close

Félelem a szüléstől: mit tehetsz?

Némi idegeskedés és nyugtalanság teljesen természetes a szülés előtt – hozzátartozik a gyermekvállaláshoz. De néhány kismamát olyannyira megvisel az úgynevezett tokofóbia, hogy a kellemetlen érzések meghatározhatják egész terhességüket, vagy akár a gyerekvállalási kedvüket is.

A szüléstől való félelem többféle módon jelentkezhet: van, aki enyhe nyugtalanságot érez, mások bénító rettegéstől szenvednek, melyet semmi sem enyhít.

De az apukák, vagy más családtagok ugyanígy aggódhatnak és félhetnek a szülés előtt. Ezeket az érzéseket senkinek sem szabad szégyellnie, sőt, fontos, hogy megossza azokkal, akik segíthetnek a félelem feloldásában.

A szüléstől való félelem már jóval korábban, akár a pozitív terhességi teszt láttán, sőt, a terhesség előtt is jelentkezhet, viszont ezen az érzésen – a szorongás mértékétől függően – felül is lehet kerekedni.

A félelem kezelése tanulható, többek között azáltal, hogy megértjük az okát, a testben végbemenő folyamatokat, és megfelelő pszichés támaszt találunk.

Félelem a szüléstől: mik az okok?

A tokofóbia sokféle okból eredhet, melyek függhetnek az egyén sajátos fizikai és lelki beálítottságaitól, korábbi tapasztalataitól:

 • félelem a kórháztól
 • félelem a vértől vagy a tűtől
 • ha nincs megfelelő támasz a kismamának
 • korábbi szorongás vagy depresszió
 • félelem attól, hogy valami komplikáció merül fel a szülés során
 • félelem attól, hogy nem tudjuk kontrollálni a testünket vagy a helyzetet
 • alacsony fájdalomküszöb és/vagy félelem a fájdalomtól
 • korábbi traumatikus élmények
 • vegetatív idegrendszeri problémák
 • kellemetlen tapasztalatok korábbi vajúdás során

Néha nehéz azonosítani a konkrét okot, de kiindulópontnak már az is jó, ha felismerjük a félelmünket és a körülbelüli gyökerét.

Mi történik a testben, amikor félünk?

Amikor a testünk úgy érzi, hogy veszélynek van kitéve, stresszhormont, adrenalint kezd termelni. Ez egy öröklött, primitív reakció, ami régen jól jött, hiszen menekülésre vagy küzdelemre késztette az embert, ha külső fenyegetéssel, például vadállatokkal került szembe.

A szülés előtt azonban már kevésbé hasznos az adrenalin, mivel blokkolja a jó közérzetért felelős oxitocint, ami szükséges ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy megfelelően tudjunk vajúdni és problémamentes legyen a szülés, illetve ahhoz is, hogy gyorsabban épüljünk fel utána. De ha megtanuljuk kezelni a félelmünket, csökkenthetjük a stressz szintjét.

Jó tudni, hogy az oxitocin, amiből, ugye, sokat szeretnénk, az intimitás és a gyengéd érintések hatására szabadul fel. Az ölelés és a simogatás nemcsak jóleső érzés, hanem vérnyomás-, pulzus- és stresszcsökkentő is egyben, valamint javítja az általános mentális állapotunkat. A szerető, megértő közeg tehát ebben is nagy segítségére lehet a szorongó kismamának. A szoptatás szintén serkenti az oxitocintermelést, emellett segíti a kötődés kialakulását a babával a szülés után.

Hogyan kezdjünk hozzá a félelem feloldásához?

Ha felmerül a félelem a szüléstől, próbáljuk meg minél hamarabb kezelni, hiszen magától nem múlik el, csak rosszabb lesz. És ha már a gyerekvállalás elején, tehát a terhesség igazolásakor is éreznénk valamennyi félelmet, szóljunk róla a védőnőnek az első látogatásunkkor.

Fontos tudnod, hogy karrierje során minden bizonnyal találkozott már hasonló esettel, így nincs okod szégyenkezni vagy félni attól, hogy mit fog gondolni rólad.

Apukaként szintúgy foglalkoznunk kell a félelmünkkel, hiszen egy rémült vagy bizonytalan segítő inkább hátráltató tényező a szülés során. Ne feledjük, hogy mindig jogunk van az érzéseinkhez: ne kérdőjelezzük meg és ne kicsinyeljük le őket.

Nem szokott túl sokat segíteni, ha azt halljuk, hogy nem olyan vészes a dolog, vagy hogy egyszerűen ne is gondoljunk rá – még akkor sem, ha jó szándék áll mögötte. Valójában épp hogy el kell fogadnunk gondolatainkat, ha szeretnénk dolgozni a félelem feloldásán.

A megfelelő pszichés támasz, például a beszélgetős terápia segíthet, ha a nyugtalanság túl nagy méreteket öltene, de létezik online kognitív viselkedésterápia is, ami lakóhelytől függetlenül igénybe vehető, és még csak várakozni sem kell.

Ha már átestünk egy nehéz vajúdáson vagy szülésen, nem meglepő, hogy érzünk némi félelmet a következő alkalommal. Ebben az esetben érdemes átbeszélni a történteket (mondjuk a szülésznővel) és hogy mit lehetne másként csinálni, hogy még egyszer ne álljon elő ugyanaz a probléma.

Mindenkinek más adhatja meg a kellő segítséget: ne add fel, ha ez első módszer nem válik be. Szerencsére rengeteg lehetőség közül választhatsz, így érdemes tovább kutatni.

Tippek enyhébb nyugtalanság esetén

Ha fel tudjuk ismerni a félelmünk okát, már van honnan kiindulnunk, hiszen tudjuk, hogy a kórház, a kontrollvesztés, vagy a fájdalom rémképétől esünk-e pánikba.

 • Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne egyedül próbáljunk megküzdeni a félelmünkkel a szüléstől. Az képes a legbiztosabb pszichés támaszt nyújtani, aki ott lesz velünk a szülésnél, és akivel talán a legszorosabb a kapcsolatunk. Mindenképp vonjuk be őt is a folyamatba.
 • Fontos az orvos vagy a védőnő szakmai támogatása, hiszen sok tapasztalatuk van a szülés előtti szorongás kezelésében. Ha úgy éreznéd, hogy nem kapsz elég támogatást tőlük, keress másik védőnőt.
 • Minden esetben érdemes szülési tervet írni, amiben összeszedjük a szülés menetét illető kívánságainkat, de ez különösen fontos akkor, ha nyugtalankodunk a vajúdással kapcsolatban. Ha félnénk a tűtől, kérhetjük, hogy a szúrás előtt kenjenek fel érzéstelenítő oldatot (vagy teljes mértékben kerüljék az injekciós fájdalomcsillapítást).
 • Ha magától a fájdalomtól félünk, nézzünk utána a fájdalomcsillapító módszereknek, tájékozódjunk a szüléskor várható fájdalomról, és készüljünk fel a kezelésére. Ide kattintva többet megtudhatsz például a szülési pozíciókról és azok előnyeiről!
 • Ha attól félnénk, hogy egyedül maradunk, ha a társunk vagy kísérőnk megbetegedne, válasszunk ki még valakit, aki szükség esetén beugorhat a helyére. Ez lehet egy dúla, rokon vagy közeli barát is. Bár kicsi a valószínűsége, hogy valaki épp ekkor dőlne ágynak, így mégis meg tudunk szabadulni egy nagy adag aggodalomtól.
 • Készüljünk fel a szülésre: például vegyünk részt a kórházakban szervezett felkészítő foglalkozásokon. Léteznek olyan felkészítők is, amik kifejezetten a szorongás csökkentését és a pozitívabb szülésélményt tűzik ki célul. Továbbá rengeteg hasznos cikket találunk az interneten, melyeket kiegészítésként érdemes lehet elolvasni, hogy elindulhassunk a félelem feloldásának rögös útján.
 • Mint mondják, „a tudás hatalom,” és ez itt is érvényes. Ha tisztában vagy azzal, hogy mi történik a kórházban, milyen szakaszai vannak a szülésnek, és milyen folyamatok zajlanak a testben, jobban képes leszel kordában tartani a félelmedet.
 • Vizsgáld magad holisztikusan: ha más kellemetlen tünetekkel is küzdesz, például reggeli rosszulléttel, igyekezz azokon is segíteni, mert kölcsönösen rossz hatással lehetnek egymásra a különböző problémáid.

Zárásként: a gyerekvállalás természetes velejárója a félelem a szüléstől. Problémáddal nem vagy egyedül, így ha kitartóan keresed, előbb utóbb megoldást találsz a félelem feloldására.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...