close

Mit él át a baba születése során?

A hely szűk, a születés pedig időigényes dolog – vajon hogyan éli meg a kisbaba? Erről nagyon keveset tudunk – mindössze annyit, hogy nem könnyű utazásról van szó.

Mindannyian végigcsináltuk, de természetesen már nem emlékszünk rá. Csak elképzelni tudjuk, milyen lehet áthaladni a szűk szülőcsatornán, és kilépni egy hatalmas és a korábbihoz képest hideg világba. Ám a hüvelyi szülés természetes, a kisbaba mellékveséi pedig nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy átsegítsék a kis jövevényt a megpróbáltatásokon.

A szűk szülőcsatorna

Mindezek ellenére tudjuk, hogy a kisbabák számára komoly megerőltetés a születés. Ez főként annak az egyszerű fizikai ténynek köszönhető, hogy a kisbaba testének alkalmazkodnia kell a környezethez, ezáltal segítve át a kicsit a szülőcsatornán. Erről könnyen megbizonyosodhatsz, ha megnézed gyermeked fejét a szülés után – a fej hátsó része, amely rendszerint elsőként bukkan fel, meg van duzzadva. Mivel azonban a kisbaba koponyája még nem teljesen szilárd, ez nem veszélyezteti a kicsit. Ennek ellenére fontos, hogy a nyomás ne legyen hirtelen erősebb. A szülés nem véletlenül tart olyan sokáig – mindez a baba és a leendő anyuka érdekében történik.

A szülés felkészíti a gyermeket a légzésre

A szülőcsatornán történő áthaladás nyomást gyakorol a mellkasra, kipréselve a tüdőben lévő folyadékot és megkönnyítve a gyermek első lélegzetvételét.

A méhlepénybe áramló vérmennyiség megnő a szülés alatt, ami azt jelenti, hogy rövid ideig kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut a baba. A kisbaba szervezete alapvetően képes kezelni ezt a helyzetet, viszont ha a szülés elhúzódik, a baba kimerülhet, következésképp szívritmusa megváltozhat. Nem véletlen tehát, hogy a baba állapotát folyamatosan ellenőrzik a szülés alatt.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...