close

Mi is az a reggeli rosszullét?

Az állapotos nőknek körülbelül a fele számol be a babavárás alatt enyhe szédülésről. Ez egyrészt a vércukorszint leesésének, másrészt az ingadozó hormonszintnek tudható be. Sajnos, ez a nyavalya igen makacs tud lenni...

Akik komoly reggeli rosszulléttől szenvednek, mind egyetértenek abban, hogy már a probléma megnevezése is hibás – nemcsak reggel émelyeg ugyanis az ember. Bármikor előfordulhat a nap folyamán, sőt: néha sajnos egész nap tart. Maga a hányinger pedig lehet pár napos enyhe émelygés, de hónapokon át, naponta visszatérő hányás is.
A reggeli rosszullétet a vércukorszint leesése, illetve a terhességi hormon szintjének ingadozása okozza, és többnyire az egészséges terhesség jelének tudható be.

A reggeli rosszullétek idővel elmaradhatnak

A reggeli rosszullét rendszerint az utolsó menstruációs ciklust követő hatodik héten bukkan fel, és a legtöbb nőnél az első trimeszterre (14. hét) hagy alább – gyakran szó szerint máról holnapra. Vannak nők, akiknél viszont kilenc hónapon át tart, vagy váratlanul ismét felbukkan a terhesség utolsó heteiben.

Túlfinomodott érzékek

Sok várandós nő azt tapasztalja, hogy az ízlelése és a szaglása a normálisnál érzékenyebbé válik, és néhány korábban ártalmatlan illattól (pl. ételek vagy parfümök illatától) máris felkavarodik a gyomra. Vannak, akik arról számolnak be, hogy egyszer csak megundorodnak olyan ételektől vagy ízektől, amelyeket korábban szerettek, pl. a kávétól, az ecettől vagy a borstól – ám ez egyénileg változhat. Sokan éreznek fémes ízt a szájukban. Akadnak aztán olyanok is, akik érthetelen módon egyszerre éreznek egyhe émelygést és farkaséhséget.
Sajnos nem létezik csodaszer, amitől hipp-hopp eltűnne a reggeli rosszullét, de néhány egyszerű tanács megfogadásával segíthetsz magadon.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...