close

Félelem a szüléstől

Aggódsz a szülés miatt? Netán egyenesen rettegsz, ha eszedbe jut? Ha ez vigasztal: nem vagy egyedül. További jó hír, hogy félelmeidet bátran, szégyenérzet nélkül megoszthatod a szülésznővel.

Teherbe esni egy dolog – szülni viszont már egészen más! Hogyan készülhetsz fel valamire, amiről halvány sejtelmed sincs? Talán az alapján, amit más nőktől hallottál…?

Nyilvánvaló, hogy azok a nők, akik nem most szülnek először, előnyben vannak – még akkor is, ha nincs két egyforma szülés. Tagadhatatlan, hogy második alkalommal már többet fogsz tudni arról, mi várható – ám könnyen lehet, hogy ettől csak még jobban elfog a rettegés.

A félelem mint a felkészülés része

Akár szültél már, akár nem, a szüléstől való félelem teljesen természetes, sőt: egyenesen része a felkészülésnek. Nem árt viszont tudatosnak és racionálisnak maradnod – megmutatjuk, ez hogy lehetséges!
• Beszélj a szülésznővel. Egy beszélgetés különösen jól jöhet, ha tényleg halálosan rettegsz.
• Tervezd meg a szülést. Csináljatok egy akciótervet. Először is: tegyél fel magadnak kérdéseket – olyanokat, amelyek a személyiségedből fakadnak. Milyennek képzeled a szülést? Szereted, ha vigyáz rád valaki – vagy ez nem olyan lényeges? Általában hogy viseled a fájdalmat? Mit gondolsz a fájdalomcsillapításról? Te magad milyen fájdalomcsillapítási módszerben hiszel?

Konkrét kérdésekkel könnyebben rávezetheted magadat arra, hogy mik az elvárásaid a saját szüléseddel kapcsolatban. Például elhatározhatod, hogy relaxációs technikákat fogsz bevetni, ami sok kismama szerint nagyon hatékony. De dönthetsz úgy is, hogy már a kezdet kezdetén epidurális érzéstelenítést kérsz.
• Vedd szemügyre a szülőszobát. Ez a módszer sok nőnek segít, hiszen ha egy teljesen barátságtalan helyiséget látsz, még mindig választhatsz egy másikat.
• Olvass a témáról.
• Beszélgess más kismamákkal. De jól válogasd meg, kikkel. Sok mindent megtudhatsz ugyanis, ha meghallgatod mások élménybeszámolóit – de szinte kizárt, hogy megnyugtatna, ha olyan szülésekről hallasz, amelyek napokon át tartottak, ahol nem működött a pumpa, ahol a kismama végig görcsölt, ahol vérfürdő volt… A sztorit elraktározod a memóriádban, de hogy nem segít rajtad, az biztos.

Pánik
Ha nem egyszerűen félsz, de egyenesen pánikban vagy a szülés miatt – például mert már túl vagy egy nehéz szülésen – ne késlekedj: beszélj a szülésznővel, amilyen gyorsan csak lehet! Lehet, hogy egyetlen beszélgetés is képes lesz feloldani a görcseidet, vagy tudomást szerezhetsz olyan módszerekről, amelyek jelentősen csökkenteni tudják a félelmedet. Ha csak a császármetszéstől rettegsz, az orvosodhoz fognak irányítani.

A félelem vége
Millióféleképpen jellemzik a kismamák a szülést, egyik véglettől a másikig: fantasztikus, erőteljes, soha többet, halálfélelem stb. Megnyugtató érzés tudnod, hogy amint elkezdődik a szülés, el fog párologni az összes félelmed. Emlékeztesd magadat arra, hogy a tested gyermekszülésre van kódolva. Hidd el: minden homályba vész, de legalábbis jelentősen tompul, amint először a kezedbe fogod a gyermekedet!
Te is tartottál a szüléstől, mégis sikerült megbirkóznod a félelmeddel? Segíts más kismamáknak: meséld el tapasztalataidat!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...