close

Babát vársz? Egyél halat!

Egy kismama tányérjára nem is kerülhetne táplálóbb étel a halnál. A halhús ugyanis nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a magzat agyának egészséges fejlődéséhez. Egyszóval: minél több halat eszel, annál jobbat teszel magaddal és gyermekeddel!

A hal olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a D-vitamin, a jód és a szelén – hogy az Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Ezek a tápanyagok egytől egyig nélkülözhetetlenek a baba és a mama szervezete számára.

A várandósság idején érdemes heti egy-két alkalommal, főétkezésként az étrendedbe iktatnod mind az olajokban gazdag, mind a fehérhúsú halakat (ajánlott mennyiség: 200-300 mg). Nem számít, hogy fagyasztott vagy konzerv, egy a lényeg: hal legyen.

Vigyázz a higannyal!
Legfeljebb kéthetente egyél nagyobb testű halakat (pl. cápa, tányérhal, kardhal, marlin és északi mennyhal) és geotermikus vizekből halászott halakat (pl. pisztráng), mert a szokottnál nagyobb lehet a higanytartalmuk, amely befolyásolja magzatod idegrendszerének fejlődését. Az osztrigával szintén érdemes csínyján bánnod a magas kadmiumkoncentráció miatt.

Listeria-fertőzés
Kerüld a nyers és a füstölt halat, illetve a kagylóféléket a listeria-kockázat miatt. A listeria egy rendkívül kártékony baktérium, amely a szennyezett étellel együtt bejut a kismama és a magzat szervezetébe. A fertőzés koraszülést, sőt: akár halált is okozhat!

Ha nem szereted a halat, érdemes a halfélékben fellelhető értékes anyagokat táplálékkiegészítőkkel (pl. halolajkapszula) pótolnod. Kérj tanácsot védőnődtől!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...