close

Fontos tudnivalók: vashiány a terhesség alatt

Fáradt vagy és könnyedén kifulladsz a várandósság 20. hete körül? Valószínűleg nálad is jelentkezett a vashiány a terhesség alatt – de aggodalomra semmi ok, mert vasban gazdag, helyes táplálkozással, esetleg néhány étrendkiegészítővel könnyen orvosolható a probléma.

A vas a kismama és a baba számára is fontos, mivel a vér a vas segítségével látja el oxigénnel a test különböző részeit. A terhesség során felszaporodik a vér a testben, ezért több vasra van szükség – a 20. hétre majdnem másfélszer annyi vér kering egy kismama szervezetében, így a baba vasszükséglete kézzelfoghatóvá válik.

Ilyenkor tehát a vashiányos vérszegénység elkerülése érdekében több vasat kell bevinni a szervezetünkbe.

Mik a vashiány és a vérszegénység tünetei?

Ha mindig fáradtnak és erőtlennek érezzük magunkat, fáj a fejünk, és a legkisebb megerőltetéstől is kifulladunk, ideje orvosolni a vashiányt és beszereznünk pár étrendkiegészítőt.

A vashiány okai természetesek: A magzat fejlődése, a méhlepény és az extra vörösvértestek kimerítik a test vasraktárait, ezért a terhesség alatt általában ellenőrzik a kismamák vérében lévő vasértéket.

Sokan attól félnek, hogy a vashiány árt a babának, de a vaspótlás legtöbbször a kismama érdekében fontos, ugyanis a babáról gondoskodik a méhlepény, és mindent megkap, amire szüksége van.

Önmagára viszont minden kismamának figyelnie kell: bár a vashiány a terhesség alatt gyakori, és “természetes” probléma, orvoslása pedig egyszerű, az ebből kialakuló vashiányos anémia, azaz vérszegénység már komoly veszélyt hordoz magában.

Súlyos esetben már enyhe megterhelésre, nyugalmi helyzetben is fulladást és szapora szívverést okoz. Ha az alábbiakkal találkozol, azonnal kérd orvos segítségét!

Vashiány a terhesség alatt: így tehetsz ellene

Majdnem minden étel tartalmaz vasat, de a húsban, diófélékben, hüvelyesekben és zöld leveles zöldségekben különösen sok van belőle.

A helyes táplálkozás azonban nem minden esetben elegendő: a szervezetbe bevitt vasnak átlagosan mindössze 5-10 százaléka szívódik fel. A vasszükségletünk nemcsak attól függ, hogy jelenleg mit eszünk, hanem attól is, hogy régebben mennyi vasat halmozott fel a szervezetünk.


Bár ételből könnyebben fel tudja venni a vasat a test, mint étrend-kiegészítőkből, nehéz kizárólag ételekkel bevinni a kellő mennyiséget. És mivel a terhesség alatt gyakori az alacsony vasszint, pótolnunk kell. Van, aki már a terhesség elején hozzáfog a vashiányos vérszegénység elkerüléséhez, általában azonban csak a 20. héttől ajánlják.

Vasban gazdag ételek

  • Hús, májpástétom, vérből készült ételek
  • Belsőségek (ugyanakkor a májban a kelleténél több A-vitamin van, így inkább májpástétomot együnk)
  • Szárnyasok és tojás
  • Hal
  • Aludttej
  • Borsó, bab, lencse
  • Diófélék és olajos magvak
  • Teljes kiőrlésű ételek
  • Spenót és zöld leveles zöldségek
  • Banán és őszibarack

Segítsük a vas felszívódását a terhesség alatt is!

A teában lévő csersav gátolja a vas felszívódását, ezért az étrendkiegészítőt ne teával vegyük be, és a kávéval is vigyázzunk. A kalciumot és magnéziumot tartalmazó élelmiszerek, például a tej, szintén lassítják a felszívódást.


Könnyebben felszívódik a vas az ételből, ha C-vitaminnal, például gyümölccsel, zöldséggel vagy narancslével együtt visszük be. Ha vastartalmú étrendkiegészítőt szedünk, jobb éhgyomorra bevenni egy fél pohár vízzel.

Ne felejtsük el azt sem, hogy bizonyos gyógyszerek is befolyásolják a vas felszívódását. Mindig kérdezzünk rá erre a gyógyszerészünknél.

Ha azonban a korábban említett vérszegénység jeleit tapasztalod magadon, érdemes több irányból is megközelíteni a problémát. Sokaknak új, hogy anémiát nem kizárólag a vas hiánya okozhat, hanem például a B-vitaminok egy formája, a B12-vitamin vagy akár a folsavé is.

Előbbi például vegán terhességeknél gyakran felmerülő kérdés. Ezeket klinikai vizsgálatokkal tudják ellenőrizni. Ha leleteidben tehát vérszegénység mutatkozik, de a vasszint normális, fontos tovább kutatni az okok után

. A legtöbb esetben ezek szintén pótólhatóak étrend-kiegészítőkkel, B12-vitamin és folsav tabletta is vásárolható. A vitaminok és ásványi anyagok fontosságáról az alábbi linken tudhatsz meg többet.

A vaspótlás mellékhatásai

Visszatérve a vashoz: a terhesség alatt nem ritka a szorulás sem, mivel a hormonok lelassíthatják a belek működését, és erre a vastartalmú étrend-kiegészítők még rátesznek egy lapáttal.

A terhesség alatt igyunk sok vizet, együnk sok friss (a kiwi például nagyon jó) és aszalt gyümölcsöt (füge, mazsola, szilva), és mindenképp fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket. A lenmag és az aludttej szintén segíthet.

De a testmozgás is rendkívül fontos – a mindennapos séta mozgásban tartja a beleket. Ha a vas szedése közben rosszullét lépne fel, próbáljuk meg este bevenni. Az elhúzódó rosszulléttel kapcsolatban azonban érdemes tájékozódni.
Mivel a vas nagy mennyiségben mérgező lehet, a vastablettákat mindenképp tartsuk távol a kíváncsi gyerekektől.

Ha további kérdéseid merülnének fel a vérszegénységről vagy a vashiányról a terhesség alatt, keresd fel a védőnőt vagy orvosodat!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...