close

Válj tökéletes szüléssegítővé!

Jelen leszel a kisbaba világra jövetelénél? Nem nehéz első osztályú szüléssegítővé válnod: olvasd el cikkünket és máris tettél érte valamit.

Mit gondolsz a szülésről? Rémisztőnek találod? Izgalommal telinek? Azt kívánod, bárcsak ott se lennél? Minden gondolatod e körül forog? Vagy az sem tudod, mit gondolj róla?
Nem vagy egyedül. Nehéz elképzelni, milyen lesz a szülés, ha még nem volt részed benne. Viszont ha hallottad már, ahogyan anyukák a nagy napról beszélnek, biztos hamar tudatosult benned, hogy ez valami fájdalmas, bonyolult és elhúzódó dolog. Sőt: az is tudatosulhatott benned, hogy vannak rád váró feladatok is a baba világra jövetelénél. Egy biztos: jelen szeretnél lenni a szülésnél és segíteni szeretnél. De vajon hogyan?
Az egyik legjobb dolog, amit egy férfi tehet – önmagáért és párjáért egyaránt –, hogy alaposan felkészül a nagy eseményre. Segítségképpen összeállítottunk neked egy háromlépéses tervet, amelynek követésével épp olyan szüléssegítővé válhatsz, amilyenre párodnak szüksége van.

1. Legyél tisztában vele, mire számíthatsz!

Vadássz az információkra! Megszámlálhatatlan mennyiségű terhességgel és gyermekneveléssel foglalkozó könyv létezik – az összes valóban szükséges tudnivalót azonban elolvashatod weboldalunkon.
A tájékozottság nemcsak abban segít, hogy kivedd a részed a szülésből, hanem abban is, hogy párod érezze a szeretetedet és törődésedet.

Hasznos, ha annyi szülésfelkészítő foglalkozáson veszel részt, amennyin csak tudsz – ezek segítenek abban, hogy mélyen átérezd és megértsd mindazt, amivel egy szülés jár az elejétől a végéig. Mert sajnos csak nagyritkán zajlik le villámgyorsan az egész. A legtöbb nőnek a szülés olyan, mint egy hosszú utazás: neked pedig érdemes megismerkedned az út három állomásával.

Érdemes vizuálisan is felkészülnöd a nagy napra. Nézz videókat hüvelyi és császármetszéses szülésekről, hogy ne a helyszínen szembesülj a szülés kevésbé költői és felemelő részével.

2. Készülj fel!

Értsd meg, pontosan mi a szereped szüléssegítőként. A szülésznő azért van jelen, hogy párod és a kisbabátok jól meg tudjanak birkózni a szülés és a születés nehézségeivel. Neked pedig abban van hatalmas szereped, hogy segíts párodnak kényelmesebbé tenni a vajúdást és kommunikálni, mit szeretne. Beszéljétek át a kismamával a szülési tervet és bizonyosodj meg róla, hogy érted, mit szeretne, ami a fájdalomcsillapítást és a külső beavatkozást illeti. Az is hasznos, ha jó kapcsolatot ápolsz a védő-, illetve a szülésznőkkel, hogy a szülés alatt majd hangot adhass párod kívánságainak, ha netán nem lesz a megfelelő idegállapotban ahhoz, hogy ő maga megtegye.

3. Tudd, mi várható!

Az az igazság, hogy a szülés legfeljebb az árnyéka lehet annak a kihívásnak, amit egy újszülöttel való együttélés jelent. Bár csodálatosak az első napok, ezeknek bizony ára van: alváshiány, óriási változás az életviteletekben és hozzá persze az érzelmi hullámvasút – mindkettőtök lelkében. Vannak apukák, akik ügyetlennek érzik magukat, ha újszülöttjükkel foglalkoznak, mert nincs elég önbizalmuk. A titok csupán annyi, hogy a kezdet kezdetétől vegyél részt a kicsi életében olyan aktívan, amennyire csak lehetséges. Ha eleget foglalkozol gyermekeddel, rá fogsz jönni, hogy nem is vagy annyira esetlen, mint gondoltad. Azt pedig szintén ne felejtsd el, hogy párod is csak most tanulja a babagondozást.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...