájdalmakkal, aminek hála, később a viszontagságok ellenére is egy csodaként tud tekinteni az új családtag érkezésére.

Apás szülés és császármetszés

Az apás szülés kapcsán fontos tudni, hogy (a fertőzésveszély elkerülése miatt), császármetszéskor nem maradhatsz a műtőben. Ettől függetlenül ugyanúgy ott lehetsz, de csak kívülről, egy ablakon keresztül figyelheted az események alakulását. Ne aggódj, ettől még a szülésélmény nem veszít az értékéből, ugyanis a baba kiemelését követően, azonnal a kezedbe veheted a gyermeked. Nem is próbáljuk meg leírni, hogy ez a pillanat milyen mértékben határozza majd meg az önképed alakulását és az életed hátralévő részét, hiszen ennek az érzésnek a szavakba öntése szinte képtelenség – csak megélni lehet.

Az apás szülés lehetőség, nem elvárás

Az apás szülés hiába járhat számtalan pozitívummal, közel sem biztos, hogy mindenki számára komfortos lehetőség. Van, hogy ilyen vagy olyan okokból, de a kismama lelkében okoz frusztrációt, vagy a leendő apuka számára jelent kellemetlenséget. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, az apukával történő szüléskísérés csupán egy opció, nem pedig elvárás!

A kisbaba érkezésével kapcsolatban nincsenek jó vagy rossz döntések, csupán döntések vannak, amiket közösen kell meghoznotok. Épp ezért, ha Ti úgy látjátok jónak, egyáltalán nem kötelességed ott lenni a szülés minden percében, ettől még ugyanúgy a kicsi apukája maradsz, és nem leszel “rossz” társ vagy apa. A pároddal mindig hallgassatok a szívetekre, és ne hagyjátok, hogy a társadalmi – netalántán a családi – elvárások befolyásolják az elhatározásaitokat! Ez a történet kizárólag rólatok, és a saját elképzeléseitekről szól.

Oszd meg a cikket