close

Kismama az edzőteremben

Attól még, hogy babát vársz, nem kell rögtön abbahagynod az edzőterembe járást. Kérj meg inkább egy személyi edzőt, hogy dolgozzon ki számodra egy speciális edzésprogramot.

A babavárás nem ok arra, hogy abbahagyd az edzőterembe járást. Egy jól képzett edző ugyanis össze tud neked állítani egy kifejezetten kismamáknak ajánlott mozgássort.

Fontos azonban, hogy az edzésprogramot mindig megbeszéld védőnőddel is.

A legtöbb edzőteremben ma már nemcsak súlyt emelni és aerobikozni lehet. A jóga- és pilatesórák mellett egyre több helyen részt vehetsz kifejezetten kismamáknak szervezett tornaórán is.

Szóval bátran folytasd a sportolást – de közben hallgass a testedre és változtass a gyakorlatokon, ahol szükséges. Nem javasoltak többek között a következő gyakorlatok:
• az első trimeszter után az olyan hasizomgyakorlatok, amelyeket hanyatt fekve kell végezned;
• a testrészeid elfordításával járó gyakorlatok, amelyeknél fennáll a veszélye, hogy összepréselődik a baba;
• az erőteljes hátrahajlásokkal járó mozgások, ugyanis miközben a gerincoszlop segít a helyén tartani a babát, ezek a gyakorlatok épp az ellenkező hatást fejtik ki;
• egyes guggolással és kitöréssel járó feladatok.

Súlyzózás

Remek, ha nem hagyod abba a súlyzós edzést a babavárás idején sem, csak ügyelj rá, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat a sérülések elkerülése érdekében és használj a szokottnál kisebb súlyokat. Ebben az időszakban lehetőleg ne építs magadra újabb izmokat, helyette dolgozz a már meglévők megtartásán. Légy óvatos a nyújtásnál, mert az ízületek és az inak a terhesség során rugalmasabbak.

Mindenképpen beszéld meg egy szakképzett edzővel, hogyan és mennyit emelhetsz bizonságosan!

Aerobik

Válassz olyan csoportokat, ahol speciális gyakorlatokat végezhetsz, a medencefenék izmaira koncentrálva, illetve ahol gondot fordítanak a relaxációra is. Jó, ha minél kevesebb rázkódással járó gyakorlatot végzel, például futás helyett okosabb csak helyben járnod. Kerüld az ugrálást és a hangos zenét, mert negatív hatással lehetnek kisbabádra.

Jóga

A kismamajóga a testfelépítés stabilizálására helyezi a hangsúlyt és gondoskodik arról, hogy a babának elég helye legyen a mocorgásra. A pozíciók a gerinc megerősítését szolgálják, helyén tartják a medencét és fejlesztik a légzéstechnikát. Egyúttal gondoskodnak a szüléssel kapcsolatos nyugodt, magabiztos hozzáállásodról is.
Ha nincs kifejezetten kismamáknak szervezett csoport abban az edzőteremben, ahová te jársz, mondd el az edződnek, hogy babát vársz, így ő meg tudja majd mondani, milyen gyakorlatokat szabad és érdemes végezned.

Pilates

A pilates nagyszerű az egyensúlyérzék, a testtartás, a koordináció és a légzés fejlesztésére, és akár a teherbe esés után is elkezdheted. Ennek ellenére vannak olyan pozíciók, amelyek nem ajánlottak és kényelmetlenek egy kismama számára. Ilyenek például a hanyatt vagy hason fekve végzett gyakorlatok. Az edző azonban a te igényeidre tudja szabni a feladatokat – fordulj hozzá bizalommal!
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...