essity6955_desktop

A kis falatoktól az egészséges étvágyig

Egy kis adag pürével kezdődik. Aztán jön a fogzás, majd egy kis rágcsálás. Nem telik el sok idő és már ugyanazt eszi a gyereked, mint te!

Hat hónapos korig az anyatej a kisbabák ideális és ajánlott tápláléka.

Később elkezdődhet a szilárd ételhez szoktatás. Ez három lépésben történik:

6 hónaposok – Apró falatok

Hathónapos kor körül, amikor a baba már tudja tartani a fejét és kezd rágómozdulatokat tenni, valószínűleg ideje lassacskán megismerkednie a szilárd táplálékkal. A szilárd ételek bevezetése egészen addig nem tesz jót az emésztőrendszernek, amíg a kicsi nem áll készen a hozzátáplálásra. Beszéld meg védőnőddel vagy a gyermekorvossal, mikortól ajánlatos próbálkoznotok.

Az új ételekkel való ismerkedéshez válassz olyan időpontot, amikor gyermeked nyugodt és elégedett. A babák szeretik a tej tiszta, egyszerű ízét, ezért az első ételeknek szintén enyhe, kellemes ízűnek kell lenniük. Ilyenkor még semmi szükség sóra, cukorra, mézre, édesítőkre, szójaszószra, tejszínre, vajra vagy margarinra – a kisbabának szánt ételeket ezek hozzáadása nélkül készítsd.

Az etetés kezdődjön szoptatással vagy cumisüveges tápszerrel (8-9 hónapos korig), a szilárd ételt pedig ezen felül kínáld a kicsinek. Először ½-2 teáskanálnyi adaggal próbálkozz, majd fokozatosan emeld 3-4 teáskanálnyi mennyiségre étkezésenként.

Az első ételek legyenek egyszerűek és puhák. A babaételek pürésítéséhez használj turmixgépet vagy nyomd át az ételt egy finom szitán fakanállal. Adhatsz a bébiételhez egy kis anyatejet vagy tápszert is, így kellően híg lesz ahhoz, hogy a baba le tudja nyelni. A házi készítésű bébiételeket le is fagyaszthatod, de használd fel őket 3-4 héten belül.

Az üveges bébiételeket a szilárd étellel először találkozó baba szükségletei szerint állítják össze. Amikor ilyesmit vásárolsz, semmiképp se felejtsd el ellenőrizni, mennyi idős gyermeknek ajánlják. A tárolásra vonatkozó útmutatásokat pedig minden esetben tartsd be.

Etetés közben tartsd a babát a karodban vagy ültesd etetőszékbe. Használj egy kis teáskanalat és tedd az ételt vele a gyermek nyelvének közepére.

Mivel kínáld a kicsit?

Ebben az életkorban a következőket ajánlott a babának adni:
• magas vastartalmú, babáknak készített gabonatermékek, babarizs
• gyümölcspüré a gyümölcs héja és magja nélkül – puhára főzve, ha szükséges (alma, körte, mangó)
• pürésített főtt rizs
• főtt és turmixolt tök vagy burgonya
• főtt és turmixolt marha-, bárány-, sertés- és csirkehús, valamint hal és hüvelyesek
• kész bébiételek a baba korának figyelembe vételével

12 hónapos kor alatt ne adj mézet a gyermeknek!

2-4 naponta próbáld újfajta étellel megismertetni a babát. Ha eleinte úgy tűnik, hogy nem szereti, ne erőltesd – próbáld újra pár nap múlva. Ha a baba nem eszik meg az adott étkezés alkalmával valamit, ne tartogasd, hanem dobd ki!

A baba táplálkozása egyre változatosabb lehet, ahogy a kicsi növekszik. Változtass a kínált ételek fajtáján, állagán és mennyiségén – válts püréről tört változatra, majd aprított verzióra.

8 hónaposok – Al dente

Ebben a korban bújnak ki a baba első fogai, és ekkortól tudja a kicsi oldalirányban is mozgatni az állkapcsát. Itt az ideje hát, hogy valamivel többet rágjon: apró, puha falatkákat előre felvagdosott ételekből. Ez az időszak különösen fontos, nemcsak a nyelv és a száj, de a beszéd fejlődése szempontjából is.
Előfordul, hogy a baba kicsit megforgatja a szájában az ételt, összegyűjti oldalt, aztán kiköpi – de te ilyenkor se add fel. Idővel a gyerek kitanulja a rágás minden csínyját-bínját.
Bátran próbálkozz új ízekkel – még akkor is, ha csak sok-sok kínálgatás után sikerült valamit megszerettetned a gyerekkel. Időbe telik, amíg a babák megszoknak egy ismeretlen ízt.
8–9 hónapos kortól, amikor a baba már tud rágni és harapni, már kínálhatod a kicsit szilárd étellel a szoptatás előtt is.

Próbálkozz katonákkal!

Falatkák a babának:
• miniszendvics
• egy kis pirítós
• narancs- és kiwifalatok
• puha zöldségfalatkák (pl. főtt burgonya vagy tök)
• keksz krémsajttal megkenve
• salátalevélkék vagy uborka

Optimális, ha naponta kétszer eszik főtt ételt a baba: ebédre és vacsorára húsos vagy halas fogásokat, utána desszertnek gyümölcsöt. A többi étkezésnél maradhat az anyatej vagy a csecsemőtápszer.

1 évesen – Majdnem, mint a nagyok

Mostanra lassacskán megismerkedett a gyerek a család többi tagjának étrendjével. A sózást viszont ajánlatos visszafogni (nem tesz jót a kicsi veséinek) és csípős fűszerekre sincs semmi szükség.

Most már megpróbálhat közösen étkezni az egész család. A családi étkezések ugyanis nagyon fontosak a baba fejlődése és ismereteinek gyarapodása szempontjából. A gyermeknek ebben a korban 2 csésze tejre van szüksége naponta (500 ml). Mostanra a kicsi készen áll arra, hogy különféle, változatos ételtípusokkal ismerkedjen meg:
• kenyér és péksütemények (kifli, zsemle)
• zöldségek és gyümölcsök (újdonságok is)
• tej, joghurtok és sajtok
• falatokra vágott húsok (pl. csirke, tengeri herkentyűk), tojás, borsó, bab és lencse
• gabonafélék

Rágcsálnivalók

A babáknak és a kisgyerekeknek gyakori kisétkezésekre van szükségük, hiszen picike ugyan a gyomruk, de rengeteg energiát használnak fel.

Lássuk, milyen egészséges rágcsálnivalókkal érdemes próbálkoznotok!
• almaszeletek
• kekszek krémsajttal, esetleg mogyoróvajjal megkenve
• egy fél banán
• sajtkockák
• gyümölcsjoghurt
• hosszúkásra vágott répa
Sok kisbaba szeret rágcsálni, amikor fogzani kezd. Ha a te csemetéd is közéjük tartozik, kínáld meg pirítóssal vagy vásárolj fogzást segítő kekszeket vagy gyűrűt.

2 évesen és később – A kis gyanakvó
A vizsgálatok szerint a hathónapos babák nyitottabbak az új ízekre és ételekre, mint az idősebb gyerekek. Kétéves korban már macerás újdonságot elfogadtatni a gyerekkel, de a legnehezebb ebből a szempontból az öt- és tízéves kor közötti időszak.
Az első két évben minden összefügg a gyerek fejlődésével. Természetes az is, hogyha a baba visszautasítja az ételt: éppen önállóvá válik ugyanis. Idővel, ahogy fokozatosan más és más ízekkel ismerkedik meg, úgy lesz egyre kevésbé finnyás.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.