close

Hogyan enyhíthetők a szülési fájdalmak?

Az egyetlen dolog, amit minden ember biztosan tud a szüléssel kapcsolatban, hogy fáj. Ez pedig már önmagában is elég ok a pánikolásra. De csigavér: a félelmek kezelhetőek. Lássuk, hogyan!

Igen, a szülés fájdalmas. Készülj rá bármennyit: a fájdalom sajnos nem kerülhető el. Ok nélkül azonban nem történik semmi. Fáj, mert a méh izmai teljes gőzzel dolgoznak. Fáj, mert 10 centiméternyit tágul a méhszáj. És fáj, mert a medencecsontokat tartó szalagok pattanásig feszülnek.

A szülés kellemetlen
Az egyetlen dolog, amit minden ember biztosan tud a szüléssel kapcsolatban, hogy fáj. Senki nem tudhatja viszont előre, hogy mennyire, sem azt, hogy hogyan fog reagálni rá. Több körülmény is befolyásolja a fájdalomtűrést: például az, hogy mennyire egyszerű lefolyású a szülés vagy hogy mennyi ideig tart. Fontos továbbá az egyéni fájdalomérzékenység, a szülésznő segítsége, az egészségi állapotod, illetve az, hogy éppen kipihent vagy fáradt vagy-e – és persze az is, hogy mennyire érzed magad biztonságban.

A fájdalom szubjektív
A fájdalomérzékenység függ a lelki alkattól és a szüléshez való viszonyulástól. Ez utóbbit igenis befolyásolhatod.
Természetesen nem mindenható az önkontroll – egyszerűen csak tűrhetőbbé teszi a szülés velejáróit, ha tudatos vagy. Hidd el: ahhoz a tényhez, hogy anya leszel, nem ér fel a legnagyobb fájdalom sem. Majd meglátod!

Fájdalomcsillapító módszerek
Mindezek fényében érdemes megismerned a szóba jöhető fájdalomcsillapító módszereket, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Konzultálj orvosoddal, aki segít kiválasztani a számodra legideálisabb megoldást!
Bizonyított tény, hogy a félelem képes növelni a fájdalom intenzitását – ezért minél felkészültebb vagy és minél jobban megérted, pontosan mi fog veled történni, annál kevésbé lesz kellemetlen a szülés.
Ne foglalkozz viszont azzal, amit mások duruzsolnak a füledbe a fájdalomcsillapításról. A szülés nem verseny, hiába olyan elterjedt nézet ez manapság. Semmivel sem leszel jobb anya attól, ha fájdalomcsillapító nélkül szülsz. Ne hallgass másokra!
Egyes-egyedül az számít, hogy a szülés rendben menjen. Hogy számodra megfelelőek legyenek a körülmények – hiszen a nagy feladat csakis a tiéd. Ráadásul nincs két egyforma szülés, így aztán egyedül üdvözítő módszer sem. Senki sem tudhatja, hogy reagálna ugyanabban a helyzetben. Senki!

A tested vigyáz rád
A leghasznosabb, amit tehetsz, ha leszámolsz az előítéletekkel – különösen azokkal, amelyek „egyértelműen” megmondják neked, mi jó és mi rossz. Hallgass viszont a szülésznő tanácsaira és az ösztöneidre, amikor eljön az idő.
Ha rajtad esetleg el is uralkodik a pánik, tested akkor is pontosan fogja tudni, hogyan kell küzdenie. Hiszen szülésre tervezték. Bízz benne! Lehet, hogy a fájdalom elviselhetetlennek tűnik – de a szervezeted pont azért termel például endorfint, hogy segítsen rajtad. Higyj benne, hogy elég okos masina ahhoz, hogy átsegítsen a nehézségeken!
Nem lehet elégszer ismételni: a tested arra terveztetett, hogy gyermekeknek adjon életet.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...