close

Közvetlenül a szülés után – tanácsok kismamáknak

Végre! Vége a szülésnek. Gyermeked a karjaidban fekszik, te pedig valószínűleg a kéz- és lábujjait számolgatod, miközben értékes csomagocskádat vizsgálgatod tetőtől talpig. Gratulálunk, mostantól édesanya vagy!

Túl vagy a szülésen. Csodálatos módon a fájdalomnak már nyoma sincs. Micsoda megkönnyebbülés! Aki pedig a karodban szuszog, nem más, mint a gyermeked.

Egy új emberke!

Miután életed adtál gyermekednek, érezhetsz hálát, lehetsz mámoros, boldog, de elönthet az üresség érzése is, esetleg sokkot kaphatsz, vagy zavarodottá válhatsz, netán hatalmába keríthet a fáradtság – esetleg ez így mind egyszerre.

Kötődés a kisbabához

Ahány újdonsült kismama, annyi érzés. Beletelhet pár napba, néha hétbe is, mire kialakul benned a kötődés a kis jövevény iránt – de az sem ritka, hogy azonnal megtörténik. Bárhogy is legyen, éppen úgy van jól.
Gyermeked alighanem kíváncsian vizsgálgat téged. Bár már ismeri a hangodat, ez az első alkalom, hogy szemtől szembe találjátok magatokat egymással. Az icipici babák látása még nem túl jó, de szerencsére elég ahhoz, hogy a karodban fekve valamennyire szemügyre vegye az arcodat.

Próbálj szoptatni azonnal!

Közvetlenül a szülés után sok gyermek szabályosan készenlétben áll, hiszen a kicsik adrenalinszintje megnő, miközben a világra jönnek. Ilyenkor lehetséges, hogy túlságosan fel vannak dobódva ahhoz, hogy megpróbáljanak szopni. Ha azonban a szülés hosszú és fárasztó volt, csemetéd valószínűleg elalszik a kimerültségtől. Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt össze kell szednie magát. De szoptatás ide vagy oda: a közvetlen testi kontaktus anya és baba között rendkívül fontos a szülést követően.

A kisbaba tetőtől talpig

Tíz ujj a kézen és tíz ujj a lábon. Valami ismeretlen oknál fogva késztetést érzünk arra, hogy megszámoljuk őket. Óvatosan kinyitjuk a parányi, ökölbe görbült tenyereket és számolunk. Közben pedig nem győzünk csodálkozni, hogy lehet valaki ilyen icipici.
Ha jobban megnézed a babát, láthatod, hogy a feje kissé tojásdad – nem csoda, hiszen egy szűk csatornán kellett keresztülpréselnie magát. Ne törődj vele: hamarosan kikerekedik magától. A bőr kissé piros és foltos, sőt: a baba arcán is előfordulhatnak foltok, amelyek azonban pár nap alatt rendbe jönnek. Egy kis maradék lanugóval is találkozhatsz a baba vállán és hátán, illetve egy fehéres, zsíros, vazelinhoz hasonló anyaggal a bőrredők között. Ha anyajegyekkel találkozol, szintén remélheted, hogy idővel elhalványodnak. A kezecskék kissé szürkések-kékesek lehetnek, mert a vérkeringés még nem tökéletes.

Támaszd meg a baba fejét!

Egy újszülött előtt rengeteg feladat áll. Például meg kell erősítenie miniatűr izmait. Hiszen jelenleg a csecsemő még a saját fejének súlyát sem képes megtartani, mert az a test arányaihoz viszonyítva egyelőre túl nagy. Ezért fontos, hogy mindig megtámaszd a gyermek kobakját, amikor felemeled vagy a kezedben tartod.

Tartsd gyermekedet közel magadhoz – olyan sokáig, ameddig csak szeretnéd… Most már édesanya vagy.

Gratulálunk!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...