close

Gyomorpanaszok terhesség alatt: a leggyakoribb okok és tünetek

Az első gyermek érkezése előtti időszak igazi kihívás a szülők számára, hiszen mentálisan, fizikálisan és anyagi szempontból is fel kell készülniük az új jövevény érkezésére. A leendő édesanyák esetén ezek összessége csak tovább hatványozódik, hiszen a fizikai terhelésen túl, a test állandó alakulása is gyakran okoz nem várt és kellemetlen egészségügyi tüneteket.

Az áldott állapotban lévő nőknek például sokszor meg kell küzdeniük a legkülönfélébb gyomorpanaszokkal, amiket általánosságban véve sem könnyű elviselni, nem még várandósan. Ha a sorok olvasása közben magadra ismertél, és ezért szívesen megismernéd a terhesség alatti gyomorfájdalmak hátterét és megelőzési módjait, akkor tarts velünk a továbbiakban is!

Ezért jelentkezhet gyomorfájás a várandósság időszakában

1) A terhességi hormonok miatt lelassul az emésztés

A teherbeesés után a nőknek újra meg kell ismerniük a szervezetük működését, hiszen sok olyan tünetet tapasztalnak majd, amivel korábban nem biztos, hogy találkoztak. Ilyen például, amikor egy látszólag átlagos étkezés után a kismama éles, szúró fájdalmat érez a beleiben. A kellemetlen, hasogató érzés ugyan némi ijedtségre adhat okot, de általában szerencsére semmi komolyról nincs szó.

A probléma kiváltó oka legtöbb esetben csupán annyi, hogy a terhességi hormonok lelassítják az emésztést, aminek eredményeképp a has puffadttá válik. A helyzet a mozgásszegény életmód miatt tovább eszkalálódik, gázképződés és székrekedés egyaránt fellép. Ahogyan az a helyzet leírásából is látszik, a tünetek egy kis fizikai aktivitással, elég folyadékfogyasztással és a rostokban gazdag táplálkozási szokások kialakításával, könnyedén megelőzhetők és enyhíthetők – úgyhogy kedves kismama, tudatos életmódra fel!

2) A gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe

A terhesség alatti gyomorfájás hátterében leggyakrabban a gyomorsavtúltengés áll, amit a progeszteron hormon túltermelődése okoz. A hormontöbbletet a kismama szervezete önmaga generálja annak érdekében, hogy az izmok ne gátolják a magzat fejlődését és növekedését. Sajnos a progeszteron a gyomorszájnál lévő izomkötésekre is befolyást gyakorol, aminek hatására a gyomorsav – kis mennyiségben ugyan –, de visszajut a nyelőcsőbe. Szerintünk innentől kezdve már tiszta sor, hogy ezek után a kellemetlen maró érzés honnan is ered, de ha még szívesen olvasnál a témában, akkor itt is írtunk a gyomorégésről.

3) Egy fertőzés vagy egy romlott étel/ital gyomorhurutot okoz

Amikor a gyomor és a bélcsatorna túlterhelődik, a gyomor nyálkahártyája gyulladásba kerül. Emiatt olyan tünetek jelentkeznek, mint az émelygés, a hányinger/hányás, a hasmenés, és ezekből adódóan az étvágytalanság. A kellemetlenségek kiváltó oka a gyomorhurut – vagy közismertebb nevén a gyomorrontás –, amit egyaránt előidézhet egy romlott étel, ital vagy valamilyen fertőzés.

Gyomorrontás esetén nem beszélhetünk külön terhességi tünetekről – minden és pont ugyanúgy zajlik, mint máskor –, viszont kismamaként fontos, hogy tudd a következőket:

 • A gyomorrontás egy-két nap alatt el szokott múlni, de ha nálad ennél régebb óta fennáll a probléma, azonnal keress fel egy orvost! A szakmai vélemény és a gyomor ultrahangos vizsgálata közelebb vezethet a tünetek valódi okának diagnosztizálásához.
 • A terhesség alatti gyomorhurut nem befolyásolja a magzat fejlődését, de ha a tünetek kezelésekor nem figyelsz a megfelelő folyadékmennyiség pótlására, kiszáradhatsz, ami már mindkettőtök számára problémát jelenthet.
 • A várandósság idején a szervezet sokkal könnyebben megfertőződhet, ezért a legtöbb, amit tehetsz, hogy folyamatosan odafigyelsz a higiénia fenntartására!

Terhesség alatti gyomorpanaszok kezelése

Leendő édesanyaként a terhesség alatt jelentkező gyomorgörcsök és gyomorfájdalmak megelőzésére, kezelésére és enyhítésére egyaránt figyelned kell! Ahogyan azt a korábbiak során olvashattad, némely esetben már az is sokat segít, hogyha az étkezési szokásaidat tudatosabbá teszed, vagy rendszeresen mozogsz. A fertőzések elkerüléséhez viszont érdemes még néhány tanácsot megfogadnod, amit most össze is gyűjtöttünk neked.

Tippek kismamáknak a gyomorfertőzések kockázatának csökkentéséhez

 1. Miután és mielőtt mosdóba mész, eszel vagy állatokat simogatsz, alaposan moss kezet! A kézfertőtlenítő nem minden esetben hatékony, ezért a fertőzéses időszakokban a szappan lesz a legjobb barátod.
 2. Ha gyümölcsöt vagy zöldséget vásárolsz, az elfogyasztásuk előtt alaposan mosd meg őket!
 3. Mindig ellenőrizd a csomagoláson az élelmiszerek szavatossági idejét!
 4. A meleg ételeket melegen, a hidegeket hidegen fogyaszd!
 5. A megmaradt ételt mindig melegítsd át rendesen, mert a legtöbb baktérium 100 °C körül pusztul el! A főtt ételeket két napon belül fogyaszd el.
 6. Minden élelmiszert főzz át vagy süss meg alaposan, különös tekintettel a különböző húsfajtákra!
 7. Az ételmaradékot tedd azonnal hűtőbe, akkor is, ha az étkezés elhúzódik! Az ételeknek és az italoknak nem szabad sokáig kint maradniuk melegen – ez szabadtéren különösen fontos.
 8. Az ételeket mindig tartsd zárt tárolókban, hogy a rovarok ne férkőzhessenek hozzájuk!
 9. Ha teheted, a fagyasztott ételeket vagy a hűtőben vagy a mikróban olvaszd ki!
 10. A nyers– és a készételeket a főzéskor és tároláskor is válaszd külön!
 11. Amikor a vágódeszkát és a konyhai eszközöket egy főzés során különböző élelmiszerekhez használod, két munkafázis között is mosd el őket! (Például: hús után zöldségeket szeletelsz stb.)

Ha állandó tünetekkel küzdesz, kérj orvosi segítséget!

Ha babát vársz, soha nem lehetsz elég elővigyázatos. Persze, nem kell fenekestül felforgatnod az életed, de azzal biztos nem ártasz, hogyha ebben az időszakban mindent duplán és rendszeresen leellenőrzöl, lefertőtlenítesz és higiénikusan tartasz.

Ahogyan azt már említettük, a gyomorpanaszok jelentkezésekor nem kell azonnal megijedned, mert nagy valószínűséggel csak olyan kiváltó okok állnak a háttérben, amik ilyenkor természetesek és könnyedén kezelhetők. A tudatos életmód kialakítása nagyban hozzájárul a kellemetlen tünetek elkerüléséhez, de ha mégis jelentkeznek – ráadásul rendszeresen –, haladéktalanul kérj orvosi segítséget! Különösen igaz ez arra az esetre, hogyha a gyomorrontás panaszai egy-két nap elteltével is jelen vannak – soha ne vedd félvállról, hogyha a tested üzenni akar!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...