close

Maradj fitt és elbűvölő!

A babavárás távolról sem jelenti azt, hogy mind a 40 hetet a kanapén heverve vagy kénytelen eltölteni. A rendszeres testmozgástól ugyanis nemcsak jobban érzed magad, de egy kis sport megkönnyíti a szülést is.

A testi-lelki felkészülés nemcsak a szülést teszi könnyebbé: remek módszer arra is, hogy közelebb kerülj leendő gyermekedhez. Ha tudatos vagy, egyre jobban megismerheted a testedet, ezáltal pedig jobban értheted és érezheted, mi is megy végbe benne.

A testmozgás pozitívumai

Az endorfin – amely sportolás közben szabadul fel a szervezetben – a test természetes fájdalomcsillapítója. Általa boldogabbnak érzed magad és jelentősen javul a közérzeted. Ha pedig te jól érzed magad, az a magzatodra is kedvezően hat. A testmozgás élénkíti a vérkeringést, ezáltal mérsékeli a lábdagadást. Ráadásul ha fitt vagy, a vajúdás alatti izomösszehúzódások is hatékonyabban lesznek, így a szülés gyorsabban zajlik le.

Ne hagyd abba az edzőterembe járást!

Ha eddig rendszeresen útba ejtetted az edzőtermet, tartsd meg ezt a jó szokásodat! Persze az is nagyszerű, ha helyette most valami kimondottan kismamáknak szánt mozgásformát próbálsz ki.

A várandósok – az utóbbi évek fitneszközpontú szemléletének köszönhetően – ma már számos speciális testedzési forma közül választhatnak a hagyományos kismamatornától a jógán át egészen az ugrálásmentes aerobikig. Érdeklődj a terhesgondozóban!

El a kezekkel a pocakodtól!

Van néhány sportág, amelytől a magad és a kisbabád épsége érdekében jobb, ha egy időre távol tartod magad. Ilyen az extrém sportok minden ága, a csapat- és küzdősportok, a lovaglás, illetve a labdajátékok. Felejts el egy időre minden olyan mozgásformát, aminél fennáll a veszély, hogy megütnek vagy elesel!
Egyes mozgásformák különösen ajánlottak és bátran végezhetőek egészen a szülésig. Ezek közé tartozik a sétálás, a jóga, a pilates, a kismamáknak szervezett aquafitnesz, valamint az úszás.

Így sportolj a babavárás idején

Kérj segítséget orvosodtól a számodra megfelelő mozgásforma kiválasztásához, és mindig tartsd szem előtt a következő szabályokat:
1. szabály – Hallgass a testedre! Ne erőltess semmit, ami kellemetlen.
2. szabály – Ha az arcod kivörösödik és nem tudsz beszélgetni edzés közben, mert nem kapsz levegőt, akkor túledzetted magad és túlmelegedtél. Ilyenkor vegyél vissza a tempóból!
3. szabály – Ne préseld össze a hasadat vagy a rekeszizmodat! A hasizomgyakorlatokat és a hasizmok nyújtását nagyon óvatosan végezd. Legjobb, ha kikéred egy szakember tanácsát!
4. szabály – Ne nyújtsd túl az izmaidat! A terhesség idején kulcsszerepet játszó relaxin nevű hormon ugyanis enélkül is tesz róla, hogy elernyedjenek az izmok és az inak.
5. szabály – Táplálkozz egészségesen és igyál sokat!
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...