190917_libero_CF3_283_Desktop

Alvás 6-8 hónapos korban

Ahogy növekszik a baba, egyre hosszabb és hosszabb időt bír ki evés nélkül. Szerencsére ez többnyire megmutatkozik éjszaka is, hiszen többet képes aludni a gyerek. Ha mégsem, akkor tanácsaink segítségével változtathatsz a helyzeten.

Képzeld el, hogy három óra nyugalmat kapsz ajándékba… Több órát alhatsz egyhuzamban – anélkül, hogy felébresztenének… Szinte új ember lennél, ugye? Jó hír, hogy ez egyáltalán nem elképzelhetetlen. Remélhetőleg ugyanis a gyereked egyre tovább bír aludni éjjel, és végre te is kipihenheted magad úgy istenigazából. Ebben a korban nem ritka az sem, hogy a gyerek 10-12 órát nyugodtan végigalszik – két napközbeni szundítással.

Agyő, éjszakai szoptatás!

Ahogy telik az idő, a gyerekednek egyre kevesebb evésre lesz szüksége éjszaka. Amennyiben a baba súlya rendesen gyarapszik, a hatodik hónap után általában egyáltalán nincs szükség éjjeli etetésre. Persze lehet, hogy ezzel a gyereked nem ért egyet – az éjszakai szoptatás meghittsége ugyanis ettől függetlenül megmarad. De ha bírod erővel, akkor ezzel sincs semmi baj.

Az éjszakai alvást az is befolyásolhatja, hogy a gyerek egyre több „rendes” ételt eszik és talán egyre több tápszert is anyatej helyett. A korábbinál kicsivel laktatóbb ételektől pedig jobbat alszik.

Nyolc hónapos kora körül lehetséges, hogy a gyereked kezd kevésbé mélyen aludni. A baba életében ugyanis ilyenkor annyi minden történik, hogy az már befolyásolja az alvási szokásait is. Rengeteg élményben és számos olyan dologban van része, amit még meg kell szoknia – ezekhez pedig nem elég a nappal!

Eljött a hosszú alvások ideje!

Bármilyen hihetetlen, a hosszú éjszakai alvás tulajdonképpen nappal kezdődik. Amint a gyerek megtanulja, hogy az evés és az alvás nem függ össze, és végre el tud aludni mindenféle segítség nélkül, onnantól kezdve tovább alszik majd – anélkül, hogy szinte kómába esne szopás közben… Takargasd be, tedd mellé a kedvenc plüssállatát és kívánj neki jó éjszakát. Segíthet a baba megnyugtatásában, ha megcirógatod a hátát, nyugtatgatod kicsit és a közelében maradsz. Lehet, hogy tiltakozás lesz a vége, lassacskán mégis meg kell értenie a gyereknek, hogy az alvás nem büntetés a fáradtsága miatt - épp ellenkezőleg.

Persze néha könnyebb mondani mindezt, mint megcsinálni – de ha kitartó vagy és a közelben maradsz, igenis lehetséges.

Te hogy vetted rá a gyerekedet, hogy tovább aludjon? Meséld el nekünk: sok szülőnek szüksége van a segítségedre!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.