close

Szoptatási útmutató apukáknak

A szoptatás az egyetlen feladat, amit nem tudsz saját magad ellátni a babával kapcsolatos teendők közül. Mégis: ami a szoptatást illeti, közel olyan fontos vagy, mint az anyuka. Hiszen nincs sikeres szoptatás megfelelő hátország nélkül.

Talán most azzal próbálod vigasztalni magad, hogy a te időd majd később jön el: akkor, amikor a baba nagyobbacska lesz és már nem szopik. Helytelen azonban azt gondolnod, hogy a mama fontos egyedül, mondván: ő tudja biztosítani a kicsinek a táplálékot. Ez nem teljesen igaz!

Támogasd a kismamát!

Hiszed vagy sem, a sikeres szoptatás éppen rajtad áll vagy bukik. Az anyának ugyanis egyértelműen segítségre van szüksége. A szoptatás a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem automatikus dolog: már a tejfakadásért is meg kell dolgozni. Az anyának először is meg kell szoknia új szerepét (erről hamar tesznek persze a hormonok), és a nap 24 órájában táplálékot kell biztosítania a baba számára. A kicsinek szintén bele kell jönnie a dolgokba: ki kell tapasztalnia a szopás helyes technikáját és hozzá kell jutnia a megfelelő mennyiségű anyatejhez. Ez bizony eltart egy ideig.

Ebben a fázisban – ideális esetben – minden segítséget meg kellene kapnia az anyának. Neki és a babának békére és nyugalomra van szüksége. Ekkor ugyanis a szoptatás kötelessége minden más feladatot felülír. Mindehhez nélkülözhetetlen, hogy az anyának módja legyen annyit üldögélni és próbálgatni a szoptatást, amennyire csak mód van és ahányszor csak a baba anyatejet igényel. A kismama támogatásra és bátorításra szorul, különösen az elején. Például azért, mert a mellbimbója gyulladt és fáj, ennek ellenére a baba egyfolytában szopni akar. Vizsgálatok kimutatták, hogy a partner segítsége felbecsülhetetlen értékű ebben a szakaszban, legalább addig, amíg a dolgok nem válnak automatizmussá.

Ügyek és bajok

A lehető legjobbat teszed a pároddal, ha segítesz a háztartásban és az intéznivalókban, legyen szó az ételek lefagyasztásáról vagy arról, hogy figyelmesen viszel neki egy pohár vizet (a kismama ugyanis a szokottnál szomjasabb, amikor szoptat, hiszen a tejtermelés rengeteg folyadékot igényel). Ahhoz, hogy napi rutinná válhasson a szoptatás, egyszerűen nélkülözhetetlen vagy.

De vajon miért olyan fontos a szoptatás? A válasz egyszerű : az anyatejnél nem létezik táplálóbb élelmiszer a kisbaba számára.

Jó tudni az anyatejről:
• értékes zsírsavakat és proteint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a baba sejtjeinek és szöveteinek épüléséhez;
• tápanyagösszetétele a baba fejlődésével folyamatosan változik, a kicsi mindenkori igényeihez idomulva;
• antitesteket juttat a baba szervezetébe, amelyek megvédik a gyermeket a fertőzéstől;
• megelőzi és késlelteti az allergiás tünetek kialakulását;
• hosszútávú védelmet nyújt számos krónikus betegség ellen.

Röviden: elengedhetetlen, hogy a baba elegendő anyatejet kapjon már a kezdet kezdetén is. A te dolgod pedig az, hogy ehhez minden feltételt megteremts.

A Libero.hu-n rengeteg hasznos cikket találsz a szoptatásról. Bár alapvetően kismamáknak íródtak, sok-sok hasznos tanácsot találhatnak benne az apukák is. Böngészd őket, ha van kedved!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...